Er zijn geen specifieke regels over aso, bso of tso, al wordt in sommige richtingen wel een bepaalde voorkennis verwacht. Met een bso-diploma kan je slagen aan de universiteit, al is het een eerder uitzonderlijk parcours.
In het BSO bestaan heel wat 7e jaren (derde leerjaren van de derde graad BSO). Het volgen van zo'n jaar levert je niet alleen een doorgedreven specialisatie in je vakdomein, maar ook een diploma secundair onderwijs. De jaren kunnen lineair of modulair worden georganiseerd, beiden zijn evenwaardig.
Antwoord. Iedereen die een diploma hoger secundair onderwijs heeft kan geneeskunde studeren.
Je kan dus een diploma halen in bso, in een richting die niets te maken heeft met rechten, en toch rechten/advocaat studeren aan de universiteit. Het is wel een lange en pittige opleiding, met heel veel theorie. Het kan zijn dat je met een aso of tso diploma wat beter voorbereid bent om die opleiding aan te kunnen.
Een hogeschool of universiteit mag u ook toelaten na een toelatingsonderzoek of colloquium doctum. Dat gebeurt als u niet de juiste vooropleiding heeft. Voor het toelatingsonderzoek moet u 21 jaar of ouder zijn. Tijdens het onderzoek kijkt de opleiding of uw kennisniveau voldoende is om de studie te volgen.
Voor een bacheloropleiding aan de hogeschool heeft u minimaal een mbo- of havodiploma nodig. Voor een bacheloropleiding aan de universiteit heeft u een vwo-diploma nodig. Een hbo-propedeuse biedt geen toelatingsrecht tot een universitaire bachelor, de universiteit kan aanvullende eisen stellen.
Als je voltijds studeert, neem je per academiejaar 60 studiepunten op. Dat is 1500 à 1800 uren studietijd. Een academiejaar bestaat uit 40 weken (van eind september tot eind juni). Je zal dus gemiddeld 45 uren per week aan je studie besteden.
De buitenschoolse opvang is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Wanneer kinderen thuis zijn na schooltijd, zonder de extra aandacht die zij nodig hebben, verloopt de ontwikkeling minder goed. Op de buitenschoolse opvang worden activiteiten aangeboden die niet prestatiegericht zijn.
Als beginnend pedagogisch medewerker BSO kun je rekenen op een bruto maandsalaris van zo'n € 2.045,- bij een volledige werkweek.Dit kan oplopen tot ongeveer € 2.795,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantietoeslag.
Een leerling behaalt het diploma secundair onderwijs: na het 2de leerjaar van de 3de graad ASO, TSO of KSO. na het 3de leerjaar van de 3de graad BSO (het 2de jaar van de 3de graad geeft recht op een getuigschrift)
Bij de buitenschoolse opvang was het gemiddelde uurtarief dit jaar 7,98 euro en dat wordt volgend jaar naar verwachting 8,62 euro. Het maximumtarief van de toeslag hiervoor is nu 7,31 en dat stijgt naar 7,72. Ouders betalen in 2023 dus zelf bijna een euro per uur voor de bso van hun kind.
Van elkaar leren
Vriendschappen spelen hier ook een belangrijke rol in. De eerste, hechte vriendschappen ontstaan vaak op de BSO (of in de BSO-leeftijd). Door bij een groep te horen, krijgen de kinderen veel zelfvertrouwen. Ze leren samen te werken, conflicten op te lossen en grenzen aan te geven.
We vergelijken een Diploma van Secundair Onderwijs - Beroepssecundair Onderwijs (BSO) met een mbo-diploma op niveau 4. Let op: deze vergelijking kun je alleen gebruiken als je wilt controleren of een diploma toegang kan geven tot het Nederlandse hoger onderwijs.
Pas na een extra 7de jaar halen BSO-studenten een diploma Secundair Onderwijs. Dat diploma is meteen hun toegangsticket tot de hogeschool of de universiteit. Vanaf 1 september 2019 is dit systeem veranderd. Studenten krijgen nu al na het 6de jaar BSO een volwaardig diploma Secundair Onderwijs.
Staat voor 'beroepssecundair onderwijs'. Het bso of beroepssecundair onderwijs is een van de vier onderwijsvormen waarvoor jongeren na de eerste twee jaren van het secundair onderwijs kunnen kiezen. Deze onderwijsvorm richt zich op jongeren die vooral al doende leren.
Het verschil in uren op de BSO en kinderdagverblijf
Dit zorgt ervoor dat medewerkers meer uren maken en dus vaker op het kinderdagverblijf fulltime werken. Zo maakt een pedagogische medewerker minimaal 25 uur per week op de dagopvang, terwijl dit op de BSO maximaal 25 uur per week is.
Gemiddeld uurtarieven per opvangsoort
De bso ziet het gemiddelde uurtarief stijgen van 7,98 euro naar 8,62 euro; bijna een euro meer dan de maximum uurprijs.
Buitenschoolse opvang (BSO) is opvang voor schoolgaande kinderen.
Voor BSO geldt dat het aantal uren dat je nodig hebt, afhangt van hoe laat de school van je kind uit gaat en de zorg wordt overgedragen aan de kinderopvang. Is je kind om 14 uur vrij en wil je opvang tot 18.30 uur?Dan heb je 4,5 uur opvang per dag nodig.
Sociale vaardigheden. Pm'ers en ouders zijn het veelal eens over het belangrijkste doel van een bso, namelijk: kinderen na schooltijd een plezierige vrijetijdsbesteding bieden. Maar ook het opdoen van sociale vaardigheden is voor zowel ouders als professionals van waarde.
Aan de universiteit heb je geen aansluitende lesblokken van 50 minuten zoals in het middelbaar, maar vaak twee of drie langere lessen op één dag. Ze kunnen gerust twee tot drie uur duren, onderbroken door een pauze.
Een studie doen op een hbo of universiteit betekent: studiepunten halen. Elk studiejaar moet je 60 studiepunten verdienen. Een bacheloropleiding op het hbo duurt vier jaar. De bacheloropleiding op de universiteit drie jaar.