Baby's die veel glimlachen ontwikkelen vaak wel een extraverte persoonlijkheid, maar een glimlach wordt ook getoond door baby's die een rustig, stil en voorzichtige karakter ontwikkelen.”
Kijkt hij je aan en maakt hij geluid, dan wil hij contact met jou. Aan het gezicht kun je aflezen hoe hij zich voelt, en aan lichaamstaal kun je het merken. Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier.
Ook is lachen van belang voor de sociaal emotionele ontwikkeling. De communicatiemiddelen van je kleine zijn beperkt. Hij gebruikt nog geen taal om duidelijk te maken dat er iets is. Communiceren doet hij wel door huilen en gezichtsuitdrukkingen.
Vooral in zijn slaap heeft je baby vaak zo'n gelukzalige glimlach op zijn gezicht. Lachen is in het begin meestal een reflex en dus niet aangeleerd. Ook baby's die blind worden geboren doen het. Na een paar weken wordt de lach van je baby een sociale uiting en kun je ook verschillende soorten lachjes zien en horen.
Iedere baby reageert op een eigen manier, dus je zult zelf moeten kijken waar jouw baby om gaat lachen. Sommige baby's gaan lachen als je ze kietelt of blaast op hun handjes of voetjes.Soms werkt een gek gezicht, het maken van een gek geluid of een ouderwetse 'kiekeboe'.
Dertig minuten na hun geboorte kunnen baby's al gezichtspatronen zien. Vanaf 6 weken herkennen ze het gezicht van hun moeder door te kijken naar de verhouding tussen haar ogen, neus en mond. Vanaf 2 maanden kijken baby's het liefst naar gezichten.
Blaas zachtjes door het haar van je baby of op zijn buikje. Het gevoel van het zachte windje zal hem laten schateren van het lachen. Het verrassingseffect bij dit spelletje is de trigger voor een heerlijke schaterlach. Zeker als je kindje last krijgt van verlatingsangst doet kiekeboe het goed.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Glimlach uit reflex
Deze wordt veroorzaakt door een instinctmatig opspannen van de spieren waardoor het lijkt alsof de baby glimlacht. Dit komt het vaakst voor terwijl de pasgeborene ligt te slapen. Met een beetje geluk zult u deze uitdrukking zelfs voor de geboorte op een van echobeelden kunnen zien.
Dit lachen is onwillekeurig. De baby glimlacht in de slaap of in sluimertoestand, maar je kunt nog geen lach op zijn gezichtje toveren door lief tegen hem te praten. Vanaf 3 tot 4 weken na de geboorte gaat een baby lachen als reactie op de omgeving.
Kleuren herkennen
Pasgeboren baby's kunnen nog niet echt kleuren onderscheiden. Ze zien wel verschil tussen een donkere en een lichte kleur. Pas na ongeveer vier weken gaat je baby kleuren zien; rood het eerst. Dat blijft voor veel baby's lang een favoriete kleur, waarop ze het meest reageren.
De eerste maanden
Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten. Maar je moet je baby nog altijd blijven ondersteunen.
Baby's herkennen vooral het verschil tussen positieve, negatieve en neutrale gezichten. Al snel leren jonge kinderen de verschillende basisemoties te herkennen bij zichzelf en anderen: blij, boos, bang en verdrietig. Kinderen leren daarna de woorden om over de emoties te praten.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Leren hoe de wereld in elkaar zit
Zijn herkenning en geheugen ontwikkelen zich in deze fase ook heel snel. Als je baby rond de 4 maanden oud is, kan hij jou herkennen in een volle kamer. Het duurt nu niet lang meer voordat hij andere bekende gezichten herkent. Of het nu opa of oma is, of zijn broer!
Al met 4 tot 6 maanden oud kunnen baby's supersnel gezichten onderscheiden. Binnen een seconde zien ze of ze een gezicht of een voorwerp, dier of plant voor zich hebben.
Het is dus volkomen normaal dat jullie baby huilt als hij wordt neergelegd, omdat hij – zoals beschreven in de eerste twee fasen van Piagets model – gewoon denkt dat hij helemaal alleen is. Als reactie daarop zendt hij een zogenaamde contactroep uit.
De luchtwegen van een pasgeboren baby zijn nog niet volgroeid en vaak gevuld met speeksel, waardoor het kan klinken alsof je baby snurkt. Dat verdwijnt met het ouder worden. De meest voorkomende oorzaak van 'echt' snurken is natuurlijk een verkoudheid. Als de baby verkouden is, is het niet ongewoon dat hij snurkt.
Het wil zeggen dat je baby in jouw buik een bepaald ritme had en dat de avond het moment was waarop hij meestal wakker en onrustig was. Hij heeft misschien ook moeite met het verschil tussen dag en nacht en huilen is voor hem een manier om aan zijn nieuwe slaapritme te wennen.
Een baby die goed gedronken heeft, kan van vermoeidheid toch hongersignalen laten zien zoals zoeken met de neus en lippen of sabbelen op zijn handjes. Twijfel niet en leg uw baby gerust te slapen.
Het heeft een wetenschappelijke verklaring waarom baby's altijd zo lekker ruiken! Dit heeft alles te maken met schattig zijn en overlevingskansen vergroten. Schattig zijn en lekker ruiken is een biologische tactiek van je baby om aandacht en affectie te krijgen van iedereen om zich heen.
De wetenschappers ontdekten dat baby's verschillende vormen van fysieke, visuele en auditieve humor kunnen waarderen. Door te spelen, maar ook door gekke bekken te trekken, vreemde stemmetjes te gebruiken en - hoe kan het ook anders - 'kiekeboe' te zeggen.
Aan haren trekken heeft hem wellicht al een aantal keren voordeel opgeleverd. Hij kreeg het speelgoed, of aandacht. Het kan ook zijn dat hij het andere kind zelf als speelgoed ervaart: “Ik trek en er komt geluid uit, dat is leuk!” Ga ervan uit dat je dit niet zomaar oplost. Ontwikkeling kost tijd.
Wanneer moet je stoppen met het ondersteunen van baby's hoofd? Vanaf 4 maanden, wanneer baby in staat is zijn hoofd op te tillen, houdt het omhoog en tilt zijn borst op wanneer hij op zijn buik ligt. Je zult een beetje kunnen ademen en hem zijn hoofdje laten dragen!"