Door het melken komt de stof cucurbitacine vrij.Deze giftige stof komt vooral voor bij komkommers en zit bijvoorbeeld op de schil die je normaal gesproken misschien opeet. De bittere smaak die je soms proeft bij het eten van een komkommer met schil komt hiervandaan.
De bitterheid geeft aan dat de plant toxisch is en dat je het beter niet kan eten. Cucurbitacines veroorzaken maagkrampen en hevige, langdurige diarree, verdwijnen niet door verhitten, en zijn zeer giftig in hoge concentraties (>300mg/kg).
Komkommers bevatten van nature een stof die erg bitter is, Cucurbitacin. Deze stof is meestal verdeeld over de bladeren en de stam van de plant, maar kan onder bepaalde omstandigheden in de komkommer terecht komen.
Probleem 1: Voedselgebrek. Blad van komkommers dat geel wordt duidt vaak op een voedselgebrek. Komkommers groeien snel en de vruchten verschijnen rap, dus het zijn hongerige planten. Komkommers hebben meer kalium nodig zodra ze beginnen te bloeien.
'Groen is de onrijpe kleur van de vrucht. ' Als hij geel wordt, smaakt hij een beetje zurig. Niet echt lekker.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.
Als je de komkommer al hebt aangesneden, dan bewaar je hem wél in de koelkast. Doe er plastic folie omheen om uitdroging van de komkommer te voorkomen. De komkommer is dan beperkt houdbaar. Je herkent bederf van de komkommer als deze rotte plekken heeft of er zichtbare schimmel is.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Het is heel makkelijk te maken en het is zeker een paar weken te bewaren, mits je steeds … In de Surinaamse keuken wordt zuur van komkommer bij veel gerechten gegeten, omdat het een fris contrast is bij de vaak pittige gerechten. Ik vind het vooral heerlijk bij nasi en bami.
In China en Japan eten ze komkommers met stekels. Deze hebben een stevigere structuur en zijn daardoor geschikt om mee te wokken.
Komkommer is een sappige vruchtgroente met een frisse smaak.
Komkommers moeten opgebonden worden tegen gaas. Haal alle okselscheuten weg tot op ongeveer 1,5 meter hoogte en houd ook daarna de zijscheuten kort, laat ze 2 of 3 vruchten per zijstengel dragen. We kunnen deze komkommers oogsten als ze zo'n 15 cm lang zijn.
Oogst een komkommer wanneer die ongeveer 20 centimeter groot is door met een mesje het stukje steel achter de komkommer door te snijden. Pluk niet te laat want dan wordt de komkommer dik en groeien de zaden in de komkommer. De komkommer wordt dan minder sappig en een beetje bitter.
De oerkomkommer is een echte vergeten komkommersoort met een bijzonder robuuste en wat grove 'krokodillenhuid'. Vol van smaak en met een stevige bite! De oerkomkommers in onze Odin groente- en fruittassen zijn afkomstig van onze biodynamische telers Frank de Koning en De Meander.
Toxiciteit. In de vruchten van deze oude gecultiveerde planten treft men occasioneel toxische stoffen aan, de zogenaamde cucurbitacines, die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken. De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin.
Kun je slappe komkommer eten? Ja, je kunt slappe komkommers eten!
Vitamine K
De bevroren groente gaat roodheid, puffiness en zelfs acné littekens te lijf. Dermatoloog Beth Goldstein onderschrijft de voordelen van komkommer. 'Vitamine K helpt bij het verminderen van donkere kringen. Dat komt omdat vitamine K een in vet oplosbare substantie is die helpt bij de doorbloeding.
Wanneer je een komkommer niet in een keer opmaakt, probeer vooral alleen het deel te snijden dat je direct gebruikt, zodat de rest wel heel blijft. Wikkel een overgebleven stuk komkommer goed in plastic folie – om uitdroging te voorkomen – en bewaar in de koelkast.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken. De meeste medicijnen voor maagzuur smaken niet lekker en werken vaak ook niet effectief, geven gebruikers aan.
Groente is gezond. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek van University College London. De meest gegeten groentesoorten in Nederland zijn: sla, tomaat en komkommer. Maar, wat blijkt: daar zitten nauwelijks vitamines en mineralen in.
Maar wist je dat de komkommer 'huid' uit vezels bestaat? Zowel water als vezels zijn onmisbare ingrediënten voor een goed werkend spijsverteringskanaal en daarmee een goede stoelgang. Daarom kan komkommer eten verstopping voorkomen en draagt het bij aan een gezonde darmflora.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bewaar een aangesneden komkommer in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen. Niet geschikt om in te vriezen.
Halveer de komkommer over de volledig lengte en gebruik het scherpe stuk van een eetlepel om de zaadlijsten eruit te schrapen. Van de uitgeholde komkommers kun je vervolgens mooie halve maantjes snijden – staat ook weer leuk.