Wanneer er teveel wind staat hangt onder meer af van het gebied waar je vaart, de exacte windkracht en richting, het type boot en de ervaring van de bemanning. Enkele dingen vallen ons echter wel op. Voor zeilboten is er tussen de windkracht nul en twee niet zoveel te beleven. Windkracht 3 tot 5 is ideaal.
Bij zeer zware stormen, boven de 10 Bft, vaak samen met harde windstoten, kan een boot onverwachte bewegingen maken door de wind en is aanleggen altijd lastig. De kapitein kan in zulke situaties besluiten niet uit te varen of niet aan te meren.
Zo kennen we tegenwoordig de schaal van Beaufort als een windschaal die aangeeft dat bij windkracht 5 bebladerde takken zwaaien en bij windkracht 8 twijgjes afbreken en lopen lastig is.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Een landelijke route met veel bomen kunt u het beste bewaren voor dagen waarop het niet stormt. Heeft u een flinke dosis pech, dan kan er namelijk zo een boom omwaaien en op uw auto vallen. Ook zijn takken op de weg allesbehalve ideaal. Parkeer uw auto ook op een slimme plek.
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Let op! Iedereen ervaart fietsen in de wind anders. Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Windkracht 8 is storm. Dan ga je niet fietsen. Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen.
Ideaal zeilweer in Nederland
Gemiddeld waait de wind met een snelheid van 3 Ã 4 Bft. Voor een beginner is het ideale zeilweer tussen de 2 Ã 3 Bft of tussen de 5 en 10 knopen. Voor een meer gevorderde zeiler is dit 4 Bft of tussen de 11 en de 15 knopen.
Boven zee is die wrijving vele malen minder aanwezig, waardoor het langs de kust vrijwel altijd harder waait. De meest windluwe plaats in ons land is Arcen met een jaargemiddelde windsnelheid van ongeveer 11 km/uur. Vlieland is het meest winderig met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 28 km/uur.
We spreken van storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Bij (zware) storm geeft het KNMI waarschuwingen uit. Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt.
Bij windkracht 8 is het stormachtig. De windsnelheden liggen dan tussen de 62 en 74 kilometer per uur. Bij windkracht 8 valt de schade aan gebouwen mee. Wel kunnen er kleine takjes en twijgjes van bomen afbreken.
Ter vergelijking: Windkracht 9 schoorsteenkappen, antennes en dakpannen waaien weg, kinderen moeten moeite doen om te blijven staan, takken breken af, alleen zwaluwen en eenden vliegen nog Windkracht 10 aanzienlijke schade aan gebouwen, volwassenen hebben veel moeite om te blijven staan, bomen raken ontworteld, vogels ...
Met elke wind kan je fietsen. Net zoals vanmiddag, windje 7 tegen.
Houd het stuur met twee handen vast, maar ga niet krampachtig rijden. Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto's, wanneer je die passeert.
Houd het stuurwiel met beide handen vast en vermijd plotse stuurbewegingen. Haal enkel in als het niet anders kan en kijk daarbij naar waar je naartoe moet, niet naar de wagen die je voorbijsteekt. Let extra op bij het passeren van vrachtwagens of bij het rijden door tunnels of onder bruggen.
Stormschade auto verzekerd bij windkracht 7. Zware windstoten met een snelheid die oplopen tot wel 90 kilometer per uur, meldt het KNMI vandaag. Dat betekent goed opletten, voorzichtig rijden en dat eventuele stormschade aan uw auto verzekerd is.
Je autoverzekering dekt schade als gevolg van extreem weer als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering (Volledig Casco) hebt. Ben je alleen WA verzekerd, dan draai je zelf op voor de kosten als gevolg van hagelschade, stormschade of aanverwanten.