Het toepassen van badjes met was- of reinigingsmiddelen (soda, Biotex, Badedas, etc.) om voeten of handen met een wond in te laten weken, heeft een nadelig effect op de wond en omliggende huid. Dit kan de infectiekans vergroten en de wondgenezing remmen. niet tot minder wondinfecties.
Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden. De middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, en zijn belastend voor de patiënt.
In de eerste evidence based richtlijn voor de behandeling van acute wonden worden badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex, Badedas en soda ontraden. Deze zouden de kans op infectie, vertraagde genezing en maceratie van de huid vergroten.
Een ontstoken wond ontsmetten
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.
Biotex, de eerste hulp bij ontstekingen
Stop deze dan in een badje met groene Biotex! De enzymen zijn helend bij lichte ontstekingen. Ook als je geen ontsteking hebt maar wel vieze handen, nagelriemen of vieze voeten is weken in Biotex zinvol. Het verwijdert al het vuil, zelfs onder de nagels.
In biotex zitten chemische stoffen die de was reinigen. Deze blijven achter in de wond en vooral in de diepergelegen plekken. Dit veroorzaakt infecties en houd de genezing tegen. Soda is minder chemisch maar blijft ook in de wond achter wat geen goed doet aan het genezings proces.
Welke producten heb ik nodig om een wond te desinfecteren? Bij snijwonden of schaafwonden kunt u beter ontsmettingsmiddelen met alcohol vermijden. U kunt beter Betadine gebruiken. Betadine prikt niet en is dus ook uitermate geschikt voor het desinfecteren van wonden bij kinderen.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Het toepassen van badjes met was- of reinigingsmiddelen (soda, Biotex, Badedas, etc.) om voeten of handen met een wond in te laten weken, heeft een nadelig effect op de wond en omliggende huid. Dit kan de infectiekans vergroten en de wondgenezing remmen. niet tot minder wondinfecties.
Vitamine K.
Zowel vitamine K1 als vitamine K2 zijn belangrijk om ontstekingsreacties te verminderen. Vitamine K1 haal je uit ruimschoots groene bladgroenten en vitamine K2 vooral uit gefermenteerde zuivel en rauwmelkse kaas.
Inweektijd is afhankelijk van watertemperatuur (zie onder) Water temperatuur: 20°C = 12-24 uur 40°C = 1-2 uur 60°C = 1/2-1 uur Biotex is veilig voor kinderen en geschickt voor zowel witte, gekleurde en bonte was. Voor wol en zijde raden we u een fijnwasmiddel te gebruiken.
Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout of Badedas classic bathgel. Spoel altijd na met schoon water. Wanneer u wondjes op de voet heeft, mag u geen voetenbad nemen.
Met het biologisch enzymcomplex wordt het vuil aangepakt zonder de kleuren en stoffen aan te tasten. Soms is een was zo vuil dat een hoofdwas alleen niet volstaat. Biotex Voorwas is dan dé manier om extra vuil wasgoed weer stralend schoon te krijgen. De actieve enzymen verwijderen zelfs de hardnekkigste vlekken.
Waspoeder of biotex
Het mengsel met waspoeder moet u ongeveer 10 minuten laten intrekken voordat u begint met schrobben. Bij de biotex kan u meteen beginnen met schrobben. Deze middelen zorgen ervoor dat groene aanslag en al het andere vuil makkelijk loslaat en verdwijnt van uw terras.
Meestal wordt eerst een antibioticum voor plaatselijk gebruik voorgeschreven, bijvoorbeeld in een crème of lotion. Wanneer dit onvoldoende helpt of het gaat om een ernstige huidinfectie wordt een antibioticum om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline en flucloxacilline.
Biotex is veilig voor kleuren en geschikt voor zowel witte, gekleurde en bonte was. Voor wol en zijde raden we u aan een fijnwasmiddel te gebruiken. Voor de specifieke wasvoorschriften van het product verwijzen we je door naar de verpakking. "GEBRUIKAANWIJZING: Volg altijd de aanwijzing van het wasetiket op.
Het is vooral belangrijk om jouw ontstoken vinger goed schoon te houden. Dat doe je met goede wondreiniging, zoals een wondspray. Heb je dit niet in huis? Week je vinger dan minimaal 10 minuten in warm water met soda.
In Biotex en Badedas zitten allerlei chemische stoffen. De kans dat er resten achterblijven in wonden is aanwezig. Deze resten kunnen zorgen voor nieuwe infecties. U kunt uw cliënt adviseren om een zachte straal lauwwarm kraanwater voor de wondreiniging te gebruiken om het comfort te verhogen.
Soda is het beste en goedkoopste middel, in te zetten voor ontvettende doeleinden. Werkt wateronthardend, ook uitstekend te gebruiken bij: gezwollen/ontstoken voeten (blaren), aangekoekte pannen, schoonmaken van barbecues.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
In dit laatste geval is een ontsteking niet de oorzaak maar kan een ontsteking wel het gevolg zijn. Een ontsteking gaat nooit vanzelf over. Vaak wordt in het begin gezocht naar huismiddeltjes maar dit helpt niet om de ontsteking weg te halen. Wel kunnen huismiddeltjes de pijn verminderen.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Met zijn zure karakter lost azijn deze hardnekkige vlekken op als een pro. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft azijn ook desinfecterende krachten, waardoor het een uitstekende keuze is voor het schoonmaken van oppervlakken en het bestrijden van ziektekiemen.