Sufheid of abnormale slaperigheid; ▪ Verwarde spraak of verward reageren; ▪ Ernstige hoofdpijn, braken of koorts; ▪ Verminderde kracht in één van de ledematen of dubbelzien; ▪ (stuip) trekkingen, aanvallen of flauwte; ▪ Verlies van bloed of vocht uit de oren of neus.
Bij een milde hersenschudding verliest u uw bewustzijn enkele minuten en bent u maximaal 24 uur uw geheugen kwijt. Als u langer buiten bewustzijn bent, heeft u een zware hersenschudding. Dit wordt ook wel hersenkneuzing genoemd. Ook kunt u een kleine bloeding in uw hersenen krijgen.
Zorg voor voldoende slaap, laat je hersenen tot rust komen. Vermijd tv kijken, veel met je telefoon bezig zijn of computerspelletjes doen. Drink geen alcohol. Rijd geen auto als je je niet goed kunt concentreren.
De hoofdpijn kan verergeren door moeheid en stress. Slapen, rusten of even pauze nemen geeft verlichting. De hoofdpijn verdwijnt meestal vanzelf na een paar dagen of weken. Als de hoofdpijn niet vermindert of juist erger wordt, is het verstandig om naar uw huisarts te gaan.
Een hersenschudding vergt meestal 1 tot 3 dagen volledige bedrust. Alleen gedurende de eerste 24 uur na het ongeval moet u regelmatig door een familielid of huisgenoot worden gecontroleerd.
Veel voorkomende signalen zijn wakker worden met hoofdpijn of het hebben van aanhoudende hoofdpijn na bijvoorbeeld een aanrijding, snel moe, vergeetachtig, vastlopen in bekende situaties, snel boos, geen inzicht hebben in eigen grenzen, iets niet meer kunnen dat vroeger wel kon of passief, moeite hebben met praten of ...
Waar direct na de klap vooral pijn, misselijkheid en duizeligheid de boventoon voeren, nemen op termijn andere klachten deze plaats in. De meest voorkomende symptomen van een verwaarloosde hersenschudding zijn: Vermoeidheid, ook al direct na wakker worden in de ochtend. Slapeloosheid (of juist slapen op vreemde tijden)
De arts geeft een wekadvies omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is. Een eerste teken hiervan is dat de patiënt suf wordt.
Hoe herken je een hersenkneuzing (symptomen)?
Bij een hersenkneuzing is er dus eerst een klap op het hoofd. Dit trauma wordt gevolgd door bewusteloosheid en vaak ook geheugenverlies. Na het bijkomen uit het bewustzijnsverlies is de pechvogel vaak gedesoriënteerd, onrustig en verward.
Dieet. Je mag alles eten en drinken. Het kan wel zijn dat je nog misselijk bent door de hersenschudding of -kneuzing.
Bij een hersenbloeding kan er plotseling zeer ernstige hoofdpijn ontstaan. De pijn is zo heftig dat duidelijk is dat medische hulp dringend nodig is. Je kunt ook een epileptische aanval (toeval) krijgen. Verder kun je misselijk zijn of niet goed aanspreekbaar.
De MRI-scans tonen zelfs na een half jaar nog een duidelijk verschil. Op basis van de scans is het ook mogelijk om een geschiedenis van eerder doorgemaakte hersenschuddingen vast te stellen, schrijven de onderzoekers in NeuroImage Clinical. Hersenschudding komt regelmatig voor bij contactsporten zoals voetbal en rugby.
Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven.
Hersenschuddingen kunnen zich voordoen samen met ander hersenletsel zoals bloeduitstorting, bloeding of scheuren van hersenweefsel. Dit letsel is zeer ernstig en vereist onmiddellijke zorg van een arts, zoals een neurochirurg. LET OP: Hersenschuddingen kunnen fataal zijn of tot permanent hersenletsel leiden.
In de meeste gevallen duren de klachten enkele maanden tot maximaal een half jaar. Wanneer de klachten langer aanhouden is de kans groter dat ze blijvend zijn of slechts heel langzaam in ernst afnemen. Mocht u zelf langdurig klachten ervaren na een hersenschudding neem dan contact op met uw huisarts.
Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.
Dit kan bijvoorbeeld een wandelingetje zijn of een boek lezen. Het kan ook helpen om je mobiele telefoon even weg te leggen. Daarnaast bestaan er veel ontspanningsoefeningen die je kunt volgen. Muziek kan je ook helpen ontspannen; het heeft een aantoonbaar positief effect op de hersenen.
De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. De 3 belangrijkste signalen zijn: een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. Als de klachten snel volledig verdwijnen of als je achteraf denkt dat je uitvalsverschijnselen had, is het belangrijk om dezelfde dag naar de huisarts te gaan.
Door een klap tegen uw hoofd of een abrupte beweging van het hoofd heeft u een licht traumatisch hoofd/hersenletsel, oftewel een hersenschudding, opgelopen. Bij een hersenschudding worden de hersenen voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud en treedt een kortdurend bewustzijnsverlies en/of geheugenverlies op.
U kunt weer aan het werk gaan als u geen last meer heeft van voortdurende hoofdpijn, dubbelzien en duizeligheid. Het tijdstip om weer te beginnen hangt af van hoe u zich voelt en het soort werk dat u doet.
Hoewel minder bekend en minder erkend, kunnen mensen dus ook langere tijd na een hersenschudding of whiplash, cognitieve en/ of lichamelijke problemen hebben.