Een plak PVC vloer kan zo gelegd worden en is niet gebonden aan een vast patroon, zoals bij een klik PVC vloer. Hierdoor is het mogelijk om zelf te experimenteren met patronen en zo tot een mooi eindresultaat te komen dat volledig voldoet aan uw wensen.
U kunt de vloer laten leggen door een specialist, maar het is ook mogelijk om de PVC vloer zelf te leggen.
Plak-pvc wordt namelijk met speciale lijm op de betonvloer of vloerverwarming gelijmd. Er is dus geen ondervloer nodig. Het is wel heel belangrijk dat de ondergrond egaal en glad is, omdat je anders na het leggen alle oneffenheden terugziet in de vloer.
In de meeste gevallen kan je een PVC vloer heel gemakkelijk zelf leggen. Het komt echter wel voor dat er soms aangeraden wordt om iemand van buitenaf in te schakelen. Dit is bijvoorbeeld zo als je een zeer uniek patroon wilt hebben, maar ook als je fysiek niet capabel genoeg bent.
Wanneer er een verwarming in de ondervloer zit is een plak pvc beter omdat dit strakker op de ondervloer zit. Hierdoor gaat de warmte sneller door de vloer waardoor de vloer eerder warm is. Bij een click PVC vloer duurt het iets langer voordat de warmte volledig door de vloer is t.o.v. een plak PVC vloer.
PVC vloer laten leggen kosten. De pvc vloer leggen prijs is afhankelijk van een aantal factoren, maar over het algemeen kan je rekenen op een kostprijs tussen de 18 en 30 euro per vierkante meter.
Dit is helaas niet mogelijk. Laminaat vloeren kunnen net zoals klik PVC niet strak tegen de muur gelegd worden en moeten daarom voorzien worden van een plint voor een mooie look. Dit is mogelijk door het gebruik van plakplinten, muurplinten of wit gegronde MDF plinten.
Het leggen van de pvc vloer
De volgende stap is het egaliseren van de vloer, na het egaliseren mag er 5 uur niet gelopen worden op de vloer. Als de egaline goed droog en hard is, wordt de vloer geschuurd met een schuurmachine, hierna word nogmaals stof gezogen en geveegd.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
Afhankelijk van de omstandigheden duurt dit tussen de 24 en 36 uur.
Het in maat snijden van de plak PVC doet u eenvoudig met een stanleymes en een winkelhaak. Bij verwarmingsbuizen of andere ongemakkelijke hoeken is het handig om deze ruim uit te meten en vervolgens nog een los stuk plak PVC te plakken. Neem het stuk PVC en plak deze vast. Druk het stuk plak PVC goed aan.
Geschuimd PVC, ook wel foambord genoemd, kun je vaak wel in één snijbeweging doorsnijden. Hard PVC tot 5 mm kun je het beste in stappen snijden in plaats van in een keer stevig. Beweeg het mes in drie stappen door de snijlijn; het is beter om een paar keer licht te snijden dan in één keer stevig.
Ga je een egalinevloer niet schuren, dan kan de primer moeilijk hechten op de vloer. Dit heeft grote gevolgen voor de coating, want ook de toplaag zal dan onvoldoende blijven zitten. Kortom, de vloercoating zal dan losraken.
De lijm moet eerst even uitdampen alvorens de vloer te plaatsen. Na het plaatsen van enkele meters is het van belang dat de vloer wordt aangewalst met een PVC wals, zo worden de stroken lekker in de lijm gedrukt en zal de lijm beter hechten.
Het leggen van een verlijmbare vloer kost meestal drie dagen in totaal. Op de eerste dag wordt de basisvloer geëgaliseerd. Vervolgens moet de basisvloer op de tweede dag drogen en komen de leggers niet. Op de derde dag wordt de vloer gelegd.
In nieuwbouwhuizen vind je vaak dekvloeren met vloerverwarming. Deze egale vloer is geschikt als giet- of cementvloer of voor het plaatsen van toplagen, zoals hout, laminaat of PVC-vloeren. Bij thermische veranderingen kunnen hierin scheuren ontstaan. Het opstookprotocol helpt om scheuren in jouw vloer te voorkomen.
Bij een gewone pvc vloer moet altijd geëgaliseerd worden. Bij klik pvc is dat anders. Een ondervloer tot 2 millimeter ongelijkheid behoeft geen egalisatie, maar bij meer dan 2 millimeter ongelijkheid is het egaliseren voor klik pvc wel noodzakelijk.
Eén van de grote voordelen van PVC is de extreem lange levensduur. Een kwalitatief hoogwaardige PVC vloer gaat tot wel 30 jaar mee. PVC is dan ook sterker dan veel andere vloersoorten zoals laminaat en vinyl. PVC is zó robuust, dat het zelden voorkomt dat een PVC vloer vervangen wordt vanwege slijtage.
Plak-PVC heeft een totale dikte van slechts 2 millimeter. Als je wil weten wat de dikte zegt over de kwaliteit van een vloer, dan bedoel je waarschijnlijk de dikte van de toplaag in plaats van de totale dikte van de vloer.
Kan een PVC vloer uitzetten of krimpen? PVC vloeren mogen maximaal 1 % krimpen.
Ja, een pvc vloer kan op de muur geplaatst worden. De laatste jaren is het een populairdere keuze geworden voor wandbekleding. Door pvc planken of tegels voor uw muren te kiezen, kunt u textuur en karakter aan elke kamer toevoegen. Het kan ook een goede keuze zijn voor doe-het-zelvers vanwege het installatiegemak.
Plinten voor PVC vloer zijn niet altijd perse nodig. Dit komt omdat een verlijmde PVC vloer vaak strak tegen de muur wordt gelegd. PVC vloeren kunnen ook met een staande plint gelegd worden. Je hebt in dit geval dus geen plakplinten nodig om de PVC vloer af te werken; iets dat je heel veel tijd kan schelen.