Rookworst kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden. Ontdooi het product, afgedekt met een schotel, onderin de koelkast. Alle soorten Rookworst in gesloten verpakking niet meer consumeren na TGT/THT-datum.
Tot 6 maanden na THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot' en geeft aan dat de kwaliteit van het product, zoals de smaak, geur en kleur, na deze datum achteruitgaat. Het product kan echter nog wel veilig geconsumeerd worden.
Bij een vacuüm verpakte rookworst moet je altijd kijken op de datum die op de verpakking staat. Reeds warm gemaakte rookworst kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren, en in de vriezer nog drie maanden. Nog niet warm gemaakte rook worst kun je ook drie maanden in de vriezer bewaren.
Rookworst in koelkast bewaren
Het is goed mogelijk om de rookworst in de koelkast te bewaren. De houdbaarheid is dan wel een stuk minder lang; je kunt de rookworst tot ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren.
Leg de rookworst in luchtdichte plastic diepvrieszakjes– of bakjes. Gebruik diepvriesetiketten en label de verpakking met datum en vleessoort. Plaats de verpakking met rookworst achterin de vriezer (-18°C) Rookworst maximaal 3 maanden lang in de vriezer bewaren.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Doordat je vlees luchtdicht verpakt is, kunnen ze ook niet snel oxideren of bederven. Veel bacteriën hebben nood aan zuurstof om zich te kunnen vermenigvuldigen. Let wel op: er bestaan ook bacteriën die geen zuurstof nodig hebben. Vacuüm verpakt vlees moet je dus wel nog steeds koel bewaren.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn.
koop je HEMA worst
Zo kun je het in de vriezer minstens drie maanden bewaren. In de koelkast blijft het zo'n twee dagen goed.
De rookworst die je vers bij de slager koopt maak je gaar door hem in koud water op te zetten en ongeveer 20 tot 25 minuten te wellen (garen) in net niet kokend water. Laat het water écht niet teveel borrelen, want dan knapt het velletje van de worst en lopen de sappen er uit. En denk er om: rookworst moet ook rusten.
De rookworst bereiden
Wikkel de rookworst in aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de rookworst niet uitdroogt en het vocht behouden blijft. Plaats de rookworst in de airfryer. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de rookworst en de wand van de airfryer.
Schutte: "Rookworst staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het bewerkt vlees is en hier vaak veel zout in zit, maar ook omdat het wordt gemaakt van rund- of varkensvlees. Dat valt onder rood vlees. Rood en met name bewerkt vlees worden in verband gebracht met beroertes, diabetes type 2 en darmkanker.
Gekookte worst
Rookworst, knakworst en al hun gekookte worst-soortgenoten, blijven twee weken lang goed in de koelkast.
Daarnaast zijn rookworsten ook altijd vacuum verpakt, waardoor er geen zuurstof bij je rookworst kan komen. Toch is het ook verstandig om hierbij enigszins voorzichtig te zijn. Is het verstandig om een rookworst te eten die een jaar over de datum is? Nee.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig.
Verse braadworst kun je 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, de worst dan wel afgesloten bewaren. Deze worst kun je in de vriezer nog zo'n 3 maanden bewaren. Gebakken of gebraden braadworst kun je in de koelkast nog 2 tot 3 dagen bewaren.
Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op.Draai de rookworst daarna om en verwarm de rookworst nogmaals voor ongeveer 1 minuut.
Slagersrookworst. Andere namen hiervoor: ambachtelijke rookworst, verse rookworst of rauwe rookworst. Die heeft nog rauw vlees, dat wel gerookt is op een lage temperatuur, maar nog niet voldoende gaar is.
HEMA rookworst wordt vers gemaakt, wat 'm perfect maakt om in te vriezen. Doe je stamppotje met een stukje worst in een vershoudbakje, vries het in en je snelle maaltje is de volgende keer nog net zo lekker.