De geslachtsorganen zitten inwendig bij vogels. De uitgang bij vogels aan de buitenkant heet cloaca, en is een soort voorportaal waarbinnen de geslachtsorganen en ook darmen uitkomen.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Een veelzijdig orgaan
De cloaca komt bij verschillende dieren voor: vogels, reptielen en amfibieën. Er zijn enkele enkele zoogdieren en vissen met een cloaca: haaien en roggen. De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten. Onder veren verstopt vind je de opening van de cloaca.
De zuurgraad is 7. De cloaca is het verwijde gedeelte van het uiteinde van het darmkanaal. In dit verwijde gedeelte monden verschillende afvoerkanalen uit, de endeldarm, de eileider en de urineleider.
Guano is een natuurlijke afzetting bestaande uit de gedroogde uitwerpselen van dieren, en is bekend om de zeer hoge concentratie meststoffen die erin zit. De guano uit Chili bevat een zeer hoge concentratie natriumnitraat en wordt daarom ook wel chilisalpeter genoemd.
De overlast van spinnen bestaat niet alleen uit rag en nesten maar ook uit uitwerpselen. De uitwerpselen van de spin bevatten zuren, die te herkennen zijn aan “zwarte pitjes” op de kozijnen. De zuren tasten houtwerk maar ook aluminium- en kunststof kozijnen aan.
Slangen hebben net als veel andere dieren een spijsverteringsstelsel met onder andere een maag, lever en darmen. Bij slangen komt de ontlasting uit de darm en de urine uit de nieren samen in een ruimte. Die ruimte wordt de cloaca genoemd. Slangen poepen en plassen tegelijk.
Zoogdieren scheiden hun urine en ontlasting apart uit, maar bij vogels komen ze uit dezelfde darmopening, de cloaca. Vogels hebben geen blaas, want die zou ze extra gewicht opleveren en dat is in de lucht niet handig.
De spiermaag
De tweede maag is vooral een enorme bundel spieren. Daar worden de brokjes eten gekneed. Het voedsel gaat van daaruit via de twaalfvingerige darm naar de dunne darm waar de voedingsstoffen worden opgenomen.
Het voedsel wordt onderweg door het spijsverteringskanaal opgeslagen in de krop. Hierna gaat het door twee delen van de maag; de eerste is de kliermaag, de tweede is de spiermaag. Zaadetende vogels slikken kleine steentjes in die de zaden vermalen maar gebruiken hun grote krop om snel te kunnen eten, net als zeevogels.
Waarschijnlijk kunnen vogels wel ruiken, maar hoe goed, dat is voor de meeste soorten niet bekend. Bij vogels waarvoor het ruiken nut heeft in het dagelijkse leven, is het in ieder geval goed ontwikkeld. Bijvoorbeeld: Aas etende soorten, zoals sommige gieren, gebruiken hun neus om kadavers te vinden.
"Veel mensen denken dat walvissen altijd in zee hebben geleefd, maar niks is minder waar. Ze stammen af van dieren die van het land terug de zee zijn ingegaan, meer bepaald van de Indohyus. Dat is een hertachtig diertje dat ongeveer 50 miljoen jaar geleden leefde."
De cloaca komt over het algemeen niet voor bij zoogdieren (inclusief buideldieren), waarbij de openingen gescheiden zijn, maar wordt wel aangetroffen bij andere gewervelde dieren, zoals vogels en reptielen.
Omdat duiven niet kunnen poepen als ze vliegen, poepen ze alleen als zitten. Daar door raken dergelijke zitplekken al snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert veertien kilo poep per jaar!
Wat zijn de specifieke symptomen? De jonge duiven komen niet eten, want er blijft eten in de krop zitten dat niet goed verteert. We zien de duiven ook braken en groene vuile mest uitscheiden. In sommige gevallen zien we de jongen zelfs wegkwijnen en soms ook relatief grote sterfte.
Willem Wever zocht het uit! Kippen plassen niet zoals mensen dat doen.
Vooral plantenetende vogels, krokodillen, zeehonden en -leeuwen gebruiken gastrolieten voor hun spijsvertering. Dieren die niet de beschikking hebben over tanden om hun (plantaardig) voedsel te verwerken, gebruiken hiervoor ingeslikte stenen.
In de spiermaag zitten vaak steentjes en andere harde voorwerpjes om het voedsel te vermalen. Dat is een van de redenen waarom vogels graag steentjes oppikken. De andere reden is dat ze het calcium uit de steentjes gebruiken voor de eischaal. Soms slikken vogels echter voorwerpen in die ze niet moeten opnemen.
Uilen hebben geen krop zoals veel andere vogels, maar wel een elastische slokdarm, waardoor ze grote stukken voer ineens kunnen inslikken.
Hoewel het in veel landen geluk brengt wanneer er een vogel op je poept, heeft het voor auto's minder fortuinlijke gevolgen. Autofabrikant Ford maakt daarom kunstmatige vogelpoep, zodat auto's beter beschermd kunnen worden.
Hij is de kampioen onder de trekvogels: de noordse stern. Gemiddeld vliegt hij 35.000 kilometer per jaar. In zijn hele leven – een noordse stern kan 30 jaar worden – kan hij de afstand afleggen van de aarde naar de maan en terug en dan nog een keer naar de maan.
witte kleur is eigenlijk de urine van de vogel. De bruine, zwarte, rode of paarse kleur die daar bij zit, is afkomstig van het eten dat op dat moment beschikbaar is. De darmen van de vogels verwerken nu het vlierbessenvruchtvlees en de onverteerbare pitten tot mooie paarse poep op de stoep.
Perfecte drollen
De vorm en kleur vertelt veel over jouw gezondheid. Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dat kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood.
De meeste slangen doden hun prooi met hun tanden. Die vlijmscherpe tanden zijn naar achteren gericht.
Dergelijke prooien kunnen alleen worden doorgeslikt dankzij de zeer rekbare schedel en huid en de beweeglijke ribben van de slang. Daarnaast heeft het lichaam enkele andere aanpassingen, een voorbeeld is het hart.