Eerst wordt er een verdoving gegeven. Vervolgens maakt de tandarts het tandvlees rond de kies of tand die getrokken moet worden een beetje los. Hiermee probeert hij alvast wat beweging in de tand of kies te krijgen. Dit kan een wat ongemakkelijk gevoel geven, maar het is niet pijnlijk.
Het trekken van een tand of kies kan een vervelend gevoel geven. Door de verdoving zult u echter doorgaans geen pijn voelen. Geeft de behandeling napijn? Na de behandeling is het normaal dat u pijn kunt krijgen.
Het trekken van een kies is niet pijnlijk. Wel kan het zetten van de verdoving gevoelig zijn. Gelukkig is de verdoving in een mum van tijd gezet. Dit betekent dat u slechts zeer korte tijd een pijnlijk gevoel ervaart.
Het trekken van een kies of tand kan vervelend aanvoelen, maar doet in principe geen pijn. De tandarts of kaakchirurg verdooft je lokaal zodat je niets merkt van het trekken van je tand.
Als de tand of kies erg vast zit, zal hij er in delen worden uitgehaald. De behandeling zal in de regel ongeveer 20 minuten duren. Maar iedere tand of kies is anders, waardoor de behandeling langer of korter kan duren. Een langer durende behandeling, hoeft dit niet te betekenen dat er meer complicaties optreden.
Zeker als er meerdere tanden of kiezen getrokken zijn, moet u de eerste dag inspanning vermijden, zoals sporten, zwaar tillen of bukken. Na het trekken van een gebitselement kan er eventueel een zwelling optreden. Deze zwelling zal na twee dagen het grootst zijn en zal daarna weer langzaam afnemen.
Wanneer de ontsteking langer blijft bestaan dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking breidt zich dan naar het kaakbot uit. Dit heeft tot gevolg dat kaakbot verdwijnt waardoor tanden of kiezen uitvallen.
Een verdoving werkt snel en pijnloos. De werking van de zenuw wordt namelijk door het verdovingsmiddel tijdelijk geblokkeerd en zorgt ervoor dat u geen pijn of andere prikkelingen meer voelt. De verdoving wordt door de tandarts zelf uitgevoerd of door de assistent.
Het belangrijkste voordeel van een wortelkanaalbehandeling is dat het trekken van een tand of kies kan worden voorkomen. Een wortelkanaalbehandeling heeft ook een laag risico op complicaties, waardoor het voor veel mensen een aantrekkelijke optie is.
Eenmaal dood kan een tand wel jaren blijven zitten. Maar sowieso doe je er goed aan om een dode tand te laten behandelen om het afgestorven weefsel te verwijderen en infectie te voorkomen.
Doet een tandextractie pijn? Het trekken van een tand of kies kan een vervelend gevoel geven. Door de verdoving zal je echter geen pijn voelen.
Kosten. Als een tand of kies zonder problemen getrokken wordt door je tandarts, dan kost dat € 43,73 (behandelcode H11 of F721a in het kader van orthodontie). Als de tandarts ook het tandvlees los moet maken kost het ongeveer € 76,03 (H35 + H21).
Bloedingen en bloeduitstortingen, zwelling en infecties zijn de meest voorkomende complicaties na ingrepen in de mond die opvolging vergen. Een ontsteking van de tandholte na het trekken van de tand treedt ongeveer bij 1 tot 10% van de tandextracties op.
Als een tand of kies erg beschadigd is, ontstoken is, of geen houvast meer heeft in het kaakbot, kan het onvermijdelijk zijn om hem te trekken. U krijgt een plaatselijke verdoving en vervolgens wordt met instrumenten de tand of kies voorzichtig losgewrikt en getrokken.
Het is beter om de eerste 5 dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing. Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen enzovoorts. Je mag ook even niet sporten.
De meeste mensen melden dat ze zich tijdens de procedure op hun gemak voelen, soms voelen ze druk en beweging, maar geen pijn. Een endodontische behandeling begint met het gebruik van plaatselijke verdoving om de aangetaste tand of kies en het weefsel eromheen te verdoven.
Als u weer thuis bent, kunt u uw dagelijkse activiteiten geleidelijk uitbreiden tot uw normale niveau. Forceer niets, neem in het begin regelmatig rust en let op wat uw lichaam aankan. Voorkom zwaar lichamelijk werk en zwaar tillen, dit zorgt namelijk voor grote druk op de wond en de hechtingen.
Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en afvullen van het wortelkanaal is de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd. De irritatie houdt over het algemeen 1 tot 2 dagen aan.In sommige gevallen kan de napijn enkele weken aanhouden; dan is het verstandig naar de praktijk te bellen.
Met name de prik in het gehemelte is soms gevoelig. Gelukkig is een dergelijke verdoving niet vaak nodig. Soms kan de insteekplaats van de naald verdoofd worden door een speciale zalf op deze plek aan te brengen.
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
Het toedienen van een verdoving
Na enige tijd is de verdoving weer uitgewerkt. Het toedienen van een verdoving gebeurt middels een prikje (spuit). De prik voel je wel maar is in veel gevallen niet pijnlijk. De plek van prikken kan wel enkele dagen gevoelig blijven.
Vaak is er sprake van pijn en/of roodheid van de huid en/of verminderd gevoel van de lip/kin.Op een röntgenfoto kunnen we de ontsteking zien. Soms doen we hierbij nog aanvullend bloedonderzoek, nemen een stukje bot weg of maken een botscan.
Bij een acute ontsteking kunt u ziek worden en is koorts ook mogelijk. Indien er klachten ontstaan, is het natuurlijk verstandig om een tandarts om raad te vragen. In sommige gevallen, kunnen de ontstekinsprodukten via een afvoergang eindigend op het tandvlees naar buiten komen.
Ook Ibuprofen kan gebruikt worden, maar niet door iedereen. Dit middel heeft meer en ernstige bijwerkingen (lees dus de bijsluiter!). Ook kunt u dit de eerste dag niet innemen in verband met de kans op nabloeding. Ook hier geldt: zeker niet meer innemen dan de maximale dosering.