Maar wist je dat bij volwassenen de schoenmaat ook kan veranderen? Na een zwangerschap hebben veel vrouwen een maatje groter nodig. Door het toegenomen gewicht tijdens de zwangerschap, zakken je voeten namelijk door en kan er platvoet ontstaan. Ook naarmate je ouder wordt, kunnen je voeten groter worden.
“Een voet kan niet krimpen. De voetboog kan wel boller worden waardoor je een iets kleinere maat hebt. Maar een echt kleinere maat krijg je dan niet”.
Wanneer zijn je voeten uitgegroeid? De voeten maken in de puberteit vaak nog een laatste groeispurt door, om vervolgens bij meisjes rond hun veertiende jaar te stoppen met groeien. Omdat jongens hun laatste groeispurt iets later doormaken, groeien hun voeten gemiddeld door totdat zij zo'n zestien jaar oud zijn.
De normale groei. De meest voorkomende reden voor ongelijke voeten is simpelweg het normale groeiproces. Geen enkel mens is compleet symmetrisch. Het ene been is iets langer dan het andere, het linkeroog is net iets groter dan het rechteroog en de ene voet is net iets groter of breder dan zijn wederhelft.
Wanneer je 2 verschillende schoenmaten hebt wil dat nog niet direct zeggen dat je ook aangepaste schoenen moet kopen. Veelal kan een zooltje het probleem al oplossen. Ook bieden sommige schoenen ruimte voor iets afwijkende voetlengtes.
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
Draag een dikke sok, of twee, en neem de ruimte weg in de schoen. Is jouw schoen echt veel te groot? Kies er dan voor om zowel jouw schoen te verkleinen met een inlegzool en de voeten te vergroten met dikke sokken. Door tip twee en drie te combineren zou jij de schoenen tot één hele schoenmaat moeten kunnen verkleinen.
“Enkele jaren geleden was 42 nog de meest verkochte maat, vandaag is dat 43. 47 en 48 zijn courante maten geworden.”
Zo check je de breedtemaat
- Haal de binnenzolen uit de schoenen. - Laat je cliënt op een binnenzool staan. - Kijk of de voet past op de binnenzool. Wanneer de voet over de binnenzool uitsteekt, dan weet je dat de schoen te smal is voor de voet.
Meisjes hebben vanaf hun twaalfde hun eindspurt en krijgen dan gemiddeld maat 39. Jongens hebben dan maat 41,5. Zij krijgen met 13/14 jaar hun groeispurt en dan groeien de voeten ook nog even door."
Helaas kun je brede voeten niet smaller maken. Maar voorkomen dat de voet nog breder wordt kan wel. Door minder op blote voeten te lopen zakt de voet minder door. Daardoor worden de voeten dus ook minder breed.
Het algemene gemiddelde qua schoenmaat van de Nederlandse vrouw staat op 39,04.
Door de welvaartsziekten en slecht schoeisel vervormen veel voeten tot spreid-of platvoeten. Dat wil zeggen dat de voeten breder worden. Dit heeft de natuur helemaal niet zo bedoeld. Wat onvermijdbaar is, is dat de voetboog in de tweede helft van het leven iets verzakt.
Per 4 maanden groeien de voeten met gemak één maat tot de leeftijd van 4 jaar. Tussen de 4 en 6 jaar zal dat 1 maat zijn per 6 maanden. Van de 6 tot 10 jaar zal dit variëren van 1 maat per 11 maanden. Bij kinderen tussen 8 en 12 jaar gaat het iets sneller en rekenen we op 1 schoenmaat groter per 3,5 maanden.
Het overal gemiddelde in Nederland ligt dus rond de 43. Dit is in verhouding met de gemiddelde lengte van de Nederlandse man, namelijk 182,9 cm in 2020 (CBS), redelijk normaal.
De meest makkelijke manier om te grote schoenen wat kleiner te maken is door het dragen van een paar sokken. Of twee. Draag zoveel (dikke) sokken over elkaar heen totdat de schoen goed past. Met sokken maak je je schoenen tot ongeveer halve maat kleiner zonder dat het vervelend gaat zitten.
Als je het probleem hebt dat je lievelingsschoenen zijn uitgerekt, kan je ze het beste naar de schoenmaker brengen. Meestal zal hij/zij de schoen een beetje bevochtigen, zodat de schoen weer naderhand weer inkrimpt. Deze methode moet je wel echt aan een professional overlaten.
Dus koop de maat die bij uw voeten past, dus niet te klein en ook niet te groot. Voor de juiste maat moet u onthouden dat hij goed is als de tenen vrij kunnen bewegen en dan ook nog als u staat. Dan is uw voet weer net iets groter.
De schoenmaker kan vervelende knelpunten vaak gemakkelijk verhelpen of de schoenen wat uitrekken of oprekken zodat ze beter zitten. De schoenmaker weet ook precies welke methode voor jouw schoenen het beste werkt. Je schoenen inlopen kan soms wel een week duren.
De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft namelijk 23 paar schoenen in de kast staan. Elke dag op andere schoenen lopen, zit er echter bij veel vrouwen niet in. Zeker zo'n acht paar dragen we nauwelijks of nooit en laten we versloffen achterin de schoenenkast.
Het aantal kilometers dat je op de schoenen loopt: hoe meer je loopt, hoe sneller je aan een nieuw paar schoenen toe bent. Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af.