Polycarbonaat slagvast en zeer sterk Hoewel polycarbonaat kanaalplaten zeer slagvast zijn, namelijk wel 250 keer sterker dan glas van dezelfde dikte, raden wij af om erop te gaan staan. De kanaalplaten zijn oorspronkelijk bedoeld als dak of als wand, niet als vloer.
Polycarbonaat platen zijn een hard stevig en doorzichtig kunststof dat goed is bestand tegen hoge temperaturen, waardoor het zich uitstekend leent voor dakbedekking van veranda's en overkappingen.
Op het polycarbonaat kun je niet lopen, maar op het dak van een terrasoverkapping wel.
Polycarbonaat is 250 keer sterker dan een glasplaat. Hierdoor behoort het tot de sterkste transparante kunststof van alle kunststof soorten. Dit materiaal is dus inbreek- en vandalismebestendig. Daarnaast is het hard, stevig en uv-bestendig.
De kunststof polycarbonaat (ook een transparante kunststofplaat) is extreem moeilijk breekbaar, maar nog buigbaarder (geschikt voor bootramen) en krasgevoeliger (een kraswerende coating lost dit op) in vergelijking met acrylaat. De hardheid van een materiaal hangt ook samen met de e-moduul.
Polycarbonaat is net zoals bijna alle kunststoffen waterdicht, maar niet dampdicht. Hierdoor kan waterdamp dus altijd naar binnenkomen.
Polycarbonaat is sterker, flexibeler en slagvaster dan Plexiglas. Het wordt daarom onder andere gebruikt bij de ME of politie als beschermschild. Ook is Polycarbonaat brandbestendiger dan Plexiglas. Plexiglas is namelijk normaal brandbaar, terwijl Polycarbonaat brandvertragend is.
Tot en met 5 mm moet u er ook rekening mee houden dat Polycarbonaat dan duidelijk flexibeler is dan Plexiglas. Pas bij 6 mm of dikker ligt dit dichter bij elkaar. Ook dan blijft Polycarbonaat flexibeler, maar doordat de platen dikker zijn, zijn ze minder goed te buigen. Terug naar boven!
De warmtegeleidingscoëfficiënt van polycarbonaat ligt op 0,2 W/(k.m). Dit betekent dat de isolatiewaarde van polycarbonaat nagenoeg even hoog is als die van plexiglas. Omdat polycarbonaat oersterk is en hitte- en chemisch bestendig is, kun je het goed gebruiken als veiligheidsglas.
Polycarbonaat Margard is naast krasvrij ook krasvast en krasbestendig. Dit betekent dat er een flinterdunne dubbelzijdig aangebrachte glasachtige coating over de plaat heet zit wat de krasbestendigheid van de plaat sterk verbeterd.
Wij adviseren om niet op de dakplaten te lopen. Het is wel mogelijk om een plaat of plank te gebruiken om het gewicht over meerdere liggers te verdelen en hier op te staan. Deze kunnen je gewicht makkelijk dragen. Door doorbuiging kunnen de platen namelijk uit de profielen schieten en zo zakt u alsnog door het dak.
Het grote voordeel van polycarbonaat voorzetramen is dat het relatief goedkoop is in vergelijking met dubbel glas. Door polycarbonaat over je bestaande glas te monteren, creëer je stilstaande lucht wat isolerend en geluiddempend werkt.
Compactplaat. Een compactplaat wordt gemaakt door onder hoge druk en hoge temperatuur houtvezels of geïmpregneerd papier en hars samen te persen. Daardoor is dit plaatmateriaal zeer onderhoudsarm en uitermate geschikt voor buiten, zoals voor gootbetimmering en gevelbekleding.
Polycarbonaat kun je het beste voorzichtig schoonmaken met een sopje van warm water en een zachte microvezeldoek.
Een overkapping mag in Nederland en Duitsland niet groter zijn dan 30 m² om vergunningsvrij te bouwen. In België mag de veranda niet groter zijn dan 40 m².
Gaten boren in polycarbonaat kun je met een gewone ijzerboor of HSS boor doen. Plaats de boor loodrecht op het polycarbonaat en laat de boor meteen op middelhoge snelheid draaien. Oefen niet al te veel druk uit, maar laat de boor het werk doen.
Over het algemeen geldt dat de prijs per m2 voor plexiglas lager ligt dan voor polycarbonaat. En uiteraard varieert de prijs ook per kleur en afwerking. Zo ligt de prijs voor een kraswerende plaat hoger dan een heldere plaat. De prijs plexiglas helder varieert bij ons.
De slagvastheid en de brandvertragende eigenschappen maken het polycarbonaat enorm veilig. Polycarbonaat is maar liefst 250 keer sterker dan gewoon glas van gelijke dikte.
Sommige serrebouwers werken met een dak van polycarbonaat. Dit materiaal heeft als voornaamste voordeel dat het goedkoper is dan glas. Hier staat tegenover dat polycarbonaat minder licht doorlaat; slechts zo'n 22% tot 82%.
Polycarbonaat is 250 keer sterker dan glas van dezelfde dikte en daarmee vrijwel onbreekbaar. Hierdoor is polycarbonaat altijd een goede keuze bij het kiezen voor een lichtkoepel. Acrylaat is qua materiaal 25 keer sterker dan glas en heeft daarmee dus een stuk lagere slagvastheid dan polycarbonaat.
POLYCARBONAAT – BESTAND TEGEN HOGE TEMPERATUREN
Polycarbonaat platen hebben een enorm hoge hittebestendigheid. Dit plaatmateriaal kan namelijk temperaturen tot 120ºC verdragen.
Polycarbonaat platen met een dikte van 10 mm zijn vooral geschikt voor een lichtstraat. Platen met een dikte van 16 mm zijn vooral geschikt voor een overkapping.
Polycarbonaat platen zijn sterker dan platen van polyester en zijn daardoor goed bestand tegen een stevige hagelbui. Andere voordelen zijn dat de platen een hoge lichtdoorlatendheid en een heldere kleur hebben.
Polycarbonaat is een materiaal dat zich kenmerkt door de onovertroffen slagvastheid in enkelwandige golfplaten. In tegenstelling tot PVC en polyester is polycarbonaat niet ammoniakbestendig. Wel heeft polycarbonaat een goede warmtebestendigheid, hoge lichtdoorlatendheid en zoals eerder gezegd een hoge slagvastheid.