Een agglomeratie is een stedelijk gebied van aan elkaar gegroeide dorpen en steden waarin inwoners zich gedragen alsof ze in een stad wonen.
Een agglomeratie is een gebied van steden en dorpen. Het lijkt alsof het 1 stad is. De agglomeratie van Rotterdam is bijvoorbeeld Vlaardingen, Schiedam en Capelle aan de IJssel. Bij sommige steden, bijvoorbeeld New York is het een echte metropool.
Soms groeien steden en dorpen zo snel, dat ze aan elkaar vastgroeien. Het lijkt dan alsof de dorpen en steden zich gedragen als een grote stad. Dat noemen we een agglomeratie. Een agglomeratie wordt ook wel een stedelijk gebied genoemd.
Agglomeraties in Nederland
De grootste agglomeraties zijn: Amsterdam (Stadsregio Amsterdam; met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel, Diemen, Weesp, Zaanstad en Haarlemmermeer), ca. 1.500.000 inwoners. Deze stadsregio maakt op zijn beurt deel uit van de zogenaamde Metropoolregio Amsterdam.
Raspe et al (2012) omschrijven agglomeratiekracht als de massa en dichtheid in een gebied in de vorm van lokale concentraties van bedrijven, kennis, human capital en een goede bereikbaarheid, internationale connectiviteit en kwaliteit van leven. De aanwezigheid hiervan kan leiden tot agglomeratievoordelen.
De agglomeratie (Amsterdam met randgemeenten, zie ROA) telt zo'n 1,4 miljoen inwoners. De gehele stedelijke regio heeft naar schatting ruim 2 miljoen inwoners.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
De agglomeratie van Den Haag heeft meer dan een miljoen inwoners. Hier horen ook voorsteden bij zoals Wassenaar, Rijswijk, Leidschendam, Zoetermeer en Voorburg, maar ook de stad Delft en het Westland. De regering van Nederland zit in Den Haag.
Tokio is de grootste stad ter wereld met 39.105.000 inwoners. Dat zijn 2457 procent meer mensen dan in Amsterdam, dat 1.529.000 inwoners telt. De grootste stad ter wereld heeft een oppervlak van 8231 vierkante kilometer.
Agglomeratievoordelen zijn voordelen die bedrijven en huishoudens hebben als ze in de buurt van andere bedrijven en huishoudens gevestigd zijn. Agglomeratievoordelen zorgen ervoor dat bedrijven productiever zijn, of sneller groeien als ze gevestigd zijn in de nabijheid van andere bedrijven.
San Francisco is een stad in de Amerikaanse staat Californië en het hart van de San Francisco Bay Area. San Francisco is de vierde stad van Californië, na Los Angeles, San Diego en San Jose.
In Nederland vormt Rotterdam met Delft een stedelijke agglomeratie. Een ander voorbeeld is Twente: dat bestaat uit de drie steden Almelo, Enschede en Hengelo.
Een miljoenenstad is een algemeen woord om een stad met meer dan één miljoen inwoners aan te duiden. Je spreekt van een megastad als er meer dan 10 miljoen mensen wonen.
Naast Hagenaar kan een inwoner van Den Haag ook Hagenees worden genoemd.
Is Den Haag een stad of een dorp? Deze vraag wordt vaak gesteld. Aardrijkskundig gezien is Den Haag nu een stad. Het voldoet aan alle eisen die aan een stad gesteld worden bijvoorbeeld over het aantal inwoners, bebouwd oppervlak, culturele voorzieningen, winkels en werkgelegenheid.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
Scheveningen heeft een eigen dialect, het Schevenings. Een Scheveninger woont OP Scheveningen, niet IN Scheveningen.
Hum: slechts dertig inwoners
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
1. Moskou. Moskou ligt in het Europese gedeelte van Rusland en had op 1 januari 2018 12.506.468 inwoners.
Ik vertel dat Parijs wel vier miljoen inwoners heeft, dat de stad wel zes keer zo groot is als Amsterdam. ,,Parijs is even groot als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bij elkaar.''
Stadsgewest/agglomeratie Utrecht
Over het algemeen worden de volgende plaatsen gerekend onder de agglomeratie in ruimere zin. Wegens de grotere afstand tot de fysieke stadsgrenzen van de stad Utrecht zijn een aantal kernen van de gemeenten De Bilt en Zeist niet meegerekend. Totaal: 699.946 inwoners.
Als je Amsterdam vanuit de lucht bekijkt, lopen Zaanstad, Amsterdam, Diemen, Duivendrecht en Amstelveen in elkaar over. Dat aaneengesloten stadsgebied noemen we de agglomeratie.