Een staafdiagram is een diagram waarin met staven een bepaalde waarde duidelijk wordt gemaakt. Het diagram bestaat uit staven die los van elkaar staan.De lengte van een staaf geeft een waarde aan. Staafdiagrammen zijn handig bij het vergelijken van uitkomsten uit onderzoeken bijvoorbeeld.
Een staafdiagram kan allerlei verschillende soorten informatie weergeven. Om te weten wat iedere staaf weergeeft moet je naar de (horizontale) x-as kijken of naar de legenda.Om te weten wat de waarde is van iedere staaf, kijk je naar de (verticale) y-as.
Een staafdiagram is de grafische weergave van de frequentieverdeling van data, afkomstig uit een discrete kansverdeling. Dit diagram toont staven van geringe breedte met hoogte gelijk aan de (relatieve) frequenties opgericht boven de mogelijke waarden.
Een staafdiagram wordt gebruikt om resultaten onderling te vergelijken. Een lijndiagram laat zien hoe iets zich in de loop van de tijd ontwikkeld. Een cirkeldiagram laat zien hoe iets procentueel verdeeld is. Bij een beelddiagram worden de gegevens door figuurtjes in beeld gebracht.
Een diagram is een grafische voorstelling van gegevens, in dit geval van woorden. Denk bijvoorbeeld aan grafieken of schema's. In een diagrammentest dien je in een grafische weergave het verband te zien tussen woorden en/of begrippen.
Staafdiagrammen: vergelijk categorische gegevens
Staafdiagrammen worden vaak gebruikt om populaties te vergelijken, enquêteresultaten te analyseren of de verdeling van uitgaven in een huishouden weer te geven. Ze bieden een visuele manier om grote hoeveelheden gegevens gemakkelijk te begrijpen.
Een beeldgrafiek kun je bijvoorbeeld gebruiken als je het aantal inwoners van verschillende landen met elkaar wilt vergelijken. In een staafgrafiek wordt er informatie gegeven doormiddel van staven of balken.De lengte van de staven zegt iets over de hoeveelheid.
Een beelddiagram is een vorm van een staafdiagram waarin de lengte van de staven door figuurtjes wordt aangegeven. Een blokdiagram of vlakdiagram is een schematische voorstelling van een systeem of een proces, waarin de belangrijkste functie schematisch in blokken zijn aangegeven.
Een staafdiagram maak je bij een discrete verdeling. Dit gaat bijna altijd om kwalitatieve data (nominaal of ordinaal). Een histogram maak je bij een continue verdeling. Dit gaat altijd om kwantitatieve data (interval of ratio).
Van grafiek naar formule
De lijn gaat door een gegeven punt van de y-as en een ander punt. Omdat nu het snijpunt op de y-as gegeven is, weet je het getal b in de formule: y = ax + b. Met behulp van het andere gegeven punt van de lijn kun je nu de richting van de lijn bepalen (de richtingscoëfficiënt).
Er zijn ook samengestelde staafdiagrammen. Bij deze diagrammen worden twee of meer staafdiagrammen in een figuur getekend. De staven kunnen naast elkaar, maar ook op elkaar zijn getekend. De staven in een histogram staan tegen elkaar aan.
Is het de of het staafdiagram
In de Nederlandse taal gebruiken wij het staafdiagram.
In een cirkeldiagram worden gegevens gemakkelijk en overzichtelijk weergegeven. Ook al zijn het veel gegevens, in een cirkeldiagram zie je in één oogopslag hoe de verdeling is. Een cirkeldiagram is opgedeeld in sectoren, zoals te zien is in de afbeelding. Alle sectoren samen vormen 100%.
Gestapeld staafdiagram en gestapeld 3D-staafdiagram In een gestapeld staafdiagram wordt de verhouding van de afzonderlijke items tot het geheel weergegeven. In een gestapeld staafdiagram in 3D worden de horizontale rechthoeken in 3D-vorm weergegeven. De gegevens worden niet op drie assen weergegeven.
n is een oneven getal
Als n een oneven getal is, dan zien de grafieken er compleet anders uit. Neem bijvoorbeeld k(x) = 2x5. Doordat n een oneven getal is, krijg je voor een negatieve x ook een negatieve uitkomst van de macht. Hier maakt het dus wel een verschil als je x = -2 of x = 2 invult.
Het snijpunt van twee lineaire formules is het punt in de grafiek waar deze twee lijnen elkaar snijden. De coördinaten van dit punt, dus de waarde van de x-as en de y-as van dit punt, kun je berekenen.
Alle afbeeldingen die je toevoegt aan de tekst worden figuren genoemd. Dit geldt voor visuele weergaven van je data, zoals grafieken, diagrammen, kaarten, maar bijvoorbeeld ook voor foto's en illustraties.
Wanneer je echt datasets met elkaar wilt vergelijken, kun je beter geen cirkeldiagrammen naast elkaar zetten.Hierdoor verlies je het overzicht en is het lastig om de data te vergelijken. Beter kies je dan voor een gestapeld staafdiagram.
Er zijn verschillende soorten grafieken. Welke je nodig hebt, hangt af van de boodschap die je wil brengen. We bespreken hier enkele van de meest voorkomende types en hun vuistregels: lijngrafiek, barplot, puntenwolk en boxplot.
Een lijndiagram of lijngrafiek is een diagram, waarin meestal de ontwikkeling van een variabele in de tijd wordt weergegeven. Dit diagram wordt vaak gebruikt om te laten zien hoe iets zich in de loop van de tijd ontwikkelt.