Wie van twee walletjes eet, zorgt ervoor dat hij deel uitmaakt van twee groepen, omdat dit hem voordeel oplevert. De ondertoon van deze zegswijze is afkeurend: iemand die dit doet, wordt soms beschouwd als een profiteur.
Vraag jij regelmatig naar de bekende weg? Dat wil zeggen dat je een vraag stelt terwijl je eigenlijk het antwoord wel weet. Oftewel: waarop je het antwoord zou kunnen of zou moeten weten.
Iemand iets door de neus boren betekent dat je iemand benadeelt. Je geeft hem dus iets expres niet terwijl hij er wel recht op heeft. Als je zegt dat je iets door de neus is geboord, bedoel je dat je niet hebt gekregen wat je toekomt.
welbekend bijv. naamw. van zaken en personen: algemeen als goed bekend staan Voorbeeld: `- Zo vonden Annemieke de Kroon en Alice van Nieuwenhuizen het tijd voor een gezond kookboek voor mannen en dus werd onlangs Lekker makkelijk – het kookboek voor mannen gepubliceerd.
Spreekwoorden: (1914) Op alle slakken zout leggen, d.w.z. op alle kleinigheden aanmerking maken, bij alles blijven stilstaan. De uitdrukking heeft haar ontstaan te danken aan het volksgeloof, dat, wanneer men zout op een slak legt, deze wegsmelt. Vgl.
Schoon schip maken is een spreekwoord en betekent het verleden achterlaten of vergeten. Dit spreekwoord houdt in dat alle rommel uit het verleden wordt opgeruimd, zodat er een nieuw begin kan worden gemaakt. Het spreekwoord schoon schip maken is ontstaan in de scheepvaart.
d.w.z. het gaat niet goed, gemakkelijk, voordeelig; syn.
Iemand die geen stand kan houden; iemand die zwicht onder druk van anderen.
d.w.z. zijne eischen matigen, inbinden 'omdat de omstandigheden, het welbegrepen eigenbelang, de macht of wil van derden daartoe dwingen'.
Ergens mee in zijn maag zitten.
Ergens geen raad mee weten.
Spreekwoorden: (1914) Man en paard noemen. 'Dat is, van hem duidelijk en omstandig melding doen, als of men zulk een ruiter, op zoodanig een paard beschreef'; Tuinman I, 234.
De eerste viool spelen,
d.i. ergens het meest in te brengen hebben, eene eerste rol spelen, den toon aangeven, den boventoon voeren, mnl. vore singhen, of zooals men in Zuid-Nederland zegt ergens den eersten regel schrijven (Schuerm.
befaamd (bn) : bekend, beroemd, fameus, gekend, gevierd, legendarisch, roemrijk, roemrucht, vermaard. berucht (bn) : befaamd, bekend, beroemd, fameus, gerenommeerd, roemrijk, roemruchtig, vermaard.
Wie op rozen zit, heeft het goed voor elkaar: hij of zij zit in een gunstige of aangename positie. Deze uitdrukking herinnert aan het feit dat het in de Oudheid en de Middeleeuwen als een grote luxe werd gezien als er een laag rozenblaadjes op de vloer lag.
De kogel is door de kerk wordt gezegd als er (meestal na lang overleg) ergens een beslissing is genomen; de knoop is (eindelijk) doorgehakt. Sommige spreekwoordenboeken vermelden dat deze uitdrukking voortkwam uit de ongeschreven regel om bij gevechten uit respect kerkgebouwen te ontzien.
Met de deur in huis vallen is een spreekwoord en betekent: 'meteen zeggen waar het op staat'. Het wordt gebruikt om aan te geven dat iets heel direct gezegd gaat worden. Oorspronkelijk gaf dit spreekwoord aan dat iemand zonder te kloppen of te vragen bij iemand naar binnen stapte.
De uitdrukking betekent: als het erop aankomt.
Bikkel is een man met 1 bal.
Het heiligbeen bestaat uit vijf wervels, de sacrale wervels (S1-S5). Deze wervels zijn vergroeid en vormen samen het heiligbeen. Het heiligbeen is een onderdeel van het bekken.