Er werden geen verschillen in de moedermelk gemeten voor en tijdens het afvallen. Er is dus geen wetenschappelijke onderbouwing te vinden voor de stelling dat een moeder die borstvoeding geeft, en meer dan een halve kilo per week afvalt, deze stoffen wel in haar melk krijgt.
Hoe kun je wel afvallen tijdens het geven van borstvoeding
Meestal is een combinatie van gezonder eten, minder snoepen, en meer bewegen al voldoende om extra gewicht kwijt te raken. Je lijf heeft er 9 maanden over gedaan om aan te komen, en het kan ook wel even duren voor je het weer kwijt bent.
Elke 30 ml moedermelk bevat iets meer dan 20 kcal, en in de eerste zes maanden van hun leven drinken baby's gemiddeld 750 ml moedermelk per dag. Dat zijn zo'n 500 kcal per dag die je kwijtraakt via de melk die je baby drinkt. Heb je een hongerig kind? Dan kan het aantal calorieën zelfs nog hoger liggen.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Ondanks dat je waarschijnlijk flink wat foto's hebt gezien van vrouwen die na een aantal dagen tot weken na een zwangerschap hun oude buik weer terughadden, is dat niet de standaard. Het gros van de vrouwen loopt een jaar na de bevalling nog met overtollig buikvet, incontinentieproblemen en een instabiel bekken rond.
'Het duurde negen maanden om je buik te transformeren en uit te strekken, dus het is niet gek dat het ook een tijd duurt voordat je weer je oude lichaam terug hebt. ' Bij de meeste vrouwen duurt het drie maanden tot een jaar eer de extra pondjes er weer af zijn.
Gedurende de eerste maanden verbruik je met borstvoeding immers ongeveer 500 calorieën extra per dag wat nog toeneemt naarmate je baby groter wordt. Dat betekent dat een vrouw die borstvoeding geeft elke week ongeveer een halve kilogram afvalt en zo sneller haar gewicht van voor de zwangerschap bereikt.
Er werden geen verschillen in de moedermelk gemeten voor en tijdens het afvallen. Er is dus geen wetenschappelijke onderbouwing te vinden voor de stelling dat een moeder die borstvoeding geeft, en meer dan een halve kilo per week afvalt, deze stoffen wel in haar melk krijgt.
Halve kilo per week
Het kan best zijn dat het afvallen na de bevalling niet heel gemakkelijk en snel gaat. Dit komt door de hormonale veranderingen. Laat je er niet door ontmoedigen. Minder eten is niet aan te raden, omdat je je lichaam dan in de 'zuinige stand' brengt.
De kilo's die je lichaam als reserve heeft aangelegd voor de periode van borstvoeding zitten er direct na de bevalling natuurlijk nog. Maar door het geven van borstvoeding raak je die langzaam kwijt. Borstvoeding geven kost namelijk veel energie. Zoveel dat je dat er meestal niet allemaal bij eet en je langzaam afvalt.
Begin rustig aan
Zorg de eerste twee á drie maanden goed voor je lichaam, zonder een heel zwaar dieet te volgen. Maak je nu nog niet te druk over die zwangerschapskilo's, je moet eerst nog ontzwangeren. Kies wel voor gezonde voeding: een salade met kip, veel fruit of een volkorenboterham met gerookte zalm.
Je kan 6 weken na de bevalling weer (rustig) gaan sporten
Om optimaal te herstellen en eventueel de borstvoeding goed op gang te laten komen, is het verstandig om de eerste week na de bevalling in en rond je bed te blijven. Daarna kunnen de meeste vrouwen rustig hun activiteiten gaan opbouwen.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.
Veel beweging helpt bij het snel verbranden van vet op je buik en heupen. Ook helpen oefeningen bij het opbouwen van spieren, die op zichzelf ook weer calorieën verbranden. Een goed begin is meer beweging krijgen per dag.
Soms wordt ook gezegd dat sporten de melkproductie kan verminderen. Dit klopt niet. Onderzoek heeft uitgewezen, dat er geen verschil is in de productie van sportende en niet-sportende moeders.
Het belangrijkste is om zoveel mogelijk suikers en verzadigde vetten te vermijden. Daarnaast is een goed gebalanceerd voedingspatroon gewenst, waarbij je voldoende vitamines binnenkrijgt door middel van fruit en groente. Hoewel dit niet veel nieuws is, zien we het hier toch vaak misgaan.
Striae (striemen)
Tijdens de zwangerschap kunnen er onderhuidse littekens ontstaan door de snelle groei van buik. Omdat je huid ook in zo'n snel tempo groeit en snel uitrekt, kan er striae ontstaan op je buik, maar ook op je billen, benen en borsten.
Strakkere buik in het kort
Bij een slappe buikwand en eventueel overtollige huid is een buikwandcorrectie de oplossing. Bij plaatselijke storende vetophopingen is liposuctie de manier om er vanaf te komen. Voor alle moeders en mannen met borstvorming kan de mommy makeover de uitkomst bieden.
Je lichaam maakt veel minder progesteron en oestrogeen aan, en begint meteen na de bevalling met het aanmaken van hormonen die de melkproductie stimuleren en zorgen voor het samentrekken van de baarmoeder. Je kunt tijdens het ontzwangeren last krijgen van: moeheid. prikkelbaarheid.
Uit onderzoek van EenVandaag en Ouders van Nu onder 10.000 vrouwen die de afgelopen 2 jaar zijn bevallen, blijkt dat 60 procent hun bevalling lichamelijk heel of behoorlijk zwaar vonden. Maar een aanzienlijke groep vond de bevalling ook niet zo zwaar (32 procent) of zelfs helemaal niet zwaar (8 procent).
Kraamtranen en ritme vinden
Maar daarna begint de vermoeidheid vaak wel zijn tol te eisen. De 5e dag na de bevalling is voor kraamvrouwen een emotionele dag, vaak met huilbuien. De vermoeidheid, hormonen en lichamelijke ongemakken zijn dan vaak op hun toppunten en veel vrouwen ervaren kraamtranen.
Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens. Maak de eerste keer een klein blokje (5 min.) en bouw dit rustig op in tijd.