Volgens de site van de Rijksoverheid is vochtig toiletpapier vaak wel afbreekbaar, maar is het toch beter deze doekjes niet door het toilet te spoelen om verstoppingen te voorkomen.
Het is het beste om geen enkele vochtig doekje door het toilet te spoelen, dan ben je altijd safe. Vochtig toiletpapier kan eventueel wel door het toilet worden gespoeld, maar met mate.
Als je wc-papier buiten het toilet gebruikt (bijvoorbeeld om olie op te vegen), dan mag dit bij het restafval. Vochtig toiletpapier kan verstoppingen veroorzaken: dit mag alleen in het toilet als dit op de verpakking wordt aangegeven.
Alleen toiletpapier en doorspoelbare vochtige doekjes die bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik op het toilet mogen worden gespoeld. Alle andere doekjes horen in de afvalbak. Doekjes die niet geschikt zijn voor doorspoelen en toch in het toilet gegooid worden, veroorzaken verstoppingen in het riool.
In veel landen is het wassen na de toiletgang de normaalste zaak van de wereld. Vochtig WC-papier of reinigingsdoekjes zijn echter geen goed idee. Ten eerste bevatten ze stoffen die de huid kunnen uitdrogen en irritaties kunnen veroorzaken en bij gevoelige mensen zelfs allergische reacties kunnen uitlokken.
Zuid-Europa: niet doorspoelen!
Toch wordt het onfrisser als je het papier wél doortrekt. De pijpleidingen in deze landen zijn vaak erg smal waardoor ze snel verstoppen en de pot overstroomt. Met alle viezigheid van dien.
Door kalkaanslag en slijtage kan het gebeuren dat het spoelmechanisme in het toiletreservoir niet goed meer werkt. Vaak blijft het water dan lopen en kun je niet meer goed doorspoelen. De oplossing is meestal het vervangen van de vlotter. Maak een afspraak met een loodgieter in de buurt.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Vochtig toiletpapier bevat daarentegen geen plastic, is biologisch afbreekbaar en mag worden doorgespoeld!
Maar ook deze mag je niet doorspoelen. Plasticvrije, ofwel biologisch afbreekbare doekjes moeten weggegooid of gecomposteerd worden. Vochtige doekjes zijn namelijk verantwoordelijk voor het gros van alle riool blokkeringen. Je moet dus helemaal geen vochtige doekjes doorspoelen.
Tissues/keukenpapier
De volgende keer kun je dit toch echt beter in de vuilnisbak doen. Zakdoeken zijn namelijk van ander materiaal gemaakt dan wc-papier, waardoor ze een stuk lastiger oplossen in water.
Haren verstoppen douche putjes, wasbakken en toilet leidingen. Net als tandzijde vormen ook haren zich tot een gigantische bol van haar die geuren vasthouden en enorme verstoppingen creëren in je leidingen. Sterker nog, haren veroorzaken meer verstoppingen dan elk ander item op deze lijst.
25 velletjes per dag per persoon komt neer op anderhalve rol per week per persoon en dat is 78 rollen per persoon per jaar. Reken voor een rol wc papier ongeveer € 0,50, dan kom je ongeveer op € 39,- per jaar uit per persoon.
Daarnaast is het aan te raden om het doekje altijd zo veel mogelijk uit te hangen. Bacteriën zoeken namelijk warme en vochtige plekken om zich te nestelen. Wanneer u het doekje goed uithangt zal deze sneller drogen en minder interessant zijn voor bacteriën.
Maar waar komt die specifieke Franse voorkeur nu vandaan? Caroline Delhaye, marketingmanager Benelux bij Georgia Pacific, weet het antwoord: „Fransen passen de kleur van hun toiletpapier aan aan de kleur van de badkamer of het toilet.” En die is vaak kleuriger dan het gangbare witte sanitair in Nederland.
Heb je het idee dat vet of toiletpapier weleens de reden kan zijn van je verstopte wc? Probeer je wc dan te ontstoppen met afwasmiddel. Doe een half kopje afwasmiddel in de wc en gooi daar een liter warm water bij. Gebruik geen kokend water, dat kan het porselein in je wc aantasten of zelfs laten barsten.
Onze tip: Page Vochtig Toiletpapier
Page Vochtig Toiletpapier is licht vochtig wc-papier dat dermatologisch is getest en bestaat uit 100% natuurlijke vezels. De velletjes zijn oplosbaar en dus geschikt om door het toilet te spoelen.
Nog een belangrijke opmerking als u een toiletpapier kiest: heeft u vaak last van verstoppingen kies dan altijd voor cellulose WC-papier. Dit lost namelijk beter op in water, dan gerecycled papier.
2 laags is het meest verkochte papier. Dit papier is sterk genoeg zodat het papier niet snel scheurt en het heeft een goede comfort. 3 laags toiletpapier is het luxe toiletpapier. Erg sterk en zacht!
Geen stroom is dus geen water en dat betekent gewoon dat er geen koffie is. Wassen en scheren en toilet doorspoelen vallen dan ook subiet af, je gaat gegarandeerd stinken…. Je zult altijd zien dat de stroom wegvalt op het moment dat je accu bijna leeg is, je UPS blijkt te falen en je zelf geen noodaggregaat hebt.
Neem een emmer water.Maak een draaiende beweging met je hand in de emmer.Je bootst zo de spoeling van het toilet na. Indien het toiletpapier verpulvert, zit je goed.
Wat mag je wel doorspoelen in het toilet? Het ligt natuurlijk voor de hand dat toiletpapier probleemloos kan worden doorgespoeld in je toilet (let wel: slecht gerecycleerd toiletpapier kan verstoppingen veroorzaken). Vochtig toiletpapier mag je alleen maar in bepaalde gevallen doorspoelen.
Schoonmaakazijn is bijvoorbeeld heel geschikt, of maak sop van heet water en biotex. Kalkaanslag in de wc verwijder je het beste met een mengsel van zuiveringszout en schoonmaakazijn. Laat het een uur inweken, schrob goed na et voilà: de wc blinkt weer als nieuw. Zeg maar dáág tegen een stinkend toilet!
Toilet schoonmaken: het chloor is a big no
Als je agressieve en ongeschikte reinigingsmiddelen gebruikt, kunt je het oppervlak onbedoeld en onherstelbaar beschadigen. Daarom moet je liefst alle producten met het chloor vermijden.
Het water in de wc kan omhoog komen wanneer u doortrekt. Vaak is er in zo'n geval iets in de wc gevallen: een geurblokje, vochtige doekjes, speelgoed of bijvoorbeeld maandverband. Zo'n voorwerp kan zorgen voor een obstructie. Je merkt het vaak niet direct, maar pas wanneer het toiletpapier zich eraan vast gaat haken.