Ja, uw telefoon kan worden gehackt via sms-berichten. Aanvallers kunnen u koppelingen of bijlagen sturen in een sms die, als u erop klikt of ze downloadt, malware op uw mobiel kunnen installeren. Dit kan leiden tot onbevoegde toegang tot uw apparaat of diefstal van gegevens.
Vreemde sms-berichten of oproepen op een gehackte telefoon kunnen bestaan uit niet-verzonden berichten in de map concepten, vreemde sms-berichten van onbekende nummers in je inbox, een toename van het aantal spam-oproepen van onbekende bronnen en uitgaande oproepen op je apparaat die je niet herkent.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
Het is mogelijk dat een gehackte telefoon al zijn verwerkingskracht geeft aan de malafide toepassingen van de hacker. Dit kan er voor zorgen dat je telefoon langzaam wordt. Onverwacht vastlopen, crashes en onverwacht opnieuw opstarten kunnen soms symptomen zijn.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Zolang je binnen de bedrijfsparameters van Apple blijft is een iPhone over het algemeen veilig. iPhones zijn onder andere kwetsbaarder geworden voor virussen door 'jailbreaking' of het kopen van een iPhone die gejailbreakt is. Het jailbreaken van een iPhone is een beetje als ontgrendelen (maar dan wat minder legitiem).
Valse berichten via Messenger
Wees op uw hoede. Soms worden via Facebook Messenger phishingberichten rondgestuurd of berichten met een virus. Deze berichtjes lijken betrouwbaar, maar dat is schijn. Vaak staat in zo'n bericht een link naar een zogenaamde YouTube-video of dubieuze site.
Het is in ieder geval altijd goed om ongewone computeractiviteiten in de gaten te houden. Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Als hackers toegang hebben tot jouw gegevens en apparaten kunnen ze helaas een heleboel dingen doen. Zoals: Je geld stelen en een creditcard of bankrekening openen op jouw naam. Het doen van online aankopen op jouw naam.
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.
Doe aangifte bij de politie
Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Als een e-mailaccount is gehackt, kunnen zeer gevoelige gegevens snel in verkeerde handen vallen. Internetcriminelen kunnen toegang krijgen tot online betaalaccounts (zoals je PayPal-account), aankopen doen in iemands naam, geheime bedrijfsgegevens inzien of fraude plegen.
Zodra de hacker jouw 06-nummer in handen krijgt, heeft hij toegang tot alle online accounts die zijn gekoppeld aan dat telefoonnummer, zoals e-mail, sociale media en betaaldiensten. Honderden Nederlanders zijn vorig jaar slachtoffer geworden van hackers die hun 06-nummer overnemen, ook wel sim-swapping genoemd.
Als je vreemde pieken in je gegevensgebruik opmerkt, kan dit wijzen op spionage-apps. Als iemand je mobiele telefoon bespioneert, gebruikt diegene het netwerk om de verzamelde gegevens over jou te downloaden. Als je om de een of andere reden je gegevensgebruik niet bijhoudt, begin daar dan meteen mee.
Veel malware probeert zoveel mogelijk informatie te verzamelen, bijvoorbeeld welke apps je gebruikt en soms zelfs je toetsaanslagen. Continu doorgaan kost een hoop stroom en dat merk je. Is je smartphone steeds warm zonder dat je oplaadt of bijvoorbeeld een stevige game speelt? Dan is de telefoon mogelijk gehackt.
Een listige moderne variant van de bankoverval is hacken. Digitale bankrovers kunnen computers besmetten met een virus en op die manier de beveiligde omgeving van internetbankieren overnemen. Op die manier kan een bankrekening van een nietsvermoedende rekeninghouder worden geplunderd.
Een bankrekening kan geblokkeerd worden door de politie als er verdenking is van fraude, witwassen zoals geldezelschap of terrorismefinanciering. De politie kan dan een bevelschrift aan de bank geven om de rekening te blokkeren.
Ben je benieuwd of jouw gegevens ooit gelekt werden en terecht zijn gekomen op het 'darkweb'? Je kan dat zelf nakijken via websites zoals Haveibeenpwned of Firefox Monitor. Je kan je e-mailadres ingeven en dan vertelt de tool of je gegevens voorkomen in een gegevenslek.
Op de website van de politie vind je een functie waarmee je kunt controleren of je e-mailadres op in beslag genomen gegevens van de politie staat. Als dat zo is, krijg je binnen een paar minuten een e-mail van de politie. Als je adres niet voorkomt in deze gegevens, krijg je ook geen mail.
Wat betekent gehackt zijn? Hacken is het digitale equivalent van inbreken. Het kan plaatsvinden op je computer, websites en zelfs je e-mail- of social media-accounts. Eenmaal binnen kunnen hackers deze voor allerlei doeleinden gebruiken, variërend van het versturen van spam tot financiële fraude.
Facebook (Messenger) leest mee!
Terwijl je berichten op WhatsApp automatisch versleuteld worden (zodat enkel jij en de ontvanger ze kunnen lezen), is dat bij Facebook niet het geval. Daarvoor moet je zelf een 'geheim gesprek' met iemand starten. Enkel dan ben je 100% zeker dat niemand anders ooit kan meelezen.
Nee, Facebook laat mensen niet weten dat je hun profiel hebt bekeken.
Door cybercriminelen gehackte e-mails vormen een goudmijn aan persoonlijke gegevens en mogelijk toegang tot al jouw overige accounts. Gezien het aantal online accounts dat aan jouw e-mailadres is gekoppeld – waaronder online bankieren en online winkelen – is herstel na een e-mailhack zeer tijdgevoelig.