Sneeuwkettingen kun je kopen of huren. Ze moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. Op vierwielaangedreven auto's kunnen ze het beste om de voorwielen, maar de dealer weet hier meer over.
Sneeuwkettingen bieden je extra grip en veiligheid op besneeuwde en beijzelde bergwegen. Je kunt sneeuwkettingen huren maar ook kopen. Als je vaak op wintersport gaat is sneeuwkettingen huren financieel minder aantrekkelijk dan het kopen van sneeuwkettingen.
Een week sneeuwkettingen huren kost ongeveer 30 euro. Voor dat geldt kan je zelfs in de uitverkoop geen sneeuwkettingen kopen. Een paar kwalitatief goede sneeuwkettingen kost zelfs in de aanbieding al snel 100 euro.
Het is verplicht de sneeuwkettingen te gebruiken op wegen waar dit wordt aangegeven. Bij gebruik van sneeuwkettingen is de maximale snelheid 50 km/u.
U vraagt hoeveel sneeuwkettingen u nodig heeft. Aan twee kettingen heeft u voldoende en inderdaad op de aangedreven wielen. Sneeuwkettingen op alle wielen is dus niet verplicht en eigenlijk ook ongebruikelijk. Overigens meldt de handleiding van de auto ook vaak nuttige info over sneeuwkettingen.
In Nederland is het illegaal om met sneeuwkettingen te rijden. Daar waar sneeuwkettingen wel zijn toegestaan is het wegens veiligheidsredenen en ter voorkoming dat de sneeuwkettingen kapotgaan noodzakelijk om ze zo snel mogelijk weer te verwijderen zodra er geen sneeuw meer op de weg ligt.
Verplicht bij bord
- Het wordt dringend aangeraden om in Oostenrijk in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. - Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op wegen die geheel, of bijna geheel, met sneeuw of ijs zijn bedekt en moeten dusdanig zijn aangebracht dat ze het wegdek niet beschadigen.
Ja. In de winter zijn automobilisten verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Wanneer er meer dan 5 cm sneeuw op de weg ligt, moeten de kettingen gemonteerd worden.
Sneeuwkettingen worden gemonteerd op de aangedreven wielen, je hebt dus twee sneeuwkettingen nodig. Afhankelijk van de aandrijving worden deze op de voor- of achterwielen geplaatst.
Sneeuwkettingen verplicht in Duitsland
Een sneeuwketting is in Duitsland alleen verplicht bij winterse omstandigheden als dat met een bord staat aangegeven. Het verkeersbord dat sneeuwkettingen verplicht in Duitsland is rond en blauw met een witte autoband met sneeuwketting erop.
Sneeuwkettingen zijn verplicht in bergachtige gebieden als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Is de weg bedekt met sneeuw en ijs, maar is er geen bord? Dan is het toegestaan sneeuwkettingen om te leggen. Let wel op: is de weg niet bedekt met sneeuw of ijs, dan is met sneeuwkettingen rijden verboden.
Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan op wegen waar sneeuw ligt. Op veel wegen is het verplicht, dat wordt aangegeven met het verkeersbord. Op bijvoorbeeld bergwegen kan winteruitrusting in de vorm van winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt dan aangegeven met het verkeersbord.
Het belangrijkste waar je om moet letten te is je bandenmaat. Let er bij het bestellen van sneeuwkettingen ook op dat niet elke ketting geschikt is voor een SUV of een Fourwheeldrive. Let er bij sneeuwkettingen bestellen ook op of de kettingen geschikt zijn voor voor- en/of achterwiel aangedreven auto's.
Sneeuwkettingen kun je kopen of huren. Ze moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. Op vierwielaangedreven auto's kunnen ze het beste om de voorwielen, maar de dealer weet hier meer over.
Gemiddeld kost een goede winterband zo'n 90 euro. Per set ben je dan 360 euro kwijt. Als je drie keer een setje huurt betaal je ongeveer 3 x 140 euro: 420 euro.
Ze gaan door waar winterbanden ophouden; ze zijn bedoeld om auto's over zwaar besneeuwde wegen te laten rijden en zijn dan ook onmisbaar in wintersportgebieden. De kettingen bieden extra grip en zorgen ervoor dat je veiliger onderweg bent op plekken waar gewone winterbanden niet tegen bestand zijn.
Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Ze moeten voorzien zijn van het M+S logo en minimaal 4mm profiel. Het is ook verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Het gebruik van de sneeuwkettingen is verplicht bij ijzel of 5 cm sneeuw.
Momenteel (2021) zijn sneeuwsokken alleen toegestaan in Frankrijk en in Nederland. In andere Alpenlanden moet er staal in kettingen zitten om als ketting gebruikt te mogen worden.
Dus ook met winterbanden of spijkerbanden. Er zijn een aantal uitzonderingen en deze worden duidelijk aangegeven met een onderbord. Daarnaast wordt iedereen die in de winterperiode (1 november tot 15 april) in Oostenrijk rijdt, aangeraden om altijd een setje sneeuwkettingen in de auto te hebben.
Controleer voor vertrek de kettingen en leg ze een keer om de banden. De kettingen mogen niet te strak om de band zitten want dan kunnen ze het rubber beschadigen.
Het gebruik van de sneeuwkettingen is daarentegen verplicht wanneer er minimaal 5 cm sneeuw op het wegdek ligt. Daarnaast is er ook een verplichting tot het hebben van een sneeuwschep in de auto tijdens winterse omstandigheden.
Indien u over een auto beschikt met vier verschillende aandrijvingen (dus één per wiel) dan raden wij aan om twee sets van sneeuwkettingen te kopen. Indien twee van uw wielen van een aandrijving zijn voorzien kunt u er voor kiezen om maar één paar aan sneeuwkettingen aan te schaffen.
Sinds een aantal jaar is er een alternatief voor sneeuwkettingen, de zogenoemde 'sneeuwsokken' voor de auto. Dit zijn feitelijk stoffen 'sokken' die de banden scheiden van de sneeuw. Ze zijn ontworpen voor moderne auto's en verstoren de werking van veiligheidssystemen als ABS en ESP niet.
Voor banden bestaat geen wettelijke maximum leeftijd. Jaarlijkse controle op haarscheurtjes, beschadigingen, bulten en profieldiepte is voldoende om banden veilig te gebruiken. De praktijk leert dat na 10 jaar vaak de koordlagen van banden het begeven en er bulten ontstaan.