Na een operatie kan de smaak ook een tijdje verstoord zijn door schade aan sensorische zenuwen. Bij kanker kan het ziekteproces zelf ook (weer) smaakveranderingen veroorzaken. Smaakveranderingen komen voor bij een derde van de patiënten die bestraald zijn.
Smaak- en reukverandering is een probleem dat veel voorkomt. De smaak die u proeft of geur die u ruikt komt niet meer overeen met hoe u dacht dat het eten smaakte of rook. Dingen die u vroeger heerlijk vond, kunnen nu plotseling niet meer smaken. Ook kan het smaak- en reukvermogen wisselen per dag.
Bijwerkingen en complicaties
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen, afhankelijk van de grootte van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven.
De meest voorkomende gevolgen van narcose zijn: slaperigheid, misselijkheid en/of braken, concentratieproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn, minder eetlust, spier- en rugpijn en een droge keel of keelpijn (door de beademingsbuis). Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard.
De meeste mensen ruiken en proeven na een tijd weer goed. Bij 9 van de 10 mensen is dat binnen 1 maand. Blijf genoeg en gezond eten en drinken. Probeer uit welke smaken lekker zijn.
Na een operatie kan de smaak ook een tijdje verstoord zijn door schade aan sensorische zenuwen. Bij kanker kan het ziekteproces zelf ook (weer) smaakveranderingen veroorzaken. Smaakveranderingen komen voor bij een derde van de patiënten die bestraald zijn.
Breng afwisseling aan in de verschillende smaken. Wissel zoete, zoute, zure en bittere voedingsmiddelen met elkaar af. Om het smaakverlies te compenseren kunt u extra suiker, zout en kruiden gebruiken.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Bij haaruitval na narcose vindt er over het algemeen een periode van veelvuldig haarverlies. Gelukkig wordt het daarna vanzelf minder. Gemiddeld houdt het haarverlies 6 tot 9 maanden aan met een maximum van 12 maanden. Daarna moet de oude staat van het haar weer terug zijn.
Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent. Of zorg dat er die nacht iemand dicht bij u in de buurt goed bereikbaar is, zodat u snel hulp hebt bij eventuele complicaties. De behandelend anesthesioloog maakt afspraken over de voor u geschikte pijnmedicatie.
Tijdens een gewone slaap zijn de hersenen, in tegenstelling tot tijdens een narcose, juist wel actief, waardoor je droomt. Dromen kan niet tijdens een narcose.
Na de operatie begint u met licht voedsel (zoals beschuit) en mag u regelmatig drinken (thee en/of water) maar niet meer dan ongeveer 2 liter per dag. Indien u te veel, te snel na de narcose of te moeilijk te verteren voedsel eet kan dit tot misselijkheid leiden.
De meest voorkomende oorzaken van een nare smaak
Meestal zijn een slechte hygiëne en/of gebitsproblemen de oorzaak van een nare adem, maar ook een droge mond, aanslag op je tong, mondschimmel, (luchtweg)infecties, mondbranden, een amandelontsteking, spijsverteringsproblemen, reflux of hepatitis kunnen oorzaken zijn.
Waarom heb ik een metaalsmaak in mijn mond? Er zijn vele mogelijke oorzaken voor een metaalsmaak in je mond, waaronder slechte mondhygiëne, zwangerschapshormonen, bijwerkingen van medicijnen of een vitaminetekort.
De geur- en/of smaakzin kunnen tijdelijk of blijvend verminderd/veranderd zijn door bijvoorbeeld infecties (verkoudheid), ontsteking (chronisch geur- en smaakverlies), bestraling op het hoofd, chemotherapie, inname van bepaalde medicatie, te droge mondslijmvliezen, roken, depressie, hoofdtrauma en tumoren.
Waterijsjes hebben een pijnstillend effect en verminderen daarmee de behoefte aan pijnstillers. Ook hebben zij een positief effect op de patiënttevredenheid. Hiermee onderscheidt het Maasziekenhuis zich op het gebied van welbevinden direct na de operatie.
Na een operatie is binnen een aantal uren geplast hebben van belang om te weten "dat alles weer werkt" . Tijdens een operatie wordt alles min of meer stil gelegd,dus dat moet weer op gang komen.
Anesthesie is tegenwoordig heel veilig en gaat ook bij oudere patiënten en patiënten met meerdere aandoeningen goed. Maar direct na een narcose is de patiënt niet meteen weer de oude. Als iemand bijkomt uit de anesthesie zijn er soms gevoelens van onrust, emoties en prikkelbaarheid.
Wat is wakker worden tijdens een operatie? Het betekent dat je bij bewustzijn bent op een moment dat je anesthesist je eigenlijk bewusteloos wil houden. In de meerderheid van de gevallen waarin dit gebeurt voelde men geen pijn, maar kon men zich gebeurtenissen herinneren die tijdens de verdoving gebeurden.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
Ja, dat kan. Tijdens de narcose, terwijl u diep slaapt, plaatsen wij een beademingsbuisje in uw keel omdat mensen tijdens narcose niet zelf ademen. Van dit buisje kunt u keelpijn/heesheid krijgen. Dit gaat meestal na enkele dagen over.
Omdat onze smaak zich blijft ontwikkelen, is het aan te raden je kinderen altijd alles te laten proeven, anders raken ze nooit bekend met nieuwe smaken. Bovendien verandert je smaakpallet elke 7 jaar.
Adviezen bij vermindering van de smaak of smakeloos eten
Voeg limoen, citroen, mint toe aan erg zoete dranken/milkshake. U kunt soms uw smaak verbeteren door goed te kauwen. Zo komen veel voedseldeeltjes achter op de tong en de smaak van het eten kan zich verspreiden in uw mond en keel.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."