Chimpansees en orang-oetans kunnen hun angst voor water overwinnen en zich verrassend goed zwemmend voortbewegen. De apen lijken van nature te kiezen voor een soort schoolslag, waarbij ze zijdelingse bewegingen maken met hun poten ten opzichte van hun lichaam.
Wetenschappers hebben voor het eerst in detail bestudeerd hoe chimpansees en orang-oetans zwemmen. Uit het onderzoek blijkt dat de apen ongeveer net zo zwemmen als wij mensen en een zwak hebben voor de schoolslag. Dat schrijven onderzoekers in het blad American Journal of Physical Anthropology.
En ze houden van ravotten, vooral met elkaar. Maar ze zijn ook gek op zwemmen. Een bewoner in Zuid-Afrika merkte dat bij zijn zwembad. Twee bavianen hebben de tijd van hun leven, ze maken koprollen en doen zelfs bommetjes.
Dus eten de bonobo's ook minder- rijpe vruchten, bladeren, kruiden, stengels, wortels en bast. Als lekkernij eten ze soms honing. Bonobo's zijn geen echte vegetariërs. Ze eten ook wel wormen, mieren en termieten, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Man en vrouw paren vier op de vijf keer in de missionarishouding.
Tuimelaar. Een van de weinige diersoorten die net als de mens sex heeft voor zijn plezier (naast reproductie). De sex duurt overigens niet zo lang, een minuutje, maar er zijn wel altijd meerdere sessies.
Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Op plaatsen waar beerbavianen hebben gezocht naar voedsel liggen omgedraaide stenen. Een manier om te zoeken naar schorpioenen, slakken en termieten.
De rode billen van de baviaan hebben een belangrijke functie, namelijk voortplanting. Als een bavianenvrouwtje vruchtbaar wordt, zwelt haar achterste op als teken voor de mannetjes. Hoewel dit behoorlijke proporties kan aannemen, is de uitspraak 'size does matter' hier niet van toepassing.
Orang-oetans zwemmen niet, hoewel ze zijn waargenomen als wadend in water.
AMSTERDAM – Hoewel orang-oetans meestal uit de buurt van water blijven, blijken de dieren wel te kunnen zwemmen.
Orang-oetans verplaatsen zich vooral in de lucht door de middenlaag van de bomen op het eiland Sumatra. Ze eten en slapen in de bomen en kunnen niet zwemmen.
De mannetjes zijn zeer sterk en zullen bij gevaar aanvallen. Met zijn grote hoektanden is een enkel mannetje in staat een hond te doden, een groep bavianen kan zelfs een luipaard doden. 's Nachts vertrouwen ze op de onbereikbaarheid van hun slaapplaatsen.
De baviaan staat symbool voor de opkomende zon en oorsprong van de schepping. Bavianen maken vlak voor zonsopgang in koor een schril geluid, waarmee zij de zonnegod Ra zouden aankondigen.
Voortplanting van de gorilla
Gorillavrouwtjes krijgen maar één keer per vier jaar een jong. Er worden bijna nooit tweelingen geboren. Normaal gesproken krijgt een vrouwtje in haar hele leven twee tot zes jongen. De zilverrug, de leider van de groep, is de vader van alle jongen die in een groep worden geboren.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste.
Voedsel. Alle gorilla's zijn overwegend vegetariër. Het overgrote deel van hun dieet bestaat uit stengels, blaadjes, grassen, kruiden, wortels en boombast, aangevuld met vruchten wanneer deze voorhanden zijn. Maar wist je dat westelijke gorilla's ook af en toe bewust termieten eten?
"Maar we weten ook dat mannen meer doen alleen maar penetreren. Mannen én vrouwen hebben seks met honden en hengsten, hierbij gaat het zowel om orale seks als om penetraties. We kunnen ons moeilijk inbeelden dat een hond fysiek schade lijdt als het dier een vrouw oraal bevredigt."
De meeste voorbeelden zijn afkomstig van zoogdieren: leeuwen, hyena's, vleermuizen en dolfijnen zouden ook doen aan orale seks. En naar verluidt vertonen ook de weduwspinnen dit gedrag, maar niet zo intens als de Caerostris darwini. Het lijkt bij deze wielwebspin echt een verplichting te zijn.
Eerder werd orale seks gedocumenteerd bij onder meer hyena's, apen en vleermuizen.
Apen gebruiken ongeveer dezelfde gebaren om elkaar te begroeten en afscheid te nemen. Dat hebben ze onderzocht bij bonobo's en chimpansees. Die apen lijken sowieso al het meest op mensen. Als apen elkaar voor het eerst zien, maken ze eerst oogcontact.
Leuke weetjes. Van alle apen lijken bonobo's het meest op mensen. Onze genen zijn voor ruim 98,6% hetzelfde!