De revalidatie start al tijdens de opname in het ziekenhuis, want het lichaam en de
Na een herseninfarct kan 1 van de 2 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen. Na een hersenbloeding kan 1 van de 3 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen.
Vermoeidheid komt na een TIA of CVA vaak voor. De vermoeidheid is voor uw omgeving niet zichtbaar, maar kan grote invloed hebben op uw dagelijks leven. De vermoeidheid kan direct na het CVA ontstaan. Twee jaar na een CVA heeft de helft van de mensen nog last van vermoeidheidsklachten.
Een revalidatietraject kan gemiddeld vier weken tot drie maanden duren. Daarna volgt vaak nog een dagbehandeling, en daar komen weer nieuwe vragen en problemen aan de orde.
Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt. Hierbij spelen risicofactoren zoals hoge bloeddruk en leefstijlfactoren (weinig bewegen en roken) een grote rol.
Na een herseninfarct of hersenbloeding kun je bijvoorbeeld minder goed bewegen, praten of zien. Je krijgt oefentherapie, zoals oefeningen voor je evenwicht, leren opstaan en lopen, of training voor je arm. Bij psychische klachten kan een psycholoog je helpen.
De revalidatie start al tijdens de opname in het ziekenhuis, want het lichaam en de hersenen moeten snel weer worden geactiveerd. Gemiddeld duurt de revalidatiefase een halfjaar. Vooral in de eerste maanden na het infarct is het meeste herstel te verwachten.
Vergelijk je de kans op overlijden in deze groep met de gezonde Nederlandse bevolking, dan zie je dat ze een aanmerkelijk hoger risico lopen. Patiënten met een herseninfarct hebben een vijf keer hogere overlijdenskans. Bij patiënten met een hersenbloeding is de kans op overlijden zelfs meer dan acht keer zo groot.”
In het kort. Bij een TIA is een bloedvat in de hersenen even dicht. Je hebt hierdoor korte tijd klachten gehad. Bijvoorbeeld een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in je gezicht.
Revalidatie na een beroerte start zo snel mogelijk. In het eerste half jaar is de kans op herstel het grootst.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Oorzaken van vermoeidheid
Het lichaam heeft energie nodig voor dat dit herstel en dat kan leiden tot vermoeidheid. Een andere oorzaak is dat door de beschadiging (door het herseninfarct of -bloeding) in de hersenen de informatie trager wordt verwerkt.
Autorijden na een TIA of herseninfarct
U mag na een TIA of herseninfarct na 2 weken weer rijden als er volgens de behandelend neuroloog geen lichamelijke of geestelijke functiestoornissen meer zijn die van invloed zijn op uw rijgedrag. Aanbevolen wordt een gezondheidsverklaring in te vullen.
Een beroerte wordt in vaktaal een CVA genoemd, een Cerebro Vasculair Accident. Bij een CVA knapt een bloedvat in de hersenen (hersenbloeding) of raakt het verstopt (herseninfarct).
Check bij de vliegmaatschappij of u met hen mag vliegen als u binnen 6 weken na uw beroerte een vliegreis wil maken.
Wat de vooruitzichten zijn na een herseninfarct, hangt af van de plek waar het infarct is ontstaan en of de behandeling op tijd is gestart. Ook leeftijd en de ernst van het infarct spelen een rol. De eerste weken na de CVA zijn daarom het belangrijkst. Dan vindt het meeste herstel plaats.
TIA – een voorteken van een herseninfarct
Een enkele keer duren de verschijnselen wat langer, maar ze zijn uiterlijk binnen een dag verdwenen. Zo'n korte aanval heet een TIA (Transient Ischemic Attack). Dit is een voorbijgaande belemmering in de bloedtoevoer naar de hersenen.
De pijn kan plaatselijk zijn of in een groter gebied voelbaar in de benen, armen, of in het gezicht. Naarmate de eerste symptomen van een beroerte (gevoelloosheid en tintelingen) verdwijnen, blijft vaak een brandende pijn, of een tintelend gevoel of een schietende pijn over.
Je herstelt beter als je ook thuis oefent en na de therapie actief blijft. Zo behaal je het beste resultaat en houd je dit langer vast. Het meeste herstel vindt plaats in de eerste 3 maanden na de beroerte.Hoe vaak en hoe lang de therapie duurt, verschilt van persoon tot persoon.
Het korte antwoord: ja, dat kan.
Deze behandeling heet intraveneuze trombolyse. We moeten binnen 4,5 uur na de eerste verschijnselen van uw beroerte starten met intraveneuze trombolyse. Dit gebeurt op de Spoedeisende Hulp. Soms kunnen we u geen intraveneuze trombolyse geven.