Het gebruik van methylfenidaat is niet zonder risico's. Het kan psychiatrische bijwerkingen geven en gebruikers hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft methylfenidaat niet goedgekeurd voor gebruik door volwassenen, omdat de beperkte werkzaamheid niet opweegt tegen de bijwerkingen, vooral op cardiovasculair en psychisch gebied.
Een aantal bijwerkingen (droge mond, verminderde eetlust, gastro-intestinale bijwerkingen, angst, hartkloppingen, slaapproblemen en hoofdpijn; vooral in het begin) wordt gerapporteerd door patiënten die behandeld worden met methylfenidaat.
De gemiddelde dagdosering ligt tussen 40 en 100 mg. De maximum dosering van methylfenidaat bij volwassenen is onbekend; in de praktijk komen de meeste patiënten uit beneden een totale dosering van 150 mg per dag.
ADHD-medicatie leidt op lange termijn niet tot schadelijke effecten op de ontwikkeling van het brein van kinderen. Bovendien blijkt dat kinderen met ADHD die medicatie gebruiken dezelfde ontwikkeling laten zien in hun gedrag als kinderen met ADHD die geen medicatie gebruiken.
Meestal moet u dit medicijn langdurig gebruiken.Wanneer u het langer dan een jaar moet gebruiken, adviseert de arts meestal één of meer keren per jaar gedurende enkele weken te stoppen. Tijdens deze 'medicijnvakantie' kunnen u en de arts beoordelen of methylfenidaat nog nodig is.
Kan ik alcohol drinken, drugs gebruiken bij methylfenidaat? Alcohol kan de centrale bijwerkingen verergeren en kun je dus beter niet gebruiken samen met methylfenidaat. Methylfenidaat gaat niet goed samen met amfetamine, cocaïne en andere opwekkende middelen.
Effecten van Ritalin zonder ADHD
Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed.
Methylfenidaat remt de heropname van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline12, waardoor die stoffen langer actief blijven in de hersenen en de symptomen van ADHD gedurende enkele uren verminderen24.
ADHD medicatie, zoals Ritalin (Methylfenidaat) of Dexamfetamine, lijken op speed en kunnen het hongergevoel ook onderdrukken. Daarom is afvallen een van de bijwerkingen van deze medicijnen. Dokters schrijven deze medicijnen niet voor als afslankpillen.
Dit medicijn was tot nu toe alleen goedgekeurd voor kinderen tot 18 jaar maar het wordt in de praktijk wel voorgeschreven aan volwassenen. Het gebruik van methylfenidaat is niet zonder risico's. Het kan psychiatrische bijwerkingen geven en gebruikers hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Beide stimulantia (methylfenidaat en dexamfetamine) hebben ongeveer dezelfde bijwerkingen, maar bij methylfenidaat komt soms somberheid voor, tot depressieve gevoelens toe. Als dit een bijwerking is dan is vervangen door dexamfetamine vaak een goede oplossing.
Voor de meeste mensen die het op doktersrecept gebruiken, werkt methylfenidaat niet verslavend. Je arts controleert regelmatig of je last hebt van bijwerkingen en of je tekenen van verslaving vertoont. Wanneer je methylfenidaat als drugs gebruikt zonder voorschrift is de kans op verslaving groter.
De meeste mensen zonder ADHD die de medicijnen nemen krijgen meer energie en zin om te praten.Ze voelen zich wakker en soms een beetje blijer. De pillen met cafeïne en L-theanine geven minder sterke effecten. De meeste mensen ervaren iets minder vermoeidheid als ze de pillen hebben genomen.
'De bijwerkingen zijn absoluut niet onschuldig. ' Gebruikers kunnen hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, slapeloosheid, een te snelle pols, angstaanvallen en een onrustig gevoel krijgen. En bij grote doses kan de medicatie zelfs leiden tot psychoses en hartklachten.
Het onderdrukt slechts de symptomen. Mensen met ADHD kunnen zich moeilijk concentreren en zijn snel afgeleid. Door Ritalin te nemen, hebben ze minder last van rusteloosheid, zijn ze minder hyperactief en zijn ze beter in staat om zich te focussen en concentreren.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
Die lopen uiteen van verhoogde bloeddruk en hartproblemen tot slapeloosheid, depressiviteit en psychose. Methylfenidaat staat op lijst 1 van de Nederlandse Opiumwet en dat maakt het gebruik ervan als partydrug of 'brain enhancer' illegaal.
Medicatie (vooral methylfenidaat en dexamfetamine) kan een effect hebben op het inslapen bij sommige kinderen. Vaak heeft het slaapprobleem eerder te maken met een rebound effect (het heftiger terugkeren van de symptomen als de medicatie is uitgewerkt) dan met de medicatie zelf.
Kun je alcohol drinken wanneer je Ritalin (methylfenidaat) gebruikt? Alcohol kan het effect van Ritalin versterken. Alcohol kan de bijwerkingen van Ritalin op het centraal zenuwstelsel (met name rusteloosheid, spreekdrang, angst en ontstemmingstoestanden, bij zeer hoge doses wanen en hallucinaties) verergeren.
De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Dit is een stof die nauw verwant is aan amfetamine. De werking van methylfenidaat is vergelijkbaar met amfetamine, maar is minder sterk. De effecten houden ook minder lang aan.
Als methylfenidaat is uitgewerkt, voel je je slechter
Een paar uur na je laatste dosis kun je je nog slechter concentreren, ben je nog meer hyper dan zonder methylfenidaat.
Bijwerkingen van ADHD-medicijnen
Ook kunt u klachten krijgen als de medicijnen zijn uitgewerkt. De klachten van ADHD kunnen dan tijdelijk erger terugkomen. De meeste bijwerkingen worden na 1 tot 2 weken minder. Dit geeft heftige hoofdpijn, een verlamd gevoel, niet goed zien, bewegen of praten.
Dextro-amfetamine, ook wel bekend als dex of dexamfetamine, heeft vergelijkbare effecten als methylfenidaat. Dexamfetamine is echter twee keer zo sterk en wordt dus in lagere doseringen voorgeschreven. Dexamfetamine werkt op een andere manier dan methylfenidaat in de hersenen.