Het kraanwater is veilig om te drinken, maar het kan wel wat smaken naar chloor. Je kunt altijd flessen water kopen als je dit niet lekker vindt of als je twijfelt over de kwaliteit van het drinkwater.
Drinkwater. Het kraanwater in Portugal is drinkbaar, al is het wellicht niet zo lekker als we in Nederland gewend zijn. Het bevat veel kalk en ijzer. In de supermarkten is dan ook volop mineraalwater te koop in flessen.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
In veel vakantielanden, waaronder ook België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, is de waterzuivering gewoon op orde en kan je volgens Vitens gewoon veilig water uit de kraan drinken en je tanden ermee poetsen.
Het Portugees is voor veel inwoners van Lissabon de enige taal die ze spreken; al merk je dat de jongeren en mensen die in de horeca werken steeds meer vreemde talen gaan beheersen. Veel van hen spreken redelijk tot goed Engels of Spaans en soms zelfs Frans of Duits.
De fooi is ongeveer 5 à 10 procent van het te betalen bedrag. In eenvoudigere eettentjes zijn fooien minder gebruikelijk.
In Portugal kun je gewoon met de euro betalen.
Welk landen hebben het schoonste drinkwater? Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
Volgens een internationaal onderzoek uit 2022 (Engelstalig) heeft Finland het beste kraanwater. Nummers 2 en 3 zijn IJsland en… Nederland.
Nog niet eerder werd kraanwater uit zoveel Europese landen tegelijk geproefd. Het kraanwater werd onder andere beoordeeld op smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk. De jury, bestaande uit vier sommeliers, koos het Oostenrijkse kraanwater als winnaar. Vlak achter Oostenrijk volgde Nederland.
Water drinken. Dit geeft niet heel erg snel problemen, maar als je na het eten een paar volle glazen water drinkt verdun je de verteringssappen in je maag.
In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland. In (delen van) deze mediterrane landen kan leidingwater een chloorsmaak hebben. Dat is de reden waarom de lokale bevolking toch vaak flessenwater drinkt.
Het kraanwater is in Portugal van goede kwaliteit en kan met een gerust hart worden gedronken. Proef je een bijsmaak? Dat kan komen door een ander chloorgehalte. Je kunt dan altijd overstappen op mineraalwater.
Ook in de steden is de riolering vaak prut. Daarom krijg je geen fluweelzacht vierlaags toiletpapier, maar iets dat één vel heeft en verwant is aan schuurpapier. Dit kan probleemloos door het toilet.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
Op de Europese ranglijst die weergeeft hoe goed landen hun waterkwaliteit op orde hebben, staat Nederland helemaal onderaan. Vrijwel geen enkel water krijgt hier het predicaat 'goed' volgens de zogeheten Europese Kaderrichtlijn Water.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Lood kan bijvoorbeeld de ontwikkeling van ongeboren of pasgeboren baby's nadelig beïnvloeden. Desondanks blijft het kraanwater overal in Nederland veilig om te drinken. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren dan ook om dat te blijven doen.
Metingen kwaliteit drinkwater in Nederland
Het drinkwater in Nederland voldoet bijna altijd aan de eisen aan de kwaliteit uit het Drinkwaterbesluit. Heel soms stellen drinkwaterbedrijven vast dat het drinkwater een grotere hoeveelheid van een stof heeft dan mag. Dit heet een normoverschrijding.
Als je een Nederlandse betaalpas hebt, kun je in Portugal geld opnemen zonder extra kosten voor het opnemen in het buitenland.
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Portugal. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen. Onze aanbevolen reisstekker is niet alleen handig voor landen waar een reisstekker vereist is.
Op snelwegen mag je in Portugal 100 km/u rijden.Op autowegen is dit 80 km/u. In de bebouwde kom gelden de standaardregels.