Spa Rood of ander koolzuurhoudend water is wellicht nog het allerbeste voor je planten.
Het allerbeste voor je plant is eigenlijk koolzuurhoudend water. Ja ja, planten zijn eigenlijk gewoon best veel eisend! Door het aanwezige koolzuur is het voor de wortelen gemakkelijker om de voedingsstoffen op te nemen. Dit zorgt voor een betere groei en ontwikkeling van het wortelsysteem.
Water van onderaf
Ook planten die het liefst altijd in lichtvochtige aarde staan kun je op deze manier water geven. “Dit kun je overigens het beste doen door de plant op een schoteltje met water te zetten, of door de plant (met plastic binnenpot) onder te dompelen in de gootsteen, een bad of een emmer.”
Een graad of 20 of nog warmer. Jouw planten willen hun water ook liefst geserveerd krijgen op kamertemperatuur. Te heet water tast de wortels aan, te koud water legt de plant tijdelijk lam. Dus zeker in de winter moet je opletten welke temperatuur water er in je gieter terecht komt.
1. Zet bijvoorbeeld een jerrycan met water naast jouw planten met uit de dop een aantal dikke draadjes. Deze draadjes slurpen als het ware het water op. Die kan je dan vervolgens in de grond van jouw plant steken, zodat ze de hele tijd een (langzame) stroom aan water krijgen.
Het beste is om tuinplanten 's avonds water te geven. Overdag in de zon verdampt het water namelijk snel en is er kans op bladverbranding. Planten die net zijn geplant hebben meer behoefte aan water.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze in no time het loodje.
Krijgt een plant te weinig vocht, dan gaat een plant zich beschermen. Eerst zal de plant iets proberen met z'n poriën: daar mag zo min mogelijk vocht nog uit ontsnappen. Daarna zal 'ie langzaam delen gaan afstoten: blaadjes die niet functioneel zijn voor voortplanting bijvoorbeeld.Of zijtakken die er weinig toe doen.
Vroeger werd het afgeraden om die kamer om te toveren tot een groene jungle. Planten doen immers aan fotosynthese. Dit wil zeggen dat ze overdag onder invloed van het zonlicht zuurstof produceren. 's Nachts is dit niet mogelijk: ze nemen dan zuurstof op en stoten CO2 uit.
Vaak worden de bladeren dan eerst geel of juist heel bleek. Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven.
Het allerbeste voor je plant is eigenlijk koolzuurhoudend water. Ja ja, planten zijn eigenlijk gewoon best veel eisend! Door het aanwezige koolzuur is het voor de wortelen gemakkelijker om de voedingsstoffen op te nemen. Dit zorgt voor een betere groei en ontwikkeling van het wortelsysteem.
Frisdrank heeft – vanwege het suikergehalte en de zuurgraad (pH-waarde) – het meest positieve effect op je bloemen mits het überhaupt een effect er op heeft. Er zitten namelijk te weinig voedingssupplementen in frisdrank om de bloemen een hand te helpen.
Op diverse plekken wordt aangeraden om je planten te 'bemesten' met cola, maar dat is geen goed idee. (Ook de tip om wat cola in een vaas te doen om je bloemen langer goed te houden, komt op meerdere plekken voor maar is omstreden: de frisdrank zou te zuur zijn.
Kamerplant met te veel water herkennen
Er zijn drie kenmerken van een te vochtige kamerplant: Gele of bruine bladeren. Bladeren die van de plant af vallen. Lange tijd natte of vochtige aarde.
Heb je jouw plant te weinig water gegeven? Dan worden bladeren vaak slap, rimpelig en donkerder van kleur. Geef dan niet direct een enorme plens water! Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten.
Op een warme dag is het slim om de planten heel vroeg in de ochtend water te geven, zo kan de plant de dag goed vol water en fris beginnen. De regel in de zomer in de moestuin, als het erg warm is, is om de 2 dagen veel water geven in plaats van elke dag een beetje.
Geef altijd in de ochtend- of avonduren water om bladverbranding door de zon te voorkomen en de bodem en planten de tijd te geven het water op te nemen. Geef beter eenmaal of tweemaal per week veel water. Door de frequentie te verlagen voorkomt u dat de planten langdurig nat blijven.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Het is raadzaam om een hortensia regelmatig water te geven. Je kan een hortensia het beste twee keer per week een kleine hoeveelheid water geven, ongeveer 250 ml per keer. In de zomermaanden en warme dagen kan je dit bijvoorbeeld vroeg in de ochtend en in de avond doen. Op deze momenten is de plant namelijk in rust.
Let op de standplaats, de grootte van de pot en het seizoen. Bij warm weer met temperaturen van 25 graden Celsius of meer is het verstandig om de planten in pot iedere dag van water te voorzien. Bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius om de 2 dagen en bij temperaturen van 12 tot 20 graden één keer per week.
Veel mensen hebben de neiging om hun gazon tijdens een hittegolf elke dag of zelfs tweemaal per dag te sproeien. Wanneer je het gazon lang en goed sproeit is het echter helemaal niet nodig om elke dag te sproeien. Maar dan is het wel belangrijk dat de bodem goed vochtig is.