Ook na het aanbrengen van een primer of een verflaag tussendoor schuurt u best lichtjes op. Voor een mooie afwerking is het cruciaal om het juiste schuurpapier te gebruiken. In functie van de ondergrond kan u kiezen uit verschillende korrels. Tussen laklagen door heeft u voldoende aan fijn schuurpapier (korrel 240).
Welk Schuurpapier Na Grondverf
Je kunt schuurpapier, korrel 180-220, gebruiken om grondverf te schuren. Dit is een fijn korrelig schuurpapier die kleine oneffenheden verwijderd op hout (zoals de omhoog gekomen vezels na grondverven). Wat tegenwoordig ook wel wordt gebruikt is Siavlies of siaspons.
Schuren kan nooit kwaad en zal bijdragen tot de kwaliteit en de duurzaamheid van je schilderwerk. In volgende gevallen moet je zeker schuren: Voor het aanbrengen van primer op ongeschilderd ondergrond. Zo ruw je het oppervlak op en verbeter je de hechting.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Staat de auto in de primer en wil je de grondverf glad schuren voordat je de autolak gaat spuiten? Dan adviseren we korrel P320, P400 naar P500.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Om doorbloeden van deze kleurstoffen in de eindlagen te vermijden geef je ze best eerst twee lagen watergedragen primer, of een laag solventgedragen primer. Belangrijk! Om de isolerende werking van de primer te garanderen moet hij volledig uitgedroogd zijn. Laat dus steeds voldoende tijd tussen de twee lagen.
1 laag primer is voldoende, maar hier kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn. Hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder eindlagen je zal moeten aanbrengen om af te werken.
Ook na het aanbrengen van een primer of een verflaag tussendoor schuurt u best lichtjes op. Voor een mooie afwerking is het cruciaal om het juiste schuurpapier te gebruiken. In functie van de ondergrond kan u kiezen uit verschillende korrels. Tussen laklagen door heeft u voldoende aan fijn schuurpapier (korrel 240).
De Primer /Filler laat je minimaal een uur drogen bij 20 graden,bij hoge laagdikte is het beter om de primer/filler 2 uur te laten drogen bij 20 graden. Dit is een belangrijk aspect voor een goed eindresultaat.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Waarom niet eerst schuren en dan pas het hout ontvetten? Er zit altijd vet en ander vuil op het oppervlak dat je gaat schilderen. Wanneer je eerst gaat schuren en dan pas ontvetten, verspreid je het vet en vuil over het oppervlak tijdens het schuren.
Hoeveel Lagen Grondverf Binnen
Is hout al geverfd en wil je het licht opschuren dan kun je nog een grondlaag aanbrengen maar dat is niet echt nodig wanneer de verf er goed op zit. Is de verf op het hout gebladderd verf, dan zou ik het goed schuren, en er 2 lagen grondverf opzetten.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Hoeveel lagen grondverf je exact nodig zal hebben, zal afhangen van zowel de ondergrond als de lak die je wilt gaan gebruiken. Soms is grondverf aanbrengen in één laag voldoende, andere keren zul je minimaal twee lagen aan moeten brengen. Grondverf 1 of 2 keer aanbrengen kan ook afhangen van het product zelf.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Werk in de juiste volgorde
De juiste volgorde bij al het schilderwerk is éérst ontvetten, dan pas schuren en daarna schilderen. Veel mensen doen de eerste twee stappen andersom. Dat is jammer, want als je eerst schuurt en daarna schoonmaakt, pakt de verf minder goed.
Schuren zonder stof wordt ook wel stofvrij schuren genoemd.
Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd. Je sluit de stofzuiger aan d.m.v. een stofzuigerslang aan je schuurmachine.
Het stof verwijderen
Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek. Tip! Er zijn ook speciale schuurdoekjes te koop die het schuurstof in één keer opnemen.