Asielhonden. De eerste geleidehonden werden gekocht van het Amsterdamse asiel aan de Polderweg. Bijna dagelijks gingen trainers kijken of er wellicht een geschikte hond binnen was gekomen. De eerste hond uit het asiel die het schopte tot volleerd geleidehond was de tien maanden oude kruising Mechelse herder Sunny.
Maar de eerste geleidehond zoals wij die kennen, speciaal opgeleid om een mens te geleiden, stamt uit de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918). Een Duitse dokter, die veel door de oorlog blind geworden soldaten behandelt komt op het idee om honden op te leiden om zijn blinde patiënten te helpen.
Een blindengeleidehond weet niet overal de weg. Van zijn baas krijgt de hond aanwijzingen zoals 'links', 'rechts' en 'zoek de zebra'. De hond volgt de aanwijzingen op en helpt zijn baas zo op zijn bestemming te komen. Hond en baas werken dus samen.
Leg jij de basis voor de geleidehond? Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar de jonge honden in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als geleidehond voor iemand met een beperking.
Een geleidehond van KNGF Geleidehonden kost jou niets. De opvoeding, scholing en alle bijkomende kosten van een blindengeleidehond en een assistentiehond worden door KNGF Geleidehonden en zorgverzekeraars vergoed. De opleidingskosten voor buddyhonden neemt KNGF Geleidehonden volledig voor haar rekening.
De geleidehondenschool bepaalt in principe steeds wat er met een afgekeurde blindengeleidehond gaat gebeuren, maar dit doen ze wel steeds in overleg met het gezin of de gebruiker waar de hond op dat moment verblijft.
En gelukkig is er ook antwoord op. Die heel simpel blijkt te zijn: blinde mensen hoeven hondenpoep namelijk niet op te ruimen. Zij zijn vrijgesteld van de opruimplicht, net als andere mensen met een lichamelijke beperking die een hulphond - of beter gezegd: assistentiehond - hebben.
De eerste officieel opgeleide blindengeleidehond was een Duitse herder. Nog altijd maakt dit ras een onderdeel uit van de honden die vandaag de dag worden opgeleid tot geleidehond.
Wanneer de hond tussen de 14 en 17 maanden oud is krijgt hij een medische screening. Vervolgens begint de opleiding in het trainingscentrum van Hulphond Nederland. Wanneer de hond wordt ingezet voor therapie en coaching blijft de hond tot aan zijn pensioen bij het gastgezin.
Voor sommige activiteiten die de hulphond kan uitvoeren, bestaan er geen technische hulpmiddelen: voorwerp ergens in doen of uithalen; dekbed terugslaan; voorwerpen in een andere ruimte gaan halen.
Vooral de Golden Retriever en de Labrador Retriever (of kruisingen hiervan) zijn geschikt om in te zetten als autismegeleidehond. Deze honden hebben een zachtaardig en betrouwbaar karakter. Kinderen met autisme kunnen soms druk zijn en wat ruw met de hond spelen, het is belangrijk dat de hond hiermee om kan gaan.
Hulphond Nederland breidde in 2012 haar aanbod uit met dierondersteunde therapie voor jongeren, waarbij getrainde honden worden ingezet. Inmiddels worden jaarlijks vanuit 15 locaties in Nederland jongeren met autisme, ADHD, depressie of gedragsproblemen geholpen, in samenwerking met jeugdzorg en GGZ-instellingen.
Het trainen van de honden kost geld. Veel geld. Een gemiddelde hulphond kost tussen de € 25.000 en € 40.000.
De buldog, ook wel bullenbijter, is een type hond dat oorspronkelijk werd gefokt voor de strijd tegen stieren (bullen). Gevechten tussen honden en stieren waren vanaf de 16e eeuw tot in de eerste helft van de 19e eeuw populair in verschillende Europese landen, maar vooral in Engeland.
Na het zogenaamde 'coursing', waarbij honden op een open veld een (kunst)haas zochten, werden de honden ingezet voor hondenraces. De greyhound is met name geschikt voor korte sprints. De hond loopt in Nederland meestal 277 tot 490 meter.
Regelmatig zien we schattige puppy's die getraind worden om later een stoere politiehond te worden, maar wat gebeurt er met de honden als ze te oud worden voor het werk? „Eigenlijk heel simpel: ze gaan, net als hun menselijke collega's, met pensioen" schrijft de Amsterdamse politie op Facebook.
Hachiko begeleidt pupje en gastgezin op een zeer professionele manier. Tijdens de sessie komt ook de dierenarts af en toe langs voor een onderzoek, een inenting, of vragen. “Hondje” heeft natuurlijk een naam. Maar haar naam uitspreken betekent: “Opgelet, hier komt een commando!”
De psychiatrische hulphond wordt opgeleid om zijn toekomstige baas in het dagelijkse leven te begeleiden. Deze hulphond is de steun en toeverlaat van de geleider en helpt hem door moeilijke situaties heen. Ze zijn 24 uur per dag samen.
Een buddyhond geeft sociale steun aan volwassenen en kinderen met een handicap, ziekte of stoornis. Buddyhonden hebben de juiste eigenschappen en vaardigheden voor deze taak. Ze zijn goed opgevoed, stabiel, bieden rust en weten om te gaan met moeilijke situaties.
Welke honden zijn geschikt? Golden retrievers, Labrador retrievers en kruisingen hiertussen zijn de meest ingezette rassen. Hun rustige en baasgerichte karakter maakt ze erg geschikt als PTSS-hond. Ze zijn intelligent en werken graag met mensen.
Zo zijn er autisme hulphonden die de persoon kalmeert bij angst, druk geeft op het lichaam en voor afleiding zorgt . De belangrijkste taak is dat de autisme hulphond een gevoel van veiligheid geeft, op straat, thuis, op het werk of op school. Een hulphond is maatwerk.
De ziektes ADHD, Autisme, Post traumatische stress stoornis (PTSS) en ook dementie komen bij honden vrij veel voor. Veel baasjes weten dat alleen niet en herkennen de symptomen niet.
Wat krijgt u vergoed? Een ADL-hulphond krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt een diagnose voor een ADL-hulphond als u helemaal doof bent, of door blijvende, ernstige lichamelijke functiebeperkingen bent aangewezen op hulp.
Als je je eigen hond wil opleiden tot therapiehond is dit mogelijk bij verschillende organisaties. Je hond krijgt eerste een geschiktheidskeuring. Gedrag, karakter en gezondheid zijn hierbij doorslaggevend. Als je hond is goedgekeurd, kan de opleiding beginnen.