Batterijen zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar bij overladen kan het wel gevaarlijk worden. Dit kan dus bijvoorbeeld 's nachts gebeuren, wanneer je je telefoon niet uit de oplader haalt als deze eenmaal vol is. Daarom is het belangrijk dat je je telefoon veilig oplaadt.
Zijn deze batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Dus u hoeft zich niet meteen zorgen te maken. Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, er kortsluiting ontstaat, ze vallen of als ze met water in aanraking komen.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
Een nadeel van oplaadbare batterijen is dat ze zichzelf langzaam ontladen. Als je volledig opgeladen batterijen niet gebruikt, zijn ze na verloop van tijd alsnog leeg. Dat kan vervelend zijn, maar is eigenlijk alleen lastig als je de batterijen zeer sporadisch gebruikt.
Over de hele levensduur kun je per oplaadbare batterij vele tientallen euro's besparen, vergeleken met wegwerpbatterijen. Oplaadbare batterijen zijn beter voor het milieu dan eenmalige, om de simpele reden dat je er minder gebruikt. Dat scheelt energie, grondstoffen en CO2-uitstoot.
Gebruik en levensduur
Traditionele oplaadbare batterijen verliezen hun lading als je ze een weekje niet gebruikt. Daarnaast moeten ze eerst opgeladen worden als je ze nieuw uit de verpakking haalt. Met onze oplaadbare batterijen heb je beiden problemen niet.
Om batterijen weer op te laden wordt het proces van het leeglopen simpelweg omgedraaid. De toegevoerde elektriciteit wordt terug omgezet in een chemische reactie. De lader haalt de negatief geladen elektronen van de pluspool af en voert ze naar minpool.
Plaats het op een droge en goed geventileerde plaats. Lege batterijen bewaar je best op kamertemperatuur, dus stop het doosje zeker niet in de koelkast en plaats het niet in de buurt van de oven. Bewaar ook geen kleine batterijen in pillendoosjes of samen met medicijnen.
Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er door het vrijkomen van de energie - een grote hoeveelheid op hetzelfde moment - een enorme hitte ontstaan. Het kan in sommige gevallen, door de grote druk binnenin de batterij, zelfs leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
Bij verkeerd gebruik kan een lithium-ionbatterij spontaan ontbranden of zelfs ontploffen. Bijvoorbeeld door blootstelling aan hitte of contact met water. Maar ook door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen.
Gebruik nooit water, omdat lithium met het water kan reageren en brand kan veroorzaken. Als je het apparaat veilig kunt verplaatsen, plaats je het best in een brandveilige of goed geventileerde ruimte, zoals een ruimte met een betonnen vloer, en neem afstand tot de batterij afgekoeld is.
Een Startaccu mag tot 20% ontladen worden, een Recreatieaccu mag tot 50% ontladen worden. Een Semi Tractie accu mag 60 tot 70% ontladen worden en een Deep Cycle accu mag 80 tot 90% ontladen worden. Met dit lijstje en een multimeter ofwel voltmeter kunt u nagaan hoe diep uw accu ontladen is.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Met draadloos opladen doe je je iPhone-batterij geen plezier. Uit verschillende testen is gebleken dat de accu meer belast wordt, waardoor de batterij sneller slijt. Als je wilt dat de accu zo lang mogelijk goed blijft, is het dus beter om een kabel te gebruiken.
Met snelladen worden de batterijen in één tot drie uur volgeladen. En met druppelladen worden de batterijen in 10 tot 15 uur en in sommige gevallen 24 uur geladen. In het verleden werd snelladen nog afgeraden, omdat dit de levensduur van de batterijen aanzienlijk verkorte.
De modellen die momenteel op de markt zijn, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2800 tot 10000 cycli en gaan dus zo'n 10-20 jaar mee. Kijk dus zeker ook naar de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan over zijn hele levensduur. Hoe groter ze is, hoe kleiner de investering per gestockeerde kWh.
De Li-on/Li-pol batterijen hebben geen specifieke oplaadprocedure nodig. De NiCad/NiMH batterijen moeten de eerste keer minimaal 12 tot 24 uur worden opgeladen. Daarna moeten de weer helemaal leeg getrokken worden. Daarna kun je de het beste nog 3 keer 12 tot 24 uur opladen.
Opmerking: De gemiddelde levensduur van oplaadbare batterijen in DECT-telefoons is 1 tot 3 jaar. De werkelijke levensduur is afhankelijk van de manier waarop u de batterijen gebruikt.
Zou je de reactie omkeren (opladen) dan ontstaat wel weer het vaste metaal, maar niet in de vorm van een kokertje. Bij alkalinebatterijen is de anode meestal opgebouwd uit poedervormig zink, dat door ontladen als zinkhydroxide in oplossing komt. Als je dat proces omkeert ontstaat geen zinkpoeder, maar een klont.
Li-ion batterijen
De batterij mag niet helemaal ontladen (de zogenaamde diep ontlading) worden, omdat de batterij dan onherstelbaar uit kan vallen.
Lithium AA batterijen gaan langer mee
Wilt u een AA batterij met een langere levensduur , dan dient u te kijken of uw toepassing geschikt is voor lithium AA batterijen. Lithium AA batterijen hebben een piekvermogen van ongeveer 3000 mAh en gaan veel langer mee dan alkaline AA batterijen.
Lever je lege batterijen in en maak elke maand kans op meer dan 100 prijzen! Je kent het vast wel: lege batterijen die overal rondslingeren. In de fruitschaal, de krantenbak, de keukenla of dat jampotje in de schuur.
In tegenstelling tot een alkaline batterij, gebruik je een oplaadbare batterij meerdere malen. Je laadt ze op door een er een elektrische spanningsbron op aan te sluiten. Hierdoor worden de chemische processen in de batterij in de omgekeerde richting voltrekken vergeleken met het ontladen.