Bij een whiplash is er op een scan van je hersenen geen schade te zien. Het maken van een scan van je hersenen heeft daarom geen zin. Een arts kan de diagnose alleen stellen door te vragen naar je klachten en de gebeurtenis waardoor deze ontstaan zijn.
In de regel is een whiplash niet zichtbaar met behulp van een scan. Desondanks zal uw arts toch aandringen op een scan om andere aandoeningen uit te sluiten waardoor bijvoorbeeld uw nekpijn zou kunnen verergeren.
De neuroloog zal bij de whiplash behandeling niet alleen naar de klachten van het slachtoffer luisteren en deze verder onderzoeken, maar zal tevens kijken in hoeverre de symptomen gerelateerd zijn aan een whiplash en de daaruit voortvloeiende neurologische afwijkingen.
Als typische klachten van het acute whiplash syndroom (WAD I/II) worden omschreven: pijn in de nek, soms uitstralend naar het achterhoofd, de schouders en de armen; een stijve nek en beperking van de beweging; hoofdpijn, vooral in het achterhoofd, soms uitstralend naar het voorhoofd.
Een whiplash trauma is niet zichtbaar op MRI-foto's. Bij een whiplash onderzoek worden er dan ook geen MRI foto's gemaakt. Over het algemeen zal de neuroloog niets anders doen dan u naar huis sturen met het advies veel te rusten en géén halskraag te gebruiken.
Enkele dagen rust kunnen zinvol zijn, maar beperk dit tot maximaal vier dagen. Probeer zo snel mogelijk je activiteiten te hervatten. Beweging bespoedigt immers het herstel. Angst om te bewegen en schrik voor blijvende klachten werken daarentegen een chronische whiplash in de hand.
Vooral de psychische klachten die bij een whiplash om de hoek komen kijken, kunnen erger worden door spanning en stress. Hoofdpijn, vergeetachtigheid en problemen met de concentratie horen bij het letsel, maar kunnen ook verergeren en soms zelfs ontstaan door de hele nasleep.
Een whiplash is een plotselinge beweging van het hoofd. Ongeveer 20 % van alle mensen heeft twee jaar na het ontstaan van whiplash letsel nog last van (ernstige) blijvende klachten. Dat een whiplash nek en schouderklachten veroorzaakt, weten de meeste mensen.
Behandeling. De meeste symptomen ten gevolge van een whiplash verdwijnen vanzelf na 3 maanden. Gewone pijnstillers zoals paracetamol en/of ontstekingsremmers kunnen helpen om de pijnklachten te verminderen, maar ook amitriptyline, pregabaline, gabapentine, duloxetine kunnen helpen tegen de pijn.
Whiplash en werk: 75% van de whiplash slachtoffers is na 6 tot 12 maanden volledig herstelt. Gemiddeld gaan mensen met whiplash klachten daarom 6 tot 12 maanden na een ongeval weer werken. Het aanpassen van de werkzaamheden en beperken van de belasting is belangrijk als u weer gaat werken met een whiplash.
Acute en chronische whiplash
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten binnen de 4 tot 6 weken na het ongeval. Heb je na 3 maanden nog steeds klachten? Dan spreken we van een chronische whiplash. Bijna 14 tot 24% van de personen met een whiplash hebben aanslepende of chronische klachten.
Nekpijn, hoofdpijn en spierpijn na het auto ongeluk komen vaak voor. Maar hoewel deze klachten op licht letsel lijken, kunnen het ook voortekenen van een whiplash zijn. Wat een ernstige vorm van letselschade is die uw leven op z'n kop kan zetten.
Voorbeelden letselschade bedragen bij whiplash
De bedragen die worden uitgekeerd aan smartengeld bij deze nek aandoening liggen tussen de 5000 euro en 40.000 euro. Hierbij is ernst en aard van het nekletsel van belang en de gevolgen voor uw dagelijks functioneren.
Bewegen is goed voor het herstellen van de balans in uw nek. Met regelmatig en gedoseerd bewegen, kunt u voorkomen dat u last blijft houden van de whiplash klachten of dat uw klachten chronisch van aard worden. Na verloop van tijd kunt u waarschijnlijk in overleg met uw arts meer gaan doen om te werken aan uw herstel.
De (orofaciaal) fysiotherapeut of manueel therapeut helpt je met het herstel van een whiplash. Je leert op een verantwoorde manier te bewegen en je dagelijkse activiteiten weer op te bouwen. Ook geeft de fysiotherapeut je advies over hoe je het beste rustmomenten kunt inbouwen.
Hoeveel smartengeld u krijgt, is vooraf lastig te bepalen. De rechter kijkt naar uw totale situatie zoals uw leeftijd, hoe erg uw schade is en de invloed hiervan op uw leven. Ook kijkt de rechter hoeveel smartengeld anderen kregen in situaties die ongeveer hetzelfde zijn.
Een chronische whiplash wordt ook wel chronisch-whiplash-syndroom genoemd. De mensen die hieraan lijden hebben zij na een periode langer dan drie maanden na het ongeval nog steeds last van klachten. Het gevolg hiervan is dat de dagelijkse activiteiten van het slachtoffer ernstig beperkt kunnen zijn.
Over het algemeen vindt men de hoogte van het smartengeld in Nederland erg laag. Het hoogst toegekende bedrag aan smartengeld bedraagt € 200.000,–. Er kan ook recht op smartengeld bestaan als het slachtoffer naast lichamelijk letsel ook geestelijk letsel opliep.
Wat zijn de klachten
Bij de meeste mensen met een whiplash ontstaan binnen 24 uur na het ongeval klachten als: • Pijn in de nek en/of schouders. Hoofdpijn. Tintelingen in armen en/of handen. Duizeligheid.
De pijn is hevig of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk. De pijn kan samengaan met een stijf gevoel. U kunt uitstralende pijn hebben naar uw hoofd, schouder of arm.
Door uw nek en hoofd rust te geven, wordt de ergste pijn van uw spanningshoofdpijn afgezwakt zodat u na een paar dagen weer normaal kunt bewegen. Als u zo normaal mogelijk beweegt, geneest uw nek letsel het best. In de eerste dagen wordt hoofdpijn bij whiplash letsel vaak in eerste instantie bestreden met paracetamol.
Een whiplash. Whiplash is het Engelse woord voor 'zweepslag'. Dit kan ontstaan door een plotselinge achterwaartse én voorwaartse beweging van uw hoofd, waardoor de banden en spieren in uw nek uitrekken. Dit gebeurt meestal door een ongeluk.
We maken een CT-myelografie om te bekijken of het ruggenmerg of een zenuwwortel wordt bekneld. Bijvoorbeeld door een vernauwing in de wervelkolom. Een andere reden voor een CT-myelografie is om te beoordelen of de zenuwwortels nog goed verbonden zijn met het ruggenmerg, bijvoorbeeld na een trauma.
Wat is een CT-scan van de hals? Bij een CT-scan wordt een scan vervaardigd van het volledige halsgebied van aan de bovenzijde van de borstkas tot aan de schedelbasis. Hiertoe draait het geheel van de detector en röntgenbuis rond de patiënt terwijl de patiënt in het toestel schuift.