Beige: In plaats van geel, moet je wit toevoegen om bruin in beige te veranderen. In plaats van wit toe te voegen aan bruin, neem je een beetje witte verf in een kommetje en meng je er beetje bij beetje een beetje basisbruin doorheen om de juiste tint te krijgen.
Als je zelf zandkleur wilt mengen, kan dat met bruin en wit. Heb je geen bruin, gebruik dan: beetje rood, beetje groen, geel en wit. Heb je ook geen groen, gebruik dan: klein beetje blauw, beetje rood, iets meer geel en wit.
Beige is een kleurnaam die gebruikt wordt voor een lichte kleur bruin (dus bruin met een hoge intensiteit). De kleur wordt ook wel aangeduid met een omschrijving "zandkleur". Beige is een tertiaire kleur.
Het is een warme kleur die een natuurlijke sfeer schept en die bestaat uit een mix van zwart en geel.
Taupe noemen ze ook niet voor niets het zusje van grijs, maar dan met meer warmte. Het is een rustige natuurlijke kleur, die ergens tussen het grijs en bruin in zit. Het kan bovendien in veel verschillende soorten tinten voorkomen; van donker naar licht en van bijna paars tot heel lichtgrijs.
Wanneer een primaire kleur wordt gecombineerd met een secundaire kleur, maken ze de volgende laag - de tertiaire kleuren: Rood + rood + blauw = rood + paars = roodpaars (of roodviolet) Blauw + rood + blauw = blauw + paars = paarsblauw (of violetblauw) Rood + geel + rood = rood + oranje = oranjerood.
Huidskleur is een onverzadigd oranje tint zou je kunnen stellen. Meng je oranje dus met wit. Nu krijg je een pastel.
Maak met de lichtkleuren rood, groen en blauw de mengkleuren geel, cyaan en magenta.
Een gel kleurstof, of nog liever een pasta, is de beste optie wanneer je een felle kleur wilt geven aan je botercrème. What is this? Doordat je maar weinig nodig hebt van een gel of pasta kleurstof, is het extra belangrijk dat je het in kleine hoeveelheden door de crème mixt.
Muurverf met een zandkleur wordt ook wel beige muurverf genoemd. Toch is zandkleur nog net iets breder dan dat. Zo kun je kiezen voor een lichte zandkleur voor je muurverf, maar horen ook donkerdere tinten tot je opties.
Zand dat vrijwel geheel uit kwarts bestaat noemen we kwartszand. Dit zand is wit tot geel van kleur. De gele kleur wordt vaak veroorzaakt door een klein laagje roest (ijzeroxide) dat om korrels heen zit. Wanneer zand voor meer dan 99,6% uit kwarts bestaat, spreken we van zilverzand.
De pastelkleuren zijn geschikt voor
Seizoentypes die voornamelijk warme kleuren dragen zijn gebaat bij pastelkleuren zoals: zalmroze, poederoze, beige, ivoor, mint. Kort gezegd kun je voor de seizoentypes concluderen dat het zomertype veel pastelkleuren heeft, zoals licht blauw en roze.
Donker ogend nat zand:
Wat aardig blijkt te werken is een mengsel van zinkwit of soft mixing white met een vleugje Ruwe Omber of Van Duijck Bruin. Je krijgt de juiste toon en natuurgetrouwe uitstraling. Aan de andere kant toont het mengsel al snel grauw en oninteressant.
Echte taupe tinten variëren van donker tot licht taupe, van heel warm naar een relatief koele tint, maar altijd tussen grijs en bruin in met een roze, beige, purper, groene, zandkleur, lila, mauve of paarse ondertoon.
Beige combineren met felle kleuren
Dus kom maar op met die felle kleuren voor herfstachtige combinaties met beige! Intense kleuren zoals roze, oranje, koningsblauw, petrol of grasgroen vormen een harmonieuze symbiose met de subtiele aardetint en laten de hele outfit er veel frisser uitzien.
Door twee van deze drie primaire kleuren in gelijke hoeveelheden met elkaar te mengen, verkrijgen we de secundaire kleuren: oranje (geel + rood), violet (rood + blauw) en groen (blauw + geel). Tertiaire kleuren ontstaan door drie primaire kleuren met elkaar te mengen.
Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.
Meng je een zuiver blauw met een zuiver geel, dan krijg je een mooi verzadigd groen. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld paars. Als je cyaan met magenta mengt, krijg je een zuiver paars. Bij ultramarijn en pyrrolerood krijg je een wat 'modderiger' paars.
Het maken van bruin via kleurmenging is ook uniek omdat het op veel verschillende manieren kan worden gedaan. In de schilderkunst wordt het meestal gemaakt door zwart met oranje te mengen. Hoewel het mengsel lijkt op een donkerder oranje tint, geeft het in feite een mooie bruine tint als het goed wordt gedaan.
Met de drie primaire kleuren citroengeel, cyaan (blauw) en magenta (rood) kun je bijna elke gewenste kleurtoon mengen. Deze kleuren noem je primair, omdat je ze niet kunt mengen uit andere kleuren. Met de primaire kleuren kun je de basis-principes van het mengen van kleuren leren.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Combineer grijs met een accentkleur
Om grijs meer pit te geven, combineer je het met een accent kleur. Denk bijvoorbeeld eens aan blauw waardoor het grijs koeler lijkt, roze maakt het grijs iets pittiger, grijs gecombineerd met wit en goud geeft een chique uitstraling en parelmoer en grijs werkt ook erg goed.
Wil je een neutrale grijze kleur ga dan eens mengen met cyaan (blauw), Magenta (rood/roze) en geel. Met gelijke hoeveelheden krijg je het saaie grijs. Dit kun je veranderen in koel grijs (meer blauw toevoegen) Een warm grijs bereik je door meer geel en/of rood toe te voegen.
' is 'rood' niet het meest gegeven antwoord. Groen en rood zijn namelijk tegenpolen van elkaar, waardoor ze elkaar enorm versterken en contrasteren. Deze twee kleuren combineren in het interieur is daarom een gedurfde keuze.