Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
Het is belangrijk dat zij van u te horen krijgen wat er aan de hand is, en niet van iemand anders. Hierbij is het van belang dat u open en eerlijk bent in het geven van de informatie over uw ziekte. Kies een rustig moment, geef de informatie gedoseerd en vertel alleen wat op dat moment van belang is voor u en uw gezin.
"Er te zijn, te luisteren en mensen het gevoel te geven dat naar hen geluisterd wordt. Een vraag als 'hoe gaat het', die sommige mensen ongemakkelijk vinden, kun je prima stellen. Als je maar het gevoel geeft dat je echt geïnteresseerd bent in het antwoord.
Betrek je kinderen erbij
Kinderen hebben vragen over wat er allemaal gebeurt. Vertel ze dat ze alles mogen vragen wat ze willen. Geef kort en duidelijk de informatie die zij nodig hebben op hun leeftijd. Bespreek ook met hen hoe zij een bijdrage willen leveren aan de afscheidsdienst.
- 'Ik vind het zo erg voor jou en jullie'. Zo toon je medeleven. - 'Ik weet niet wat ik moet zeggen'. Dat is eerlijk en uit het hart.
Verdraai de focus in gesprekken en ga vooral uit van wat je vriend(in) aan je kwijt wil en waar hij/zij op dat moment nood aan heeft. Soms komt de grootste steun vanuit het stilzwijgend meeleven met wat hij/zij doormaakt en zijn “enkel” een kalme aanwezigheid en een empathisch luisteren nodig.
U kunt uitleggen wat u hebt, wat kanker is, waarom er iets aan moet worden gedaan, wat daarvan de gevolgen kunnen zijn en wat er de komende dagen en weken gaat gebeuren. U kunt ook vertellen dat u heel erg verdrietig bent omdat de dokter u heeft verteld dat u kanker hebt.
Kies zelf de manier die voor jou het beste voelt. Vertel het aan wie je wilt, op het moment dat jij daar klaar voor bent. Het vertellen kan veel emoties oproepen, bij jezelf, maar ook bij de ander. Mensen weten misschien niet wat ze moeten zeggen, of stellen vragen waarop je zelf het antwoord nog niet weet.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.
Symptomen en kwaliteit van leven
Naast klachten gerelateerd aan de plek van de uitzaaiing, zijn er ook klachten van meer algemene aard waar elke patiënt met uitgezaaide kanker mee te maken kan krijgen. Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor.
Wens iemand sterkte
Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Zorg als u niet meer beter wordt
Dit heet palliatieve zorg. Het is de hulp en zorg die u nodig heeft om u zo goed mogelijk te laten voelen. Een team van zorgverleners zorgt hiervoor: Bespreek met uw huisarts wat u nodig heeft, hoe u zo goed mogelijk verder kunt.
Morfine is niet geschikt om de dood te bespoedigen of patiënten te sederen. Het snel ophogen van morfine kan ervoor zorgen dat het bewustzijn onvoldoende wordt verlaagd, de patiënt verward raakt, of spiertrekkingen (myoclonieën) krijgt.
Het woord "kanker" is afgeleid van het Latijnse woord "cancer", dat "kanker, kankergezwel" betekende. Deze naam is waarschijnlijk bedacht door Hippocrates rond 400 voor Christus. Hij gebruikte "cancer" als leenvertaling voor het Griekse woord 'karkínos', dat oorspronkelijk "krab" betekende..
Je kunt het zelf of iemand anders laten vertellen, een e-mail sturen of een blog schrijven. Er is niet één juiste manier, alles is goed. Als het maar bij jou past. De meeste mensen zullen blij zijn dat je ze in vertrouwen neemt.
Kanker kan overal in het lichaam ontstaan. Er zijn dan ook heel veel verschillende kankersoorten: bijvoorbeeld borstkanker, darmkanker, botkanker of longkanker. Ook zijn er binnen deze kankersoorten nog verschillen: soms zijn de cellen anders.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Het duurt ongeveer 48 uur voor uw lichaam de meeste cytostatica heeft afgebroken en uitgescheiden. Ze verlaten uw lichaam in de vorm van braaksel, urine, stoelgang, wondvocht, bloed …, en ze kunnen schadelijk zijn als ze op uw huid – of die van anderen – terechtkomen.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Een cadeautje meenemen is altijd goed. Neem iets mee waar de zieke wat aan heeft. Ligt iemand veel in bed, dan kan dat een zachte pyjama of een groot T-shirt zijn. Maar ook een boek of een tijdschrift, of muziek of een film.
Een huisarts of andere deskundige kan je hierbij helpen. Breng je de laatste dagen van je leven door in het ziekenhuis of een hospice, dan neem je ook afscheid van het huis waar je misschien jaren hebt gewoond, van je buurt en vertrouwde omgeving.