Wortelen kun je gebruiken in veel recepten en je kunt ze ook rauw eten.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Rauwe wortels stimuleren namelijk de speekselproductie in je mond, waardoor de zuurgraad in je mond wordt behouden, je tandglazuur sterk blijft en tanderosie kan worden voorkomen. Ook zorgt het eten van rauwe wortels ervoor dat etensresten en tandplak van je tanden worden geschraapt.
Bospeen is een gladde, lange en slanke bos wortelen die met loof eraan wordt verkocht. Bospeen heeft een zoete en typische wortelsmaak. Je kunt bospeen zowel rauw als gekookt eten. De bospeen geeft een salade een heerlijke knapperige bite, maar combineert ook goed met bijvoorbeeld peultjes of doperwtjes.
Hoeveel wortels moet je eten? "Als je 100 tot 250 gram gekookte wortels eet op een dag, krijg je genoeg vitamine A binnen. Van sap is dit 50 tot 100 milliliter. Van rauwe wortel is dat dit 150 tot 200 gram."
Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet. Dat houden we vast en wordt opgeslagen in ons vetweefsel.
Wortelen zitten, dankzij het stofje bètacaroteen (ook wel vitamine A), bomvol anti-oxidanten die je huid versterken en een helend effect hebben. Daarnaast vind je het mineraal silicium in wortelen en dit vertraagt het verouderingsproces van je huid en is goed voor de aanmaak van collageen (wat weer rimpels tegengaat!).
Waarom mogen er geen wortelen gegeten worden tijdens een proteïnedieet? Gekookte wortelen hebben een hoge glycemische index. Dit betekent dat de koolhydraten (suikers) in de wortelen snel in de darmen worden verteerd en hierdoor ook snel in het bloed worden opgenomen waardoor de bloedglucose spiegel te snel stijgt.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.
Wortel voor je haar
– het verbetert de conditie van je hoofdhuid en stimuleert de haargroei; – het speelt een grote rol in de groei en onderhoud van haarzakjes; – het geeft je haar een gezonde glans; – het verlengt de groeifase van de haarcyclus.
Onmisbaar voor de transit
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.
Wortelen hoef je eigenlijk niet te schillen, want ook de schil is eetbaar. Toch doen we dat meestal wél, want de schil kan een beetje bitter smaken. Gebruik in dat geval een dubbelzijdige dunschiller, zo klaar je de klus in de helft van de tijd.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan wortelen in de Schijf van Vijf. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Het eten van wortels kan je helpen bij het afvallen. Wortels verzadigen namelijk goed dankzij hun structuur en de vezels die ze bevatten. Doordat ze goed verzadigen, helpen ze je om minder te eten. Dit bleek onder andere uit een onderzoek dat in 2006 te lezen was in het British Journal of Nutrition.
Wortelen mag je gewoon eten hoor. Ze staan in onze top 20 van groente en fruit. Ze smaken zoet en bevatten wel wat koolhydraten, waardoor ze een stijging in je bloedsuikerspiegel geven.
Wortels kleuren je handpalmen oranje
De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Wortels om gifstoffen af te voeren…
De wortel stimuleert de lever namelijk om gifstoffen af te voeren. Het is daarom belangrijk om regelmatig rauwe wortels te eten. Rauwe wortelsap en geraspte wortel zijn ook goed om de leverwerking te stimuleren.
Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt ze ook koken, bakken, roerbakken en stoven. Je kunt winterpeen het beste op de fruitschaal bewaren.