Breek je slaap: Twee keer vier uur slapen Volgens psycholoog Melinda Jackson van RMIT University en slaaponderzoeker Siobhan Banks van de University of South Australia kunnen we beter twee keer vier uur slapen, oftwel bimodaal. Onze biologische klok zou volgens de onderzoekers op bimodaal slapen zijn ingesteld.
Wacht tot je normale uur om te gaan slapen, zelfs wanneer je echt uitgeput bent van het reizen. Onregelmatige werkuren, en dan vooral nachtwerk, kunnen heel je patroon overhoop gooien. Wie geen acht uur aan een stuk kan slapen, kan de slaap opsplitsen in twee keer vier uur.
Fout. Dat kan niet, toont Amerikaans onderzoek. De verstoorde stofwisseling die slaapgebrek veroorzaakt, is met een paar extra weekenduren niet ongedaan te maken. Slaap werkt niet alleen in op de stofwisseling.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
Er is echter maar een klein aantal mensen dat volledig kan functioneren op zo weinig slaap. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 1% van de wereldbevolking prima kan leven met een uur of 4 slaap per nacht.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Uit onderzoek blijkt dat tussen 1 en 3 uur 's middags ideaal is voor mensen die graag een middagdutje doen. Ga je vroeger dan 1 uur 's middags slapen, dan ben je misschien nog niet moe genoeg - en sluit je je ogen na 4 uur, dan kan je 's avonds misschien niet in slaap vallen.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
Wanneer je een volledige nacht overslaat, heeft je lichaam een broodnodige kans gemist om zich te ontspannen, zich op te laden en zich te herstellen. “Tijdens de nacht brengen allerlei herstelprocessen je weer in vorm voor de volgende dag”, aldus Raymann.
Uit dit onderzoek blijkt dus dat een beperkte nachtrust van slechts 4 à 5 uur niet verstandig is. Pas wanneer je de leeftijd van 65 jaar of ouder hebt bereikt, zou je mogelijk genoeg kunnen hebben aan 5 uur slaap. Desondanks wordt het zelfs op die leeftijd niet aangeraden om dit dagelijks te doen.
Bij sommige mensen maken ook de armen plotseling buigende en strekkende bewegingen terwijl zij slapen. PLMD is een slaapstoornis. U merkt niet altijd dat u beenbewegingen heeft. Dit zijn zogenaamde periodieke beenbewegingen van de slaap.
Gewichtsverlies tijdens het slapen
Volgens schattingen is meer dan 80% van het gewichtsverlies gedurende de nacht, te wijten aan vochtverlies door zweten en ademen. Een paar glazen water en je hebt het vochtverlies alweer aangevuld (en daarmee je lichaamsgewicht omhoog gebracht).
Slecht slapen wordt in verband gebracht met aandoeningen als een burn-out, depressie, dementie en overige hersenschade, overgewicht en hartklachten. Toch behoorlijk ernstige gezondheidsproblemen, die amper onderdoen voor de gevolgen van roken. “De impact van slaaptekort kan dus enorm zijn.
Onthoud dat je zonder slaap minder effectief en productief bezig bent dan met een paar uur slaap. Het is dus soms beter om maar gewoon te gaan slapen en het werk de volgende dag weer op te pakken.
Goeie vraag: kun je slaap inhalen? Emeritus hoogleraar in psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam Gerard Kerkhof vertelde aan de Volkskrant dat het daarom zeker nuttig om even te slapen, ook al is het maar een paar uur. Bij voorkeur tussen acht en tien uur in de avond.
Uit onderzoek is gebleken dat je het beste twee keer per dag kunt slapen. Dus kom maar op met die powernap! Vaak wordt gedacht dat we ongeveer acht uur slaap per nacht nodig hebben. Maar volgens experts is dit idee achterhaald en hebben we er baat bij om twee keer per dag in bed te gaan liggen.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
Af en toe een slapeloze nacht kan niet zoveel kwaad, maar op de lange termijn heeft een gebrek aan slaap negatieve gevolgen voor ons lichaam en onze hersenen. “Als we niet genoeg slaap krijgen, heeft ons lichaam minder energie wat leidt tot minder focus”, legt Eva uit.
“Ga maar gewoon liggen en dan rust je ook uit” werd ons in de kinderjaren meegedeeld door onze ouders als we niet konden slapen, maar is dit ook zo? Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt.
Sleeping Beauty Syndrome: 23 uur lang slapen
Exacte cijfers zijn niet bekend, maar de langste slaap ooit ligt vermoedelijk ergens tussen de 20 en 23 uur.
Een goede nachtrust is voorwaarde voor een gezond leven. De een kan toe met 4 uurtjes slaap, en de ander heeft wel 10 uur nodig.
Factcheck. Jezelf wakker houden als je aan slapeloosheid lijdt, kan je slaap op termijn verbeteren, zo blijkt uit onderzoek. Je moet de slaapbeperking combineren met een goede slaaphygiëne en minstens 5 uur in bed doorbrengen.
Hoewel de proefpersonen die helemaal niet sliepen zich vermoeider voelden dan de personen met zes uur slaap of minder, bleken de kortslapers toch een stuk slechter te presteren dan verwacht. Hun geheugen en reactiesnelheid bleken na twee weken net zo slecht te zijn als bij niet-slapers na twee nachten.
Begin je rond de middag in te kakken en heb je het gevoel dat een powernap dan wonderen doet? Helaas moeten we je tegenspreken. Het blijkt namelijk een slecht teken te zijn als je middagdutjes nodig hebt. Mensen die veel dutten hebben meer kans op een hoge bloeddruk en beroertes, blijkt uit nieuw onderzoek.
Uit onderzoek is gebleken dat een powernap de concentratie bevordert en dat mensen beter presteren na zo'n kort middagdutje. 'Wij raden middagdutjes wel altijd af aan mensen die kampen met slapeloosheid.