Katten zijn atletisch en wendbaar en hebben een zeer goed ontwikkeld evenwichtsorgaan. Door een paar vreemde draaien te maken kunnen ze toch goed terechtkomen. De kat draait eerst zijn kop in de juiste positie, dan de voorpootjes en tenslotte de achterpoten. Zo landt hij keurig op zijn vier pootjes.
Dat katten goede kans maken valpartijen te overleven, danken ze aan hun supersnelle valreactie. Tijdens de val draait hun lichaam in een reflex, zodat ze uiteindelijk altijd met hun pootjes omlaag naar de grond suizen.
Dierenartsen uit die stad hadden 132 meldingen geturfd van katten die ten minste vanaf de tweede verdieping van een gebouw waren gevallen. Gemiddeld hadden de dieren 5,5 etages langs zien schieten, één dier zelfs 32. Ongeveer 90 procent overleefde de val, waaronder ook de kat die was neergestort vanaf de 32ste.
Niet altijd op hun pootjes terecht komen
Als hij van een geringe hoogte (30 – 45 cm, afhankelijk van het onderzoek) valt, heeft hij geen tijd om zich op te richten en komt hij op zijn zij of op zijn rug terecht. Maar er is ook een maximale valhoogte.
Katten zijn zeer lenig. Dit komt door hun soepele wervelkolom. Evenals bij de mens worden de wervels van elkaar gescheiden door vezelachtige schijfjes, die dienst doen als schokbrekers. Katten kunnen hun rug op een groot aantal verschillende manieren buigen en uitrekken.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw. Wilde katten miauwen zelfs bijna nooit.
Katten kunnen dus wel goed tegen kou, maar houden er niet zo zeer van. Ze zoeken graag de warmte op. Zorg er daarom voor dat een kat gemakkelijk weer het huis in kan, bijvoorbeeld via een kattenluikje. Let wel goed op, wanneer de vacht van een kat nat is, isoleert deze een stuk minder goed.
Voor de gemiddelde kat is een omgevingstemperatuur van 22°C ideaal. Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35°C!
Katten en warmte
Katten houden van warmte. Het is niet voor niets zo dat ze vaak een lekker plekje zoeken op de verwarming of in de zon. Ze kunnen dan ook erg goed warmte verdragen, maar het kan voor katten soms ook tè warm zijn. Katten kunnen nauwelijks zweten.
Een schutting van 2 meter of meer is geen probleem voor een kat. Zeker als het hout is sprong nagels in het hout en klimmen.
Katten kunnen een afstand tot zes keer hun eigen lengte springen!
Kittens kunnen nog niet zo hoog springen, ze klimmen naar boven via de leuning. Een grand foulard of ander glad kleed over de meubels voorkomt dit. Klimmen kan uiteindelijk leiden tot krabben!
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Ze zijn territoriaal
Katten hebben niet altijd bij mensen thuis op de bank kunnen chillen; het zijn oorspronkelijk geen huisdieren. Ooit leefden ze buiten en moesten ze hun territorium beschermen. Door op jouw spullen te gaan liggen, claimen ze hun plekje in huis.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Rouwt mijn kat ook? Alle katten vertonen ander gedrag wanneer er een soortgenoot of mens wegvalt uit hun leven. De één toont zichtbare symptomen van rouw, terwijl de ander stilletjes haar verdriet verwerkt. Dit hangt af van de onderlinge band en hoe lang de kat met haar baasje of vriendje heeft samengewoond.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.