Een cactus groeit naar het licht toe. Draai de cactus daarom regelmatig een kwartslag. Als een cactus er slapjes bij hangt betekend dit dat hij water en/of zonlicht nodig heeft. Voorzie de plant van water en hij zelf weer sterk worden.
Te weinig water
Het is dan aan te bevelen een aantal zaken te controleren of anders te doen. Als er delen slap of verwelkt uitzien, of wanneer het plantje lijkt te krimpen, kan het zijn dat de plant te weinig water heeft gehad, of dat de plant te donker staat. Geef de plant water of verplaats de plant.
Controleer eerst de grond. Als die droog aanvoelt, is het waarschijnlijk tijd om je cactus water te geven. Ten tweede, kijk eens naar de bladeren. Als ze beginnen te verwelken of bruin worden, is dat een ander teken dat je plant wat H2O nodig heeft.
Aangezien de meeste cactussen bestand zijn tegen warmere temperaturen, moet je zorgen dat het niet te koud wordt. Hou de minimumtemperatuur altijd boven de 5 graden houden want anders kan de cactus afsterven. De hoeveelheid water is ook belangrijk.
Bij een plant zonder bladeren, zoals een vetplant of een cactus, kun je rottende wortels herkennen aan zachte stengels of een zachte stam. Zodra je gele bladeren (of een zachte stengel of stam) ziet, is het dus slim om gelijk te controleren of er mogelijk sprake is van rottende wortels.
Een cactus hoeft als alles goed met haar gaat niet ineens gestekt te worden. Maar mocht de plant na een tijd gaan rotten kan je de gezonde delen van de cactus redden door ze te stekken. Maar ook als je een cactus hebt die veel te groot geworden is of omdat je de vorm niet mooi vindt.
Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen.In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven.
Een Cactus kan ook teveel water hebben gehad, waardoor er schimmel en rot kan ontstaan. Het beste is dan om de plant voorzichtig uit de aarde te halen en deze in nieuwe grond te zetten, speciaal voor cactussen en succulenten.
Als een cactus er slapjes bij hangt betekend dit dat hij water en/of zonlicht nodig heeft. Voorzie de plant van water en hij zelf weer sterk worden.
Hoe vaak moet je cactussen en vetplanten water geven? Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen.In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven.
De cactus verlangt minimaal vijf uur direct zonlicht per dag. Plaats een cactus daarom het liefst direct voor het raam. Donkere soorten zoals de Euphorbia stellen weinig eisen aan de lichtintensiteit.
Standplaats cactus
Zet de cactus op een plek met veel licht, bij voorkeur op een warme plek op de vensterbank. Let er dan wel op dat de plant niet in de felle middagzon staat. Verpot cactussen in kleine potten ieder jaar en cactussen in grote potten om de 2 à 3 jaar. Doe dat bij voorkeur voor de bloei in het voorjaar.
Cactussen zijn gewend aan droogte en kunnen relatief lang zonder water overleven. De duur varieert per Cactussoort, maar over het algemeen kunnen Cactussen en Vetplanten enkele weken tot zelfs 3 maanden zonder water overleven. Dit is te danken aan hun dikke stengels en bladeren waarin ze water opslaan.
De cactus verlangt minimaal vijf uur direct zonlicht per dag. Plaats een cactus daarom het liefst direct voor het raam. Donkere soorten zoals de Euphorbia stellen weinig eisen aan de lichtintensiteit. Deze soort kan vrijwel overal staan.
Slappe bladeren zijn meestal een teken van te weinig water. Geef je plant simpelweg wat extra water en de bladeren zouden vanzelf weer moeten bijtrekken!
Zet uw cactussen en vetplanten daarom, na de groeiperiode, op een koele, droge en lichte plaats, bijvoorbeeld in een niet-verwarmde kamer. Ze mogen absoluut niet in het donker staan.
Cactussen kunnen lang zonder water. Doordat er weinig huidmondjes aanwezig zijn verdampt het 'blad' nauwelijks water. Bovendien kunnen Cactussen vele malen hun eigen gewicht aan water opzuigen.
In de woestijn groeit bijna niets, maar cactussen hebben het er prima naar hun zin. Als het regent, slaan ze het water op in hun stam. En hun stekels beschermen ze tegen dorstige vijanden.
Wanneer de vetplant wel heel veel van zijn bladeren af laat vallen of de bladeren verkleuren, kan dit betekenen dat hij te veel water of te weinig licht krijgt.
Cactussen zijn goed bestand tegen droogte en hitte, maar ruim de helft van de soorten kan de komende decennia in de problemen komen door de klimaatopwarming. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Door toedoen van de mens kan zelfs tot 90 procent bedreigd zijn met uitsterven tegen 2070, vrezen de onderzoekers.
Gelukkig kan een cactus makkelijker herstellen van te weinig water dan van te veel water. Geef je cactus bij de gietbeurt iets meer water dan je voorheen deed. Je plant zal zich langzaam herstellen van het vochttekort en weer mooi vol worden.
Bemesten is niet nodig in de winter en niet noodzakelijk in de herfst. Geef de cactus vloeibare voeding bij elke vierde keer water geven, of een vierde van de dosering welke staat aangegeven op de verpakking.