Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Wol is van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je weken lang volstaan met alleen luchten. Hang muffe wolletjes buiten te luchten of dichtbij een stomende douche.De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol wordt gereinigd.
Was wol niet op een koud programma
Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Nou, volgens de National Cleaners Association bevat wol een buitenste laag van schubben. 'Hitte, vocht en mechanische actie zorgen ervoor dat de wol-vezel krimpt en de randen van de schubben samentrekken, waardoor de vezel niet naar zijn originele staat kan terugkeren.
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen. In de meeste gevallen is grondig luchten in de buitenlucht of een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in de badkamer, terwijl je onder de douche staat) toereikend.
De krimp in de hoogte was gemiddeld 31%. Als je een lap breit en er daarna vormen uit knipt, maakt het niet heel erg uit hoe de krimp precies is. Wil je een project breien en dan in de wasmachine vilten, bijvoorbeeld sloffen, dan is het wel belangrijk dat je precies weet hoeveel krimp er is.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
In normale omstandigheden is er dus geen enkel bezwaar om je kleren te wassen op dertig graden. Het is beter voor het milieu en absoluut niet schadelijk voor de gezondheid. Wie ziek is daarentegen, of wie hardnekkige geurtjes weg wil, doet er wel goed aan om de temperatuur van de wasmachine hoger te draaien.
Bij het wassen op de hand gebeurt het namelijk gemakkelijk dat er te warm water wordt gebruikt of dat het materiaal te veel geboend en gewrongen wordt. Als je je wollen trui toch op de hand wilt wassen, ga dan dus extra voorzichtig te werk: Gebruik alleen lauw water.
Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen. Populaire wollen kledingstukken zoals truien, sjaals en jassen worden bovendien meestal over andere kleding heen gedragen.
Wol daarentegen produceert niet alleen geen statische elektriciteit, het heeft ook een kern die vocht opneemt. De wasverzachter wordt in deze kern opgenomen, waardoor het voor de vezels onmogelijk wordt om het vocht van je huid op te nemen en af te voeren naar de atmosfeer.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Gebruik een speciaal wolwasmiddel en was je wollen trui op maximaal 30°C en 400 toeren. Die lage toeren zijn echt heel belangrijk om beschadigingen tegen te gaan.
Fijne was. De fijne was bestaat uit textielsoorten die een delicate verzorging nodig hebben, zoals wol en zijde. Vaak heeft je wasmachine specifieke wasprogramma's zoals 'wol' of 'fijne was'.
Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Gebruik liever geen wasverzachter voor wollen kleding. Gebruik eventueel een scheutje natuurazijn in plaats van wasverzachter. De azijn geeft een mooie glans en zorgt dat de kleuren mooi blijven. Texelana wolwasmiddel is zeer geconcentreerd, waardoor je maar een kleine hoeveelheid per wasbeurt nodig hebt.
Ja, je mag wol wassen. Er zit niet voor niets een wolwas-programma op sommige wasmachines. We raden je aan om een wollen trui alleen te wassen als dat echt niet anders kan. Als even luchten voldoende is heeft dat nadrukkelijk de voorkeur.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Een tobbe met 40 is het symbool waaruit je kunt opmaken dat je het kledingstuk op 40 graden mag wassen in de wasmachine. Dit vind je op de meeste kleding van katoen en witte kledingstukken.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Vul je wasbak met lauw water en 1/3e kopje van de conditioner.Leg het kledingstuk, en dus bijvoorbeeld je gekrompen wollen trui, erin en laat het ongeveer tien minuten weken. Belangrijk: vergeet niet vooraf je wasbak schoon te maken!
Voor items gemaakt van zijde en katoen kies je best voor het koude handwasprogramma van je wasmachine. Kledingstukken van wol en kasjmier was je daarentegen beter op het wolprogramma omdat het koude water van de handwasstand de vezels doet schrikken waardoor het kledingstuk kan krimpen.