Diarree na het eten is meer dan alleen een ongemak. Het kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS of IBS), voedselintolerantie of -allergie (zoals een glutenallergie of coeliakie), inflammatoire darmaandoeningen of een infecties.
We spreken van vroege dumping als de klachten binnen een half uur na de maaltijd optreden. De verschijnselen ontstaan doordat voeding veel vocht in de darm aantrekt.Dit vocht komt niet uit de darm maar uit de bloedbaan en voegt zich bij de voedselbrij in de dunne darm.
Iedereen heeft de gastrocolaire reflex, hoewel deze niet altijd direct na het eten optreedt. Dit reflex geeft je darmen een seintje om reeds verteerd eten de darmen uit te werken, zodat er in je maag-darmstelsel ruimte komt voor nieuw voedsel.
Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten.In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten.Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
De aandoening kan acuut (plotseling en ernstig) of chronisch (aanhoudend of terugkerend) zijn. Diarree na het eten kan door veel dingen worden veroorzaakt, variërend van lactose-intolerantie en voedselvergiftiging tot ernstigere problemen zoals inflammatoire darmziekte (IBD) of darmkanker .
Dat komt omdat het bij gezonde mensen gemiddeld 12 tot 48 uur duurt voordat voedsel zich van de mond naar de anus (het laatste deel van de darm) verplaatst. Dit betekent dat er iets anders dan gisting in het spel is als je onmiddellijk na het eten je darmen moet legen.
Diarree kan een gevolg zijn van een voedselinfectie, stress, voedselovergevoeligheid, een onderliggende ziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen. Wanneer de ontlasting een slappe brij vormt, is dat niet meteen diarree. Slappere ontlasting komt in veel gevallen door een verkeerd voedingspatroon.
Typische symptomen
buikpijn op wisselende plaatsen. een ongemakkelijk gevoel in je buik. klachten die verbeteren na ontlasting. wisselende stoelgangfrequentie.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Nadat de voedingsstoffen uit je eten zijn gehaald, wordt wat je niet gebruikt in je darmen tot poep gekneed. En dat poep je binnen 24 tot 48 uur uit. De hele reis van eten door je spijsvertering duurt dus 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat je precies eet en hoe makkelijk dat af te breken is door je lichaam.
Vetten uit de voeding worden dan minder goed opgenomen door de darm en er ontstaat een vette diarree. Deze is te herkennen doordat de ontlasting blijft drijven in of plakken aan de toiletpot. De diarree is daarnaast lichter van kleur dan gewone diarree en stinkt vaak meer.
Klachten darmontsteking
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Ze denken dan dat hun eten snel weer naar buiten wil. Maar het duurt één tot twee dagen voor de resten van wat er in gaat er weer uit komen. Nodig moeten poepen na het eten is volgens darmkundigen gevolg van een 'gastrocolic reflex' zodra voedsel in de maag komt.
Diarree door stress kan gepaard gaan met verschillende klachten en symptomen. Ten eerste merken mensen vaak een plotselinge, urgente behoefte om naar het toilet te gaan. Deze drang kan soms zo sterk zijn dat het moeilijk wordt om de aandrang te beheersen, vooral tijdens stressvolle momenten of situaties.
Buikkrampen, flatulentie en diarree treden na een tot twee uur op.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Bloed en/of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
Kan PDS ook op latere leeftijd ontstaan? Ja dat kan. Maar meestal begint het al op jongere leeftijd, soms al in de kindertijd. PDS komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.
Diarree na het eten is meer dan alleen een ongemak. Het kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS of IBS), voedselintolerantie of -allergie (zoals een glutenallergie of coeliakie), inflammatoire darmaandoeningen of een infecties.
Mensen verwarren het borrelende geluid in de maag vaak met honger, maar dat is volgens Nienke niet zo. "Wat je wel hoort is de lucht die in je darmen zit.En dus de vloeistoffen die er doorheen gaan.
Diarree is vaak een teken van ziekte (zoals buikgriep), een infectie, gebruik van medicijnen, overgevoeligheid voor bepaald eten of stress. Voldoende drinken is bij dunne ontlasting erg belangrijk, omdat je veel vocht verliest. Heb je vaak diarree, breng dan eens een bezoekje aan de huisarts.
Door sommige bacteriën kun je bloed in je poep krijgen. Bijvoorbeeld door de Salmonella bacterie. De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat je gegeten of gedronken hebt. Meestal zijn de klachten na 1, 2 of 3 dagen weer over.
Om een maaltijd goed te kunnen verteren, gaat veel bloed direct na het eten naar de buik.Hierdoor stroomt relatief minder bloed naar het hoofd, waardoor duizeligheid kan optreden. Ook gaat minder bloed naar de benen, waardoor iemand makkelijker kan vallen.
De vroege dumpingklachten ontstaan een half uur na de maaltijd en variëren van een opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn, krampen tot een daling van de bloeddruk (met hierdoor duizeligheid, sufheid en hartkloppingen). De late dumpingklachten ontstaan wat later (1 tot 1,5 uur) na de maaltijd.