Tip 1: zet de maalgraad fijner Een fijnere maalgraad zorgt voor meer druk tijdens het zetten van de koffie. Zo ontstaat er een mooie, romige cremalaag. De knop van de maalgraad zit in het bonenreservoir. Zet de maalgraad één of een paar standen lager.
Crema ontstaat doordat onder hoge druk CO2 dat in de gemalen koffie aanwezig is (mits deze vers is) oplost in het water dat door de koffiepuck stroomt. Zodra dit water de puck verlaat is de druk weer gelijk aan die van de atmosfeer en is de oplosbaarheid van CO2 daardoor weer veel lager.
De crema op een espresso bestaat uit oliën en suikers die vrijkomen bij het malen van koffiebonen. Omdat oliën blijven drijven, vormt zich een laagje op de koffie. De kleur en dikte van dit laagje kan sterk variëren: van hazelbruin tot heel donkerbruin en van dun tot heel dik.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Tip 1: maak melkschuim met een garde
Verhit de melk net zo lang totdat er stoom vanaf komt en zet het vuur uit. Pak vervolgens de garde erbij en begin met kloppen. Wanneer je het pannetje een beetje schuin houdt, lukt dit het best. Hoe langer je klopt, hoe meer schuim er ontstaat.
Zin in cappuccino, maar geen (duur) koffieapparaat?! Doe de melk (geadviseerd wordt vaak mager of volle (houdbare) melk - maar ik gebruik gewoon de halfvolle melk uit de koelkast, die we ook gewoon drinken) in de beker en klop met de staafmixer, totdat de hoeveelheid ongeveer 1,5 tot 2 keer zo groot is.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
OVERDENKINGEN VOOR JE MELK KEUZE EN SCHUIMLAAG:
De melk moet koud zijn (uit de koelkast) op zo'n 2-5 graden maximaal! De beste melk om te schuimen bevat veel eiwitten (maar ook meer lucht in het schuim).
Gebruik langhoudbare volle melk
In langhoudbare melk zitten meer gedenatureerde eiwitten, die bij hogere temperaturen (+70 graden Celsius) makkelijker bindingen leggen en stabiel schuim maken. Aan volle melk zijn extra eiwtten toegevoegd, waardoor dit nog beter schuimt.
Bulletproof koffie is simpel gezegd: zwarte koffie met (gras)boter en kokosolie. Het idee van de boter en kokosolie in je koffie is dat als je dit in de ochtend drinkt, je meteen gezonde vetten binnenkrijgt. Het voordeel hiervan is dat je je langer verzadigd voelt en je je beter kunt concentreren.
Crema is afkomstig uit bonen. Het ontstaat doordat aroma uit de gemalen koffie wordt geperst. Deze cremalaag mag niet te dun, maar ook zeker niet te dik zijn. Als de laag minimaal twee minuten in tact blijft, weet je dat je espresso goed is!
Voor een mooi dikke cremalaag kun je het beste koffiebonen gebruiken die net zijn gemalen. Of houd je koffiebonen heel tot het moment dat ze gemalen zijn voor je espresso. Hoe langer geleden deze maling, hoe minder crema op je kop koffie.
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.
"De lekkerste koffie krijg je als je werkt met versgemalen bonen. Je kent het vast van een pak koffie dat je opentrekt: het ruikt even heerlijk, maar de geur vervliegt snel." Supermarktkoffie is daarnaast vaak donker gebrand, zegt Braakman.
Door de unieke, gepatenteerde, schuimkamer in het SENSEO® apparaat ontstaat het zo kenmerkende laagje schuim. De crèmelaag is daarmee dus niets anders dan koffie met luchtbelletjes erin.
Volle melk geeft over het algemeen meer smaak aan het schuim dan magere melk. De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Houdt het kannetje, voor de helft met koude melk gevuld, zo onder het stoompijpje, zodat het uiteinde van het pijpje zo'n 1 à 2 cm. in de melk steekt. Draai nu het stoomventiel helemaal open. Aangezien de stoom de eerste 10 seconden optimaal heet is, moet er nu al wat schuim ontstaan.
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.
Zorg ervoor dat jouw melk altijd koud is. Ook de temperatuur voor het opwarmen van de melk is van cruciaal belang. Tussen de 68 en 70 graden Celsius zit je goed. Als je de kan niet meer aangenaam kunt vasthouden, stoom dan nog drie seconden door en je weet zeker dat de melk de juiste temperatuur heeft.
Dierlijke melken hoef je niet te schudden voor gebruik. Sterker nog, schudden creert luchtbellen die zich binden met vet en die zitten enorm in de weg als we mooi microschuim willen maken... dus dierlijke melk rustig uit het pak overschenken in je melkbak en goed koud (3 graden) plaatsen in je koeling.
#1 Thuis melk opschuimen met een garde
Plaats een pan op het vuur en laat de melk opwarmen totdat er flink wat damp vanaf komt maar zorg dat het niet begint te koken. Zet het vuur uit en houdt de pan wat schuin, begin dan met een garde op hoge snelheid een 'klopbeweging' te maken.
Gebruik verse, koude melk. Zet je melk niet in het volle licht. Bewaar je melk altijd in de koelkast. Stoom je melk nooit een tweede keer.
Ingrediënten: 71% volle melk, 28% magere melk, melkeiwit, suiker, stabilisator (natriumalginaat [E401]), aroma.