Problemen met seks.Volwassenen kunnen naast de plasproblemen ook problemen hebben met seks. Een erectie kan bij een te nauwe voorhuid erg pijnlijk zijn. Soms kan de voorhuid zo gespannen zijn dat er kleine scheurtjes in ontstaan die kunnen gaan bloeden. Dit is principe een onschuldige aandoening.
Bel uw huisarts als u uw voorhuid niet goed naar achter kunt schuiven en u 1 of meer van deze klachten heeft:Uw voorhuid, eikel of penis doet pijn.
Meestal adviseert de (huis)arts om eerst een aantal weken een crème te gebruiken die de voorhuid soepeler kan maken. Meestal heeft de crème in de loop van de tijd voldoende effect en verdwijnen de klachten. Als de klachten blijven, kan de uroloog een operatie voorstellen.
Bij een echte strakke voorhuid is de opening van de voorhuid zelf klein. Dat kan klachten geven, zoals moeilijk plassen of pijn bij het plassen. Probeer de voorhuid niet zelf los te trekken. De huisarts kan een zalf voorschrijven om de voorhuid los te maken.
De vernauwing in de voorhuid belemmert de uitstroom van urine. Dit leidt tot opbollen of 'balloneren' van de voorhuid bij plassen. Door de vernauwing kan urine achterblijven tussen voorhuid en eikel. Daardoor ontstaat een ontsteking of 'balanitis' van de eikel en voorhuid.
Meestal wordt de voorhuid met de jaren vanzelf wijder en losser. Bij 1% van de jongens en mannen blijft de voorhuid te nauw. Dit is dan een aangeboren voorhuidvernauwing. Naast de aangeboren vernauwing kan de voorhuid ook te nauw worden door een ontsteking van de eikel en de voorhuid.
Op basis van een medische indicatie wordt een besnijdenis wel vergoed uit het basispakket. Een besnijdenis kost in een speciale kliniek doorgaans 265 euro.In een ziekenhuis wordt soms wel 2000 euro gevraagd.
Als uw voorhuid klem zit voor de eikel
Dit kunt u doen door uw penis te koelen met een koude natte doek of coldpack met een handdoek erom. Als uw eikel en voorhuid minder dik zijn, dan kunt u uw voorhuid vaak weer naar voren schuiven. Als dit niet lukt, bel dan meteen uw huisarts of de huisartsenpost.
Hallo, Je kunt inderdaad gewoon vaseline gebruiken. Let op een goede voorhuidhygiëne (iedere dag goed wassen) zodat je een eventuele ontsteking voorkomt.
Een vernauwing kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan door slechte hygiëne. Juist doordat de voorhuid niet goed terug te schuiven is - en de eikel eronder dus niet meer goed schoongemaakt kan worden - kan zich onder de voorhuid talg (smegma) ophopen. Dit kan weer tot nieuwe infecties en verdere vernauwingen leiden.
Erecties kunnen kort na de ingreep gevoelig zijn, maar kunnen geen kwaad voor de wond. Geslachtsgemeenschap moet gedurende enige tijd, gelet op pijn en gevoeligheid, worden uitgesteld; Het litteken van de besnijdenis voelt de eerste maanden nog wat stug aan.
Oorzaak 1: scheurtjes door een strakke voorhuid
Een te strakke voorhuid bij mannen (ook wel phimosis genoemd) kan zorgen voor scheurtjes. Als je de voorhuid met moeite terug moet trekken of als dit tijdens de seks gebeurt, ontstaan er scheurtjes waardoor je pijn krijgt of zelfs gaat bloeden.
Desondanks zijn er veel verschillende redenen waarom mannen zich op latere leeftijd laten besnijden. De meest voorkomende reden om je op latere leeftijd te laten besnijden, is door een te strakke voorhuid. Een strakke voorhuid kan voor pijnklachten zorgen tijdens de seks of bij het plassen.
Bij een strakke voorhuid is de opening van de voorhuid klein.Daardoor lukt het niet om de voorhuid naar achter te schuiven.Ook kan het problemen geven bij het plassen. De voorhuid is een rekbaar stukje huid dat over de punt van de penis (de eikel) zit.
Bij een ontsteking door een strakke voorhuid, krijgt u meestal een hormoonzalf (corticosteroïden). Die helpt tegen de ontsteking en maakt de voorhuid soepeler en wijder. Bijvoorbeeld een zalf met clobetason, mometason of clobetasol. Gebruik een antischimmelzalf, zoals een zalf met miconazol of clotrimazol.
Mannen ondergaan de ingreep alleen onder verdoving, en die is voor hen dus juist minder pijnlijk. 'Onverdoofd besnijden leidt bij pasgeborenen tot een extreme pijnervaring, waarvan jaren later de gevolgen nog merkbaar zijn.
De penis kan het beste naar boven gedragen in de onderbroek zitten. Vaak komt er wat kleverig wondvocht van de eikel. Dit kan pijnlijk zijn bij het naar beneden doen van de onderbroek. In dat geval kan de eikel worden ingesmeerd met wat vaseline of Sudocrem.
Vaseline ligt bij veel mensen in het nachtkastje. Terecht, want vaseline is een fantastisch hulpmiddel voor masturberende penismensen. Maar voor de vulva en vagina is vaseline minder geschikt. Het kan daar infecties veroorzaken.
Hierdoor is de eikel de eerste dagen na de ingreep vaak rood, gezwollen en geïrriteerd. De eikel is en blijft na de ingreep onbedekt. De huid van de eikel kan enkele weken gevoelig zijn. Dit kunt u verhelpen door de eikel met vaseline in te smeren.
Probeer niet te hard te vrijen als u gevoeliger bent voor het scheuren van het toompje. Harde en snelle schuifbewegingen van de voorhuid kunnen ervoor zorgen dat het toompje sneller scheurt, vooral als u al een kort toompje heeft.
De voorhuid zit aan de achter- kant met een 'riempje' vast aan de penis. Bij de meeste jongens van 10 jaar kan de voorhuid worden teruggeschoven waardoor de eikel bloot komt te liggen. De voorhuid ziet er bij iedere jongen anders uit. Er zijn jongens die nauwelijks een voorhuid hebben.
“Als het toompje is gescheurd is het belangrijk dat de penis goed schoongehouden wordt en met rust gelaten wordt. Hoe lang je er last van blijft houden verschilt per persoon, maar ga uit van enkele dagen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om het te laten helen.
Door het opkweken van een enkele voorhuid kunnen zo'n 20.000 eenheden kunsthuid worden geproduceerd. Een enkele voorhuid kan zo dus $ 100.000 opleveren.
Een besnijdenis op basis van medische indicatie wordt vergoed uit de basisverzekering. U krijgt deze vergoeding als u naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling gaat. Met deze zorgverleners hebben wij namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen. Gaat u naar zorgverlener zonder contract?
Een besnijdenis heet ook wel circumcisie. We doen in het UMCG alleen besnijdenissen als daar een medische reden voor is. Bijvoorbeeld bij: een te nauwe voorhuid.