Dit product moet je gebruiken vóór of op de datum die op de verpakking. Je moet het niet gebruiken na die datum.Dat is niet veilig. Het product kan ziekteverwekkers bevatten die je niet ziet, ruikt, of proeft.
De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico's. Is het voedingsmiddel over die datum?Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht.
De kaas is verzuurd of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De halve bol mozzarella kun je met het vocht in een afgesloten bakje bewaren. De kwaliteit gaat snel achteruit, dus bewaar de mozzarella niet langer dan twee op drie dagen. Volgens sommige verpakkingen moet je de mozzarella binnen 24 uur consumeren. Gebruik je zintuigen om te bepalen of de mozzarella nog goed is.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Mozzarella en burrata eet je best op binnen drie dagen, feta kan je zo zelfs tot een maand bewaren. Ruik aan de kaas om te weten of die nog goed is.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Dit is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt, als het op de juiste manier wordt bewaard. Tot die datum is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit. In theorie zou een levensmiddel ook na deze datum nog verkocht of geconsumeerd kunnen worden.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel. Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.
Naast verzadigde vetten zorgen grote hoeveelheden vlees en (gesmolten) kaas ook voor slakken in je darmen. Het vermijden van deze twee is simpel: eet vaker vis in plaats van vlees en vervang kaas door hüttenkäse, mozzarella of feta kaas en je zal direct merken dat je minder last van je darmen hebt.
Suiker en zout blijven bederven nooit.
Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Zachte kazen, zoals ricotta en mozzarella, zijn niet geschikt om in te vriezen: die zullen schiften en/of klonteren. Ook (magere) melkproducten zoals yoghurt, karnemelk en slagroom vries je beter niet in.
Er bestaat een groot verschil tussen de ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT) datums? De THT-datum staat op producten die niet zo snel bederven, zoals melk, snoep en koffie.De TGT-datum staat daarentegen op producten die zeer bederfelijk zijn, zoals bepaalde vlees- en visproducten.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Verlopen THT datum
Producten als chips, koekjes, vis- en fruitconserven, (fris)drank, chocolade, koffie, mayonaise, etc. mogen dus ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum verkocht worden, mits het product geen gevaar vormt voor de gezondheid.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed.Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Bewaar de kaas niet te lang, hoogstens twee tot drie dagen. De kwaliteit gaat namelijk hard achteruit. Leuk weetje, de naam mozzarella is afgeleid van het Italiaanse werkwoord mozzare dat afscheuren betekent.
Is mozzarella gezond? Mozzarella bevat vergeleken met Hollandse 48+ kaas een stuk minder (verzadigd) vet en zout. Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Scamorza – minder nat dan mozzarella – is ideaal op zelfgemaakte pizza. De bodem blijft veel knapperiger. Gebruik je scamorza affumicata dan krijg je ook nog die lekkere rooksmaak. Rasp de kaas op het laatst door risotto, maak er geurige bechamelsaus van voor in de lasagne.