De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw. Iets uitgebreider is de kleurencirkel van Johannes Itten.
Roze is een secundaire kleur. Zijn complementaire kleur is groen.
Het traditionele subtractieve kleurmengsysteem in de schilderkunst. In de schilderkunst worden traditioneel de subtractieve primaire kleuren aangegeven als rood, geel en blauw. Dit is afkomstig uit een verouderde kleurenleer uit de achttiende eeuw.
Complementaire kleuren in een subtractief kleursysteem
In het niet-wetenschappelijke traditionele kleursysteem dat bijvoorbeeld door schilders soms gehanteerd wordt, zijn de complementaire kleuren: rood en groen. geel en paars. blauw en oranje.
Complementaire kleuren versterken elkaar als ze naast elkaar staan. Als je ze door elkaar mengt breken ze elkaars kleurkracht af. Ook kun je ze gebruiken om mooie schaduwkleuren te maken.
Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw.
Het koele grijs versterkt de warme uitstraling van bruin. Zoals je wellicht al weet, de tegenstellingen trekken elkaar aan. Met een combinatie van bruin en grijs geef je jouw slaapkamer een gevoel van veiligheid en rust. Op deze manier creëer je de perfecte plek om na een stressvolle werkdag beter te slapen.
Geel staat voor het uitdrukken van toegankelijkheid en vriendelijkheid. Geel is de vrolijkste kleur die er is. Het wordt gelinkt aan geluk, positiviteit, optimisme en vriendelijkheid.
Zwart geldt als de donkerste kleur die er is. Samen met wit en grijs behoort zwart tot de achromatische ("neutrale") ofwel niet-bonte kleuren. Deze staan in tegenstelling tot de bonte kleuren.
Roze is de kleur van liefde, humor, vriendschap en trouw.
Geel en blauw wordt samen groen.
Tertiaire kleuren
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Groen tinten zijn eindeloos te combineren. Bijvoorbeeld met okergeel (ook zo'n mooie trend), of zachtroze (hey ook een trend), of clean wit (klassieker), stoer zwart (nog een klassieker), of ga voor de nieuwe upcoming trend: alles in dezelfde kleur!
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.
Blauw staat voor welzijn en waarheid, ernst, eerlijkheid en creativiteit. Het is wereldwijd de meest populaire kleur - bij mannen en vrouwen. Omdat velen het associëren met loyaliteit, betrouwbaarheid, empathie en vertrouwen, wordt het bijzonder vaak gebruikt in marketing en bedrijfslogo's.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
Anderzijds is zwart ook de kleur van verdriet, rouw en begrafenis. En wit heeft die rol voor een deel overgenomen.
Het merendeel van de vrouwen geeft de voorkeur aan blauw (35%), gevolgd door paars (23%) en groen (14%). Vrouwen hebben ook minder favoriete kleuren: oranje (33%), bruin (33%) en grijs (17%). Het is opmerkelijk dat roze niet in de top 3 van vrouwen voorkomt.
Rood is de kleur van vuur en bloed dus wordt het geassocieerd met energie, oorlog, gevaar, kracht, vastberadenheid en ook passie, verlangen en liefde. Rood is een zeer emotioneel intense kleur.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
In de buurt van de toppen van de gevoeligheidskrommen kunnen mensen kleuren van elkaar onderscheiden die slechts 1 nm in golflengte van elkaar verschillen. In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien.