Zintuigen Om dingen te horen, ruiken, proeven en zien gebruiken we vier zintuigen: oren, neus, mond en ogen. Horen, ruiken, proeven en zien noemen we waarnemen. Onze zintuigen helpen ons dus onze omgeving waar te nemen. De huid is ons vijfde zintuig.
Mensen zeggen weleens dat we een zesde zintuig hebben, bovenop de bekende vijf waarmee we zien, horen, proeven, ruiken en voelen.
Volgens Aristoteles zijn het er vijf, maar hedendaagse wetenschappers denken dat we er minstens 10 en misschien zelfs 33 hebben. Hoeveel ze er tellen, is afhankelijk van hun definitie. In alle gevallen zijn het er meer dan het klassieke rijtje van zicht, gehoor, reukzin, smaakzin en tastzin.
Samenvatting. Zintuigen vormen de verbindingen tussen ons en onze omgeving: we horen, zien, ruiken, proeven en tasten (voelen). Met onze oren, ogen, neus, smaak en huid leggen wij contact met de wereld om ons heen.
Naast gehoor, zicht, smaak, reuk en tast, hebben we een zesde zintuig: intuïtie. In de Van Dale wordt intuïtie omschreven als 'inzicht zonder nadenken'. Je kent het vast: opeens krijg je een ingeving, een naar gevoel, of zelfs een visioen.
De zes zintuigen zijn: het fysiek lichaam, de ogen, de tong, de neus, de oren, en de geest. Elk zintuig of gevoelsorgaan heeft een overeenkomstig object waarmee contact gemaakt kan worden, en een overeenkomstig type bewustzijn.
Zien, horen, ruiken en proeven worden de speciale zintuigen genoemd. Voelen wordt onderverdeeld in een reeks aparte zintuigen die vooral in de huid liggen en samen de zogeheten somatische zintuigen vormen: tastzin, vibratiezin, temperatuurzin en pijnzin.
Mensen hebben vijf zintuigen: de ogen om te zien, de tong om te proeven, de neus om te ruiken, de oren om te horen en de huid om te voelen. Veruit de belangrijkste zintuiglijke organen zijn onze ogen.
Zintuigenhonger: zintuigen (oog, neus, oor, mond) vangen prikkels op die de eetlust opwekken zoals de geur van patat, het gebakje in de koelvitrine bij de bakker, het genot van zoet en vet in chocolade. Afterparty-honger: als je een periode meer gegeten hebt dan normaal krijg je sneller weer trek.
Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. Zo kunnen we prikkels zien, horen, voelen, ruiken, en proeven. Dit noemen we externe prikkels.
Ons oudste en eenvoudigste zintuig is geur: daar begint Sommer mee. Ten tweede hebben we smaak, ten derde het zicht – het meest dominante en belangrijkste zintuig. Ten vierde is daar tast, voelen en gevoel, ten vijfde horen en luisteren, ten zesde intuïtie en ten zevende het evenwichtszintuig.
Het enige dat we beter kunnen is proeven; mensen hebben 9000 smaakpapillen en een hond maar 1700. Daar staat tegenover dat honden een veel betere neus hebben. Honden kunnen, afhankelijk van het ras, ongeveer 1000 tot 10.000 keer beter ruiken dan mensen.
Onze zintuigen nemen prikkels waar en zenden deze signalen door naar onze hersenen. Waarneming voedt de hersenen met signalen die opgevangen en doorgezonden worden via onze zintuigen. Het echte waarnemen gebeurt vervolgens in onze hersenen.
Iemand zegt iets en je oren willen dit doorgeven. Dit geluid noemen wij de prikkel. Dit wordt als een soort elektrisch stroompje via de draadjes van je oor naar je hersenen geleid. Je hersenen krijgen dan de boodschap dat je iets hoort en op welke toon.
Drukzintuigen: Deze zintuigen reageren als er iets op je huid drukt. Tastzintuigen: Deze zintuigen reageren op aanrakingen van je huid. Met dit zintuig kun je waarnemen hoe voorwerpen voelen. Tastzintuigjes bevinden zich dus over je gehele lichaam.
Een prikkel -> een waarneming uit je omgeving die wordt ontvangen door je zintuigen. Een impuls -> een prikkel die door je zintuigen is omgezet in elektrische signalen die via je zenuwen naar je hersenen gaan. Je hersenen sturen ook weer impulsen terug naar je lichaam.
Alle organismen reageren op prikkels vanuit het milieu. Een reactie op een prikkel noemen we gedrag. Om te reageren op een prikkel heeft het organisme spieren en klieren tot zijn beschikking. Vanuit de hersenen worden via motorische zenuwen de spieren of klieren aangestuurd als reactie op een prikkel.
Proeven doe je vooral met je neus, zegt Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde aan het AMC. De smaakpapillen op de tong herkennen vijf basissmaken (zoet, zuur, zout, bitter en umami) maar het is de neus die nuanceert en het verschil aanbrengt tussen een sinaasappel- en een citroensmaak.
1pnt Tastzintuigen bevinden zich direct onder de kiemlaag. Drukzintuigen zijn gevoelig voor druk op de huid. Drukzintuigen bevinden zich dieper in de lederhuid.
VIDEO - Net als mensen hebben ook honden belangrijke zintuigen. De 3 belangrijkste zintuigen voor honden zijn zien, horen en ruiken. Eigenlijk kunnen we stellen dat een hond alles doet op basis van deze 3 zintuigen en waarbij de laatstgenoemde misschien wel de belangrijkste zo niet de meest bijzondere is.
Infrarood licht en ultraviolet licht ziet de mens echter niet. Deze soorten licht worden enkel waargenomen door sommige dieren. Vissen zoals goudvissen, piranha's en kroeskarpers kunnen infrarood licht zien: dit is het enige licht dat doordringt in het troebele water waarin ze leven.