Hoe(lang) kan je vlees, vis en groenten bewaren in de diepvriezer? "Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
2. Dofheid. Voor al het gekookte eten geldt: laat je het te lang in de vriezer, dan zal het z'n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dit geeft uitdroging aan, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is. Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk.
Het ziet er dof uit
Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten.
Invriezen is een geweldige manier om voedsel te bewaren. Het zal u helpen geld te besparen door vooruit te plannen. En het zal u helpen de hoeveelheid voedsel die u verspilt te verminderen als u het in de vriezer legt voordat het bederft. Als voedsel goed is ingevroren, blijft het veilig om onbeperkt te eten, hoewel de smaak en textuur na een tijdje kunnen afnemen .
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Wat gebeurt er met vlees dat te lang is ingevroren? Voedsel dat in een vriezer op nul graden wordt bewaard, is onbeperkt veilig om te eten. Als vlees echter te lang is ingevroren, kan het kwaliteit en smaak verliezen . Als u niet zeker weet of vlees nog vers is, kunt u dit bepalen nadat het is ontdooid.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar 1 maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren.
Wij bieden slachtofferhulp. Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.
Mocht u te laat zijn met het lezen van deze tip en heeft u de vriezer toch plat, liggend of schuin vervoerd? Zet de vriezer dan gelijk rechtop en laat deze in ieder geval de komende 24 uur nog uitstaan. Hierdoor krijgt de olie de kans om weer in de compressor te zakken.
Vriesbrand is niet schadelijk
Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd. Zodra er dan verse lucht bijkomt, ontstaat een verkleuring.
Vernietigt invriezen bacteriën en parasieten? Invriezen tot 0 °F inactiveert alle microben — bacteriën, gisten en schimmels — die in voedsel aanwezig zijn. Eenmaal ontdooid kunnen deze microben echter weer actief worden en zich onder de juiste omstandigheden vermenigvuldigen tot niveaus die kunnen leiden tot voedselgerelateerde ziekten .
Vlees invriezen moet snel gebeuren. Als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Daardoor kan het aan kwaliteit verliezen.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
De richtlijnen voor opslag in de vriezer gelden alleen voor de kwaliteit : bevroren voedsel dat continu bij -18°C (0°F) of lager wordt bewaard, kan onbeperkt worden bewaard .
Rundergehakt is onbeperkt houdbaar als het bevroren bewaard wordt, maar de kwaliteit ervan zal na verloop van tijd afnemen .
Diepvriesproducten zijn onbeperkt veilig . Voor de beste kwaliteit moeten verse varkensgebraad, biefstukken, karbonades of ribben binnen vier tot zes maanden worden gebruikt; vers gemalen varkensvlees, varkenslever of verschillende soorten vlees moeten binnen drie tot vier maanden worden gebruikt; en zelfgekookt varkensvlees; soepen, stoofschotels of ovenschotels binnen twee tot drie maanden.
Hele kippen en kalkoenen kunnen tot een jaar gedijen in de diepvries. Stukken gevogelte, zoals kalkoen- of kippenborst, -billen of -vleugels moet je binnen de negen maanden consumeren. Orgaanvlees blijft bevroren slechts drie tot vier maanden goed. Rauwe steak gaat dan weer zes tot twaalf maanden mee in de vriezer.
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
Door het product in te vriezen druk je als het ware op de pauze knop en rek je de houdbaarheidsdatum tot het moment dat het weer ontdooid. Indien het product al voorbij de TGT-datum is kan het product mogelijk al bedorven zijn en daarom ook niet veilig om in te vriezen.