Kuilvorming kun je voorkomen. Keer je normale matras een keer in de vier weken om. En keer je topmatras een keer in de twee weken om. Je kunt je matras omkeren van boven naar onder en van hoofdeinde naar voeteneinde.
Ligt u op uw matras in een kuil? Als korte termijn oplossing kunt u dan het matras omdraaien zodat u minder last heeft van de kuil. Echter is de beste oplossing het aanschaffen van een nieuw matras. U doet er in dit geval verstandig aan om een nieuw matras te kopen van hoogwaardige kwaliteit.
Matrassen waar geen of erg langzaam kuilvorming toetreedt: Koudschuim matrassen. Traagschuim matrassen. Luchtmatrassen.
Als laatste is het belangrijk om je matras regelmatig om te draaien en te keren. Onze slaapexperts adviseren om je matras een keer per maand en in ieder geval minimaal vier keer per jaar om te draaien.
Er wordt wel eens gezegd dat mensen met rugpijn het best op een harde matras slapen. Ook een waterbed wordt soms nog voorgesteld als een goede keuze. Niettemin krijgen meer en meer ruglijders te horen dat ze beter een (dure) matras kopen die is vervaardigd met geheugenschuim.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Naarmate een matras verouderd, is het namelijk normaal dat het op sommige plaatsen een beetje doorzakt. Countourvorming noemen we dat. Contourvorming is helemaal niet erg en zelfs goed in sommige gevallen. Het matras vormt zich dan namelijk naar je lichaam, waardoor je lekkerder ligt.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Sinds de opkomst van de boxspring is de populariteit van de topper enorm gegroeid. Ze worden niet enkel meer gebruikt voor boxsprings. Je kunt een topper ook heel goed over je gewone matras(sen) leggen.
Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat. Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren. Het tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.
Een matrastopper, ook wel oplegmatras, topmatras of topper genoemd, is een (dun) matras dat op een bestaand matras gelegd wordt. Er zijn diverse redenen om een matrastopper aan te schaffen, meestal schaft men een matrastopper aan omdat het huidige matras te kort schiet of om de naad tussen de matrassen niet te voelen.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen. VOS verdampen snel en gemakkelijk.
Als een matras te zacht is merken we dat meestal doordat we te weinig steun krijgen in de onderrug. De onderrug wordt dan al snel niet meer ondersteund en het lichaam zakt ver weg in het matras. Daarnaast kan je op een harder matras ook gemakkelijker omdraaien en beweging.
Het meest geschikte materiaal hiervoor is traagschuim. Traagschuim past zich namelijk aan uw lichaam aan. Hierdoor zakken de schouders, de heupen en de hielen iets verder in het matras dan de rest van het lichaam.
Is een boxspring beter dan een lattenbodem bij rugklachten? Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een boxspring kan veel meer ondersteuning bieden dan een bed met een lattenbodem, maar als u op deze bodem een zeer goed matras legt, kan dat natuurlijk ook voldoende ondersteuning bieden.
Geef het nog even de tijd om te wennen
Net zoals nieuwe schoenen moeten worden ingelopen, geldt dat ook voor een matras. Je kunt het matras inliggen door er een paar nachten op te slapen, of als je het proces wilt versnellen. De meeste aanbieders geven aan dat het tot 60 dagen kan duren om te wennen aan het matras.
Op een te harde matras kunnen je schouders en heupen niet voldoende doorzakken, waardoor je met een stijf gevoel wakker wordt. Lage rugpijn, heuppijn, schouderpijn of pijn tussen de schouderbladen zijn de meest voorkomende klachten.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Een matras met een hardheid tussen de 1 en 6 (zacht tot medium-stevig) is geschikt voor zijslapers. Een matras met een hardheid tussen de 5 en 9 (medium-stevig tot hard) is geschikt voor rugslapers. Een matras met een hardheid tussen de 5 en 10 (medium-stevig tot extra hard) is geschikt voor buikslapers.
Houdt uw rug niet te scheef tijdens het slapen, anders wordt u wakker met pijnlijke spieren. En zorg voor een matras dat een beetje mee beweegt. Op die manier kunt u nog in een S-vorm gaan liggen. Dat lijkt misschien slecht, maar de meest comfortabele slaap is als uw ruggenwervels in een natuurlijke vorm liggen.