Azijn is een mild middel om je hoofdhuid mee schoon te maken. Begin door je haar op de normale manier te wassen. Na het uitspoelen van de shampoo giet je een mengsel van azijn en water op je hoofdhuid. Laat de azijn ongeveer vijf minuten in je hoofdhuid trekken en spoel het dan weg met koud water.
Een voedende huidolie kan de oplossing zijn voor jouw (zeer) droge hoofdhuid. Oliën voeden je huid, stimuleren de doorbloeding en hydrateren de hoofdhuid. Het is dan wel belangrijk om de juiste oliën te kiezen. Kies bij voorkeur voor (producten met) kokosolie, jojoba-olie, aloë vera, arganolie en amandelolie.
Door je hoofdhuid af en toe te scrubben, blijft je hoofdhuid gezond, gaat je haar meer glanzen en wordt de haargroei gestimuleerd.
Meng 2 eetlepels bruine suiker, met 2 eetlepels gemalen havermout en 2 eetlepels conditioner. Breng de scrub aan op een schone hoofdhuid en scrubben maar! Havermout helpt de vochtbalans van je huid te herstellen, terwijl het ontstekingen en irritaties kalmeert.
Een jeukende hoofdhuid kan komen door een ontregelde vochtbalans in de hoofdhuid. Dit kan ontstaan wanneer je ouder wordt of hormonale veranderingen ervaart, omdat je hoofdhuid dan minder natuurlijke oliën produceert. Daarnaast kan ook stress voor jeuk op het hoofd zorgen, omdat stress ontstekingen veroorzaakt.
Was je hoofd en haren niet te vaak met water en zeep. Droog je lichaam na een bad of douche steeds goed af. Was regelmatig en grondig je handen om een infectie te voorkomen. Gebruik huidolie om dikke korsten te verzachten en te verwijderen.
Op uw hoofd en gezicht kunt u eczeem hebben met vette schilfers. De schilfers zitten vaak tussen de haren, wimpers, in de wenkbrauwen, naast de neus en achter en in de oren. Het komt door veel gistcellen op de huid. U kunt een crème, shampoo of lotion gebruiken die werkt tegen gisten.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Olijfolie geeft het haar een mooie glans, verhelpt roos, gaat pluizig haar tegen en verzorgt de hoofdhuid. Vitamine E in olijfolie stimuleert bovendien de haargroei.
Kokosolie dringt tot diep in het haar door waardoor het haar intens gehydrateerd en gevoed wordt. Vooral voor de dames met droog haar is het een ideale moisturizer. Ook heeft kokosolie een antibacteriële werking, wat helpt tegen roos en zorgt voor een gezonde hoofdhuid.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Uw hoofdhuid heeft tijd nodig om zich te herstellen. Als de doorbloeding verbetert, krijgen de haarzakjes weer voldoende voedingsstoffen en zal het haargroeiproces zichzelf meestal weer herstellen. Hier gaan echter weken, soms zelfs maanden tot ruim een jaar overheen.
ronde, grijze plekken met kleine schilfers (velletjes) puistjes en korsten. kale plekken, of plekken waar de haren zijn afgebroken net boven de huid. plekken in een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood.
Bij een allergische reactie gaat de jeukende hoofdhuid vaak gepaard met bultjes, rode vlekken en soms vochtblaasjes op de hoofdhuid en bij uitbreiding op het gezicht. Vaak zijn het de parfums in haarproducten die de allergische reacties veroorzaken.
Oorzaken van hoofdschilfers
Hoofdschilfers ontstaan doordat de huidbarrière slecht werkt. De talgklieren op uw hoofd maken niet genoeg vet aan. Hierdoor kan uw huid geen vocht meer vasthouden en wordt uw huid droog.
Bij hoofdschimmel heeft u plekken met kleine schilfers (velletjes) tussen de haren. De plekken kunnen jeuken. Er kunnen ook korstjes zijn of kale plekken.
Folliculitis keloïdalis bestaat uit rode, kleine bultjes op 'behaarde gebieden', vooral op het achterhoofd en in de nek. Deze bultjes irriteren of jeuken. Soms ontstaan er puskopjes rond de haarzakjes. Door te krabben aan de jeukende plekjes kan de huid beschadigen.
Een droge hoofdhuid moet eerst worden gekalmeerd, zodat het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid kan worden hersteld. Dat kun je doen door een milde, parfumvrije shampoo te gebruiken en eventueel ter aanvulling een kalmerende en verzorgende kuur te gebruiken. Zo verlicht je de jeuk en kalmeer je de hoofdhuid.
Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.
Een natuurlijke oplossing voor droge hoofdhuid is olijfolie of kokosolie. Masseer een paar druppels olie in en was deze niet uit. Het helpt om de natuurlijke oliën van je haar te stellen. Ook is het vocht-inbrengend en voedend voor je haar.