Open of zwarte mee-eters ook wel bekend als zwarte comedonen of blackheads. Hierbij is er een duidelijke opening in de huid ontstaan waardoor de talg is ingedroogd, vandaar ook de donkere kleur. De zwarte mee-eters kun je bij volwassenen ook vaak zien op de neus.
Hoe een mee-eters ontstaat is simpel. Je porie is namelijk verstopt geraakt door zweet, dode huidcellen en een teveel aan talg. Doordat dit vuil zich heeft opgehoopt raakt de doorgang verstopt en ontstaat er een mee-eters. Dit geldt zowel voor witte mee-eters (gesloten comedonen) en zwarte mee-eters (open comedonen).
Als je van je mee-eters af wilt komen, kun je het best salicylzuur gebruiken. Deze milde peeling maakt de poriën vrij en pakt de ophoping van dode cellen aan door een gezonde celvernieuwing te stimuleren. Er zijn diverse producten die salicylzuur bevatten, zoals gezichtsreinigers, crèmes en gels.
Hoe ontstaan comedonen? De poriën in de huid kunnen verstopt raken doordat er teveel talg en hoornstof zich op gaat hopen. De porie krijgt een verwijde opening en krijgt een zwart kopje, de zogenaamde blackhead. De zwarte kleur is het resultaat van het pigment melanine dat zich in de mee-eter bevindt.
Breng water aan de kook in een pan, haal het van het vuur en leun 10 minuten over de pan. Hierdoor zetten de poriën uit en kunnen de zwarte puntjes gemakkelijk verwijderd worden. Het volstaat de comedonen uit te drukken met je vingers gewikkeld in papieren zakdoekjes.
Mee eters uitknijpen is nooit een goed idee. Verwijder - na de dubbele gezicht reiniging - met een exfoliant of scrub de overtollige dode huidcellen. Kies voor een exfoliant met het ingrediënt Salicylzuur zoals de Clearing Skin Wash of Daily Microfoliant.
Deze verstopte poriën kunnen vaak weinig kwaad. De witte mee-eters hebben een witte kop, die vaak alleen goed te zien is wanneer de huid wordt strak getrokken. Deze mee-eters kunnen gaan ontsteken als deze er niet tijdig worden uitgehaald, waarna er een rode puist ontstaat.
Dit kun je beter niet doen
Veel tips die je op internet vindt, zijn helaas niet zo'n goed idee. Deze dingen kun je beter niet doen: Puistjes en mee-eters uitknijpen: wanneer je puistjes en mee-eters gaat uitknijpen, beschadig je je huid.
Het verschil tussen mee-eters en puistjes
Een puistje is niet hetzelfde als een mee-eter. Bij een puistje is er sprake van een ontsteking door bacteriën en bij een mee-eter is dat (nog) niet aan de hand. Mee-eters kunnen wel puistjes worden wanneer ze in aanraking komen met bacteriën.
Mee-eters kunnen ook op je rug ontstaan. Vaak zijn ze daar minder makkelijk te verwijderen dan op je gezicht, omdat de huid op je rug een stuk dikker is. Kies voor luchtige kleding wanneer je van de mee-eters op je rug af wilt en reinig de huid goed tijdens het douchen.
Om eerlijk te zijn: je kunt nooit helemaal van talgdraadjes afkomen. Je kunt ze uitknijpen maar kort daarna zullen ze waarschijnlijk terugkomen, meestal is dit na ongeveer 30 dagen. Bij mensen met een vette huid, komen ze mogelijk sneller terug.
Als je van de blackheads af wilt kunt je het beste een stoombadje nemen of gebruik maken van een blackhead masker en of comedonenlepel. Je zorgt door met je gezicht boven heet water te gaan hangen dat de poriën zich verwijden waardoor je voorzichtig kunt proberen om met schone handen de blackheads te verwijderen.
Via onze poriën wordt talg (huidvet) over de huid verspreid. Zonder talg zou onze huid droog en vatbaar worden voor huidaandoeningen en infecties. Een normale talgproductie vloeit over de huid, waardoor er een mooie barrière ontstaat.Wanneer dit proces niet in balans is, kunnen poriën gaan verstoppen.
Care By Bema Comedonenlepel is speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van mee-eters en puistjes. Deze comedonenlepel heeft een oogje aan de ene zijde en een scherpe punt aan de andere zijde. Met de punt kun je voorzichtig een gaatje in de huid maken en met het oogje verwijder je talg uit de poriën.
Het zit meestal in reinigingsmiddelen en producten voor de behandeling van puistjes, maar ook in acne-vriendelijke make-up producten en antiroosshampoo. Salicylzuur is verkrijgbaar in verschillende concentraties, waarbij elke concentratie is ontworpen voor een specifiek doel.
Gerstekorrels of milia zijn kleine witte bobbeltjes die onder de huid zitten. Ze komen vooral voor bij baby's en peuters, maar ook volwassenen hebben er weleens last van. Het is niet gevaarlijk, maar de meeste mensen vinden het geen prettig gezicht en willen er toch vanaf komen.
Liever niet: mee-eters uitdrogen met tandpasta
Dit werkt alleen niet altijd goed. De tandpasta kan je huid namelijk ook gaan irriteren. Of het echt helpt tegen de zwarte puntjes zal per persoon verschillend zijn. Maar voor sommigen kan dit leiden tot een rode of vlekkerige huid.
UV stralen zorgen echter ook voor dat de gezichtshuid gaat verdikken waardoor er juist meer puistjes en mee-eters gaan ontstaan. Het advies is dus om zonlicht en zonnebank niet als therapie te gebruiken tegen acne.
Mee-eters zijn een vorm van acne, en bestaan uit talg (een vettige substantie die je huid soepel houdt), dode huidcellen en bacteriën die zich ophopen in de haarzakjes, waardoor er een 'plug' ontstaat die voorkomt dat de talg de huid bereikt.
Scrub je huid
Scrubben kan helpen om dode huidcellen en andere veroorzakers van verstopte poriën los te maken. Als je een VisaPure Advanced-apparaat hebt, kan het speciale borsteltje je hierbij helpen. Anders kun je ook een zachte scrub gebruiken.
Helaas zijn er vrijwel geen andere opties voor verkleinen van poriën. Je kan ze wel minder zichtbaar maken met make-up. Daar maken veel pore-minimizing producten gebruik van. Door het toevoegen van reflecterende deeltjes vallen de vergrote poriën soms iets minder op.