Het is normaal dat de menstruatie van maand tot maand een beetje varieert in lengte. Over het algemeen is een menstruatie te laat wanneer je meer dan vijf dagen over tijd bent.
Het zou dus kunnen dat je je menstruatie op dag 27 van de ene maand en op dag 33 van de andere krijgt. De cyclus van sommige vrouwen varieert echter nog meer: 46% van de cycli kunnen met 7 dagen of meer verschuiven en 20% met 14 dagen of meer.
De verloskundige of gynaecoloog bespreekt de uitkomsten van de onderzoeken met jou. Als alles goed is, mag je tot 42 weken afwachten of je bevalling spontaan op gang komt. Sommige vrouwen vinden het niet fijn om tot 42 weken af te wachten.
Een overtijdbehandeling
Dit kan als je 7 tot 16 dagen of minder overtijd bent. Overtijd zijn betekent dat je niet ongesteld bent op de dag/dagen dat je dat wel had moeten worden. Voor een overtijdbehandeling kun je direct een afspraak maken bij een abortuskliniek.
Je hoeft je niet gelijk zorgen te maken als je een paar dagen of weken overtijd maar niet zwanger bent. Meestal is er een onschuldige oorzaak. Het betekent ook niet dat je niet meer vruchtbaar bent: je eisprong en menstruatie kunnen ineens vanzelf weer op gang komen.
Het opwekken van de menstruatie gebeurt met het medicijn medroxyprogesteron (Provera®) of norethisteron (Primolut®). U krijgt een kuur voorgeschreven van 7 dagen, 10 mg per dag. Voordat u gaat starten met deze kuur moet u een zwangerschapstest doen. Om zeker te zijn dat u niet zwanger bent.
Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien. 18% van de zwangeren bevalt na 41 weken. Uit onderzoek is gebleken dat de werking van de placenta na de 42e week minder wordt. De zuurstof- en voedingsstof voorziening voor de baby wordt dan dus ook minder.
Een paar maanden niet ongesteld zijn kan komen doordat je hormonen minder regelmatig veranderen. Vooral in de puberteit en in de overgang is dat zo. Als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je ook zwanger zijn.
Ben je wel aan de anticonceptie, maar twijfel je of je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest. Wijst deze uit dat je niet zwanger bent, dat kan. Zwangerschap is namelijk niet altijd het geval wanneer je overtijd bent. Zwangerschap is niet de enige oorzaak waardoor je menstruatie kan uitblijven.
Hoeveel dagen overtijd is normaal
Als je enkele maanden na elkaar niet menstrueert en een zwangerschapstest steeds negatief is, dan adviseren wij je contact op te nemen met je huisarts voor advies of onderzoek.
Beval je pas na 42 weken, dan noemen we dat 'overtijd' of 'serotien'. Als je overtijd bent of dat binnenkort zult zijn, bijvoorbeeld bij 41 weken zwangerschap, zal jouw verloskundige met je bespreken wat je mogelijkheden zijn.
De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest.
vermoeidheid;gevoelige en/of gezwollen borsten; vaak moeten plassen; innestelingsbloeding (doorbraakbloeding die optreedt wanneer een bevruchte eicel zich in de baarmoeder innestelt).
Het is volkomen normaal dat de menstruatie van maand tot maand kan verschillen en dat je een paar dagen overtijd kan zijn. Dit verschilt per lichaam. Een late of zelfs uitblijvende menstruatie betekent dus niet altijd dat je zwanger bent.
Meestal is het niets om je zorgen over te maken. Het kan ook voorkomen dat je opeens onregelmatig ongesteld wordt, terwijl je eerder bijna op de minuut precies kon voorspellen wanneer je zou gaan bloeden. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals: Gebruik van bepaalde medicijnen.
Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
Van een warm bad word je heviger ongesteld
Die laag wordt niet dikker door een warm bad. Je verliest per saldo dus niet meer bloed. Dobberen in warm water – of een warme kruik op je buik leggen – kan wel helpen te ontspannen en menstruatiekramp te verminderen.
Bruine afscheiding wijst meestal op het verlies van wat oud bloed.Dit soort licht bloedverlies, zónder dat je echt menstrueert, noemen we spotting. Het wordt veroorzaakt doordat je hormoonhuishouding ineens 'ontregeld' is. Progesteron en oestrogeen zijn normaal perfect met elkaar in balans.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk.Je poept minder vaak of je moet vaker plassen.Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
Buikpijn eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Doe een zwangerschapstest als u vermoedt dat het uitblijven van de menstruatie ook zou kunnen komen doordat u misschien zwanger bent. Als u eetproblemen heeft, erg dun bent of veel bent afgevallen in een korte tijd, komt de menstruatie vaak vanzelf weer terug als u weer op een gezond gewicht raakt en gezond eet.
Welke vitamines om je regels uit te lokken? Een tip om je cycli regelmatiger te maken is te zorgen voor gezonde voeding met voldoende vitamine C. Die vind je bijvoorbeeld in citrusvruchten, kiwi, guave, alle koolsoorten en gojibessen.
Als je de pil slikt, kun je ook je menstruatiecyclus een paar dagen vervroegen. In je gebruikelijke stopweek start je dan 1 of meer dagen eerder met je nieuwe strip. Na de volgende strip las je gewoon weer een stopweek van 4 tot 7 dagen in. Het resultaat is dat je menstruatie nu een paar dagen eerder is.