Je hoeft dus niet perse een roofvis hengel te gebruiken maar ook een karperhengel kan gebruikt worden bij het doodaasvissen als snoekhengel. Mocht je nog geen molen of reel hebben dan ben je vrij in de techniek die je gaat gebruiken voor het snoeken.
Voor de lichtere doodaas visserij op kleiner water en kortere afstanden kun je uit de voeten met een hengel van 3.30 of 3.60 meter in de 2,5 tot 2,75 lbs. klasse en voor het doodaas vissen op groter water, langere afstanden en grote aasvissen is een hengel in de 3,00 tot 3,25 lbs. klasse beter op zijn plaats.
In het voorjaar, als de watertemperatuur langzaam begint te klimmen en de aasvis en dus ook de snoeken vaak het wat ondiepere water opzoeken heb ik het meest succes met dieptes van 3 tot 5 meter water onder de boot.
De meeste kans op succesvol snoekvissen heb je in helder water met veel vegetatie. Dit kan zowel stromend als stilstaand, of zelfs licht brak water zijn. Snoeken komen voor in slootjes, meren en plassen, kleine en grote beken, rivieren en kanalen, en polderwateren.
Een spinhengel is een werphengel speciaal ontworpen voor het vissen met kunstaas. Naast kunstaas kan je natuurlijk ook vissen met bijvoorbeeld dood-aas onder een dobber, als de hengel hier voldoende sterk voor is. De spinhengel wordt gevist met een vismolen.
Aanbevolen snoekhengel: een spinhengel met een lengte van 1,80 tot 3,00 meter, afhankelijk van hoe ver je uit de kant wilt vissen. Het maximale werpgewicht is afhankelijk van het kunstaas dat je gebruikt maar in de regel zijn spinhengels met een optimaal werpgewicht van tussen de 15 en 30 gram wel goed.
Bij hengels is het zo dat de hengel breekt bij een grote overbelasting zoals het krom trekken in een te grote hoek. Maar wanneer de belasting te groot is maar ook weer niet zo groot dat ie direct breekt, treedt er vaak toch interne schade op in de vorm van kleine scheurtjes.
Op viswater komen vaak sloten of kleinere kanalen uit (2). Dit soort waterkruisingen zijn zeker een erg goede plek om te snoek vissen. Voor snoek zijn dit namelijk aantrekkelijke plekken omdat hij hier zowel kan jagen op vis uit het grotere viswater als op vis die uit de zijtakken komt zwemmen.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
Zijsloten, vaarten, baaien, eigenlijk alles wat vast zit aan het grote water zijn goede plekken. Zeker als hier wat planten groeien, of misschien zelfs tussen huizen in. Zeker in het koudere jaargetijde echt een topstek!
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond. Rond het middag uur is de vis vaak vrijwel niet actief en hangt deze meer een beetje rond de bodem dan dat deze actief jaagt.
Een gemiddelde snoek van 1m eet voor ongeveer 500gram vis per 3 dagen.” Al zit er geen snoek van een meter, vele kleinere exemplaren maken het wellicht nog erger.
Zorg ervoor dat het lood zo licht mogelijk blijft, ongeveer tussen de 10 – 35 gram is voldoende. Wanneer je te maken hebt met slecht weer, diep water of een sterke stroming is het genoodzaakt om zwaarder lood te nemen, ongeveer 50 – 70 gram, zo voorkom je dat de lijn weg drijft.
Ook op het gebied van onderlijnen is er erg veel keuze. Toch kiezen de meeste snoekvissers ervoor om onder de dobber met een enkele dreg (haakmaat 1/2/4) te vissen. Deze dreg wordt onder de rugvin van de aasvis bevestigd zodat de vis op een natuurlijke wijze in het water hangt.
Haakmaat 4 of 6 is meer dan voldoende, omdat je 2 dreggen aan een takel hebt zitten is groter niet nodig zoals bij het dobber vissen.
Nee, snoeken zijn niet gevaarlijk voor mensen, maar vanwege hun bruuske aanvallen gebeuren er wel eens ongelukjes met zwemmers die in hun voet gebeten worden of mensen die hun hand langs een varende boot houden.
In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken. In dieper water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater.
Zevenhonderd vlijmscherpe tanden
"Een snoek heeft ongeveer zevenhonderd tanden. Op de onderkaak zitten de allergrootste, en die zijn vlijmscherp. Als dat tegen je huid aan komt, ja, dat snijdt dan meteen open", weet de snoekvisser. Snoeken zijn goed voor het ecosysteem en dus belangrijk voor zwemplassen.
Tot een centimeter of tien eten snoeken zoöplankton en macrofauna, daarna hoofdzakelijk vis. Naast andere vissen eten snoeken eigenlijk alles wat in het water zwemt en in hun bek past. Ook amfibieën, jonge vogels en kleine zoogdieren behoren tot de prooidieren.
Snoek: van 1 maart tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer: tot en met 30 juni).
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Een 2.10 meter spinhengel met een werpgewicht van 20 gram bijvoorbeeld kun je al kopen voor 2 tientjes maar ook voor 200 euro terwijl ze op papier dezelfde eigenschappen hebben. Het verschil zit hem in de kwaliteit van de hengel. Bij goedkope hengels is bijvoorbeeld ook vaak een veel goedkopere reelhouder gebruikt.
Een matchhengel is een driedelige hengel voorzien van veel kleine ogen. Een matchhengel die zich kenmerkt met een soepele topactie wordt gevist in combinatie met een. Match hengels zijn speciaal ontworpen voor het vissen met een dobber op witvis.