Gemalen gember, in de Indonesische keuken djahé genoemd, is een veelzijdige specerij met een uitgesproken smaak die je het beste kunt beschrijven als frisscherp en citrusachtig. Gemalen gember is afkomstig van de wortelstok van de gemberplant.
Djahe is gedroogde en gemalen gemberwortel en is makkelijk in gebruik. Gemalen gember (of gemberpoeder) heeft een frisse, scherpe smaak en geur. Het is een goed alternatief voor verse gember. Doordat het gedroogd is, is het bovendien een stuk langer houdbaar.
Gemalen gember is een in de keuken gebruikte specerij met een scherpe, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Gemalen gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de Gemberfamilie. Het is een van de meest geconsumeerde kruiden ter wereld.
gemberpoeder (zn) : djahé
Gemberpoeder (of djahé)
Wij gebruiken het allerliefst verse gember, maar als je dit niet in huis hebt dan is gemberpoeder een goede vervanger.
Gember wordt in heel Azië gebruikt in verschillende gerechten. Djahé is gedroogde en gemalen gemberwortel en is makkelijk in gebruik.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
De pit komt van de stof gingerol. In de Chinese keuken gebruikt men verse gember in vleesgerechten, vruchtensalades en koek. In de Indiase keuken in curry's, in de Indonesische keuken onder meer in vleesgerechten. Gemberpoeder wordt ook in diverse gerechten gebruikt, zoals vlees- en stoofgerechten en curry's.
Gemberpoeder geeft gerechten een verfrissende en ietwat pittige smaak. Het wordt echter niet alleen in hoofdgerechten gebruikt; ook dient het als goede smaakmaker voor nagerechten, koekjes, cake, soep, sap of brood. De poeder kan zelfs worden gebruikt voor het maken van een heerlijk gezichtsmaskertje!
Want verse gember kun je eigenlijk met alles combineren. In een stamppot is het net zo lekker als in zoete gerechten. Het smaakt uitstekend bij vis, bij schaal- en schelpdieren, vlees en bij gevogelte. Maar ook drankjes, cocktails, mocktails, koekjes en cakebeslag krijgen met gember een verrassend accent.
Bij Natural Spices kun je gemalen gember online kopen in een verpakking van 400 gram, 1 kilo of 25 kilo. Na het kopen dien je het koel en donker te bewaren.
Gember gemalen – Gemberpoeder is de gedroogde, gemalen gemberwortel van de gemberplant Zingiber officinale. Het behoort tot dezelfde familie als kurkuma. In Azië noemt men het djahé.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Het wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, officieel bekend als Zingiber officinale. De plant wordt geoogst als de bladeren in de herfst zijn afgestorven. De wortelstokken worden dan opgegraven en gedroogd in de schaduw. Oudere wortelstokken worden gemalen tot gemberpoeder.
Perfect als vervanger voor verse gember! Je vindt gemberpoeder gewoon in het kruidenschap bij je supermarkt. De derde optie is gemberpuree. Dit is ook een prima vervanger voor verse gember.
Dit moet je over laos weten
Hij staat bekend om zijn milde gembersmaak met een vleugje peper en citrus. Hierdoor is het een goede vervanger van de sterkere gember. Laos heeft dezelfde positieve eigenschappen als gember en wordt dan ook binnen de alternatieve geneeswijze gebruikt.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Want je kunt verse gember prima vervangen door gemberpoeder, en andersom. Dus gemiddeld genomen: 1,5 cm gemberwortel= 1 theelepel gemberpoeder.
Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.
Hoeveel gember mag je per dag
Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan. Omdat het bloedverdunnend is en warmte verhogend, is het belangrijk om een goede inschatting te maken hoeveel gember je per dag kan eten.
Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, is gemberthee een perfecte remedie voor maag- en darmklachten. Mocht je dus last hebben van obstipatie of maagklachten, kan het geen kwaad wat vaker gemberthee te drinken of gember in je eten te verwerken.
Gember werkt ontstekingsremmend door de actieve stoffen gingerol en paradol. Gember heeft nog veel meer voordelen. Het beschermt het darmslijmvlies, voorkomt misselijkheid en heeft antivirale eigenschappen. Omdat gember endorfine activeert zorgt het ook voor een geluksgevoel en kan het pijn onderdrukken.
Een aantal studies hebben aangetoond dat gember effectief is in het wegnemen van je slaapproblemen. Gember is namelijk een hele goed bron van zink, en zink heb je nodig om melatonine aan te maken, en aangezien melatonine het belangrijkste slaaphormoon is, is het belangrijk om deze voedingstoffen binnen te krijgen.
Wij adviseren om twee tot drie gember shots maximaal per dag te nemen.
Gember thee met citroen recept
1-2 theelepels stukjes gedroogde gemberwortel in een theefilter of 1/3 theelepel gember poeder. 300 ml kokend water. 5 minuten laten trekken. Voeg de sap van ¼ verse citroen toe aan de gemberthee vlak voordat je het gaat drinken.