Giet de melk in een melkkannetje en schuim de melk op. Heb je geen stoompijpje? Dan kun je natuurlijk ook melk opschuimen in een steelpan of een melkopschuimer gebruiken.
Kies de juiste melk voor latte art
Als het doel melk opschuimen is, heb je daarvoor natuurlijk de juiste melk nodig. Bij de keuze voor melk is er eigenlijk één beste keuze en dat is volle koemelk. Doordat deze melk een vrij hoog vet percentage heeft is deze perfect voor microfoam.
"Zowel de French press als de melkopschuimmethode zijn geschikt voor het produceren van schuim, maar ze resulteren meestal in droger schuim", legt hij uit. Uiteindelijk betekent dit dat het erg moeilijk is om latte art te schenken met deze methoden, omdat de melk niet glad of "nat" genoeg is om de meeste latte art-patronen te creëren .
STAPPENPLAN: LATTE MACCHIATO MAKEN
Doe 100-120 ml koude melk in je melkopschuimer. Kies hierbij voor jouw favoriete melk: koemelk, havermelk, amandelmelk of sojamelk. Schuim de melk op en schenk het in een hoog glas. Laat dit ongeveer 1 minuut staan, totdat het uit mooie laagjes bestaat.
Positioneer de melkkan zo dat het uiteinde van je stoompijpje net onder het oppervlak van de melk zit. Zet vervolgens je stoompijp volledig open, blijf met je kannetje nog redelijk aan de oppervlakte om lucht in de melk te blazen. Je hoort een licht sissend geluid.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Melkopschuimer: Een handzame melkopschuimer verandert uw latte van een basisdrankje voor thuis in iets uit een koffiezaak ! Hierdoor schuimt uw melk precies zoals veel koffiedrankjes nodig hebben.
Waarvoor gebruik je het? Zoals de naam het al zegt : je gebruikt het om (warme) melk op te schuimen en dus het perfecte melklaagje op je cappuccino te verkrijgen. Maar je kunt er meer mee doen: een milkshake, lichte saus of schuimige soep behoren tot de mogelijkheden. Let wel op met te grote of harde stukken.
Nou, het blijkt dat je, zolang je de juiste melk, de juiste apparatuur en een beetje oefening hebt, inderdaad een rudimentaire latte art met koud schuim kunt maken .
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.
Het is eigenlijk heel makkelijk om het in de magnetron te maken. Het enige wat je hoeft te doen is 2% of magere melk in een pot ongeveer 30 seconden in de magnetron te doen, het deksel erop te doen en de pot zo hard mogelijk te schudden tot de melk schuimig is en ongeveer in volume is verdubbeld .
Tip 3: maak melkschuim met een staafmixer
Met een staafmixer schuim je melk op voor een cappuccino of latte macchiato. Doe de staafmixer in een kommetje of een grote, langwerpige beker met melk. Zorg ervoor dat je de kop van de staafmixer langzaam omhoog brengt totdat je een sissend geluid hoort.
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk.
Wij zetten hieronder een paar punten over slagroom en koffiemelk opschuimen op een rijtje: Je kunt maar een kleine hoeveelheid slagroom kloppen met een melkopschuimer. Slagroom zal het schoonmaken van de melkopschuimer lastiger maken. Voor slagroom kloppen kun je beter een staafmixer gebruiken dan een melkopschuimer.
Het verschil tussen een latte en een latte macchiato zit in zowel de smaak als de de bereidingswijze. Bij een latte wordt de melk direct aan de koffie toegevoegd. Hierdoor mengen de melk en de koffie met elkaar en krijg je een homogene smaak. Bij een latte macchiato wordt juist de koffie aan de melk toegevoegd.
Caffé latte wordt geserveerd in een hoog glas en bestaat uit een grote shot espresso en warme melk met een fluweelzachte schuimlaag. De opgeschuimde melk moet voorzichtig aan de koffie worden toegevoegd, zodat er niet meer dan ongeveer 1 cm schuim op komt.Voeg suiker naar smaak toe.
Melk opschuimen
Schenk de melk in de kan, ongeveer tot aan het tuutje. Zorg ervoor dat je een goede hoeveelheid melkschuim hebt, net zoals bij een cappuccino. Schenk de melk over in een tweede kan, zodat het schuim en de melk goed in verhouding zijn.
Doe de melk in een hoge kop en houd deze in een hoek van 45 graden.Plaats de opschuimer en zet hem aan.Schuim 20 tot 45 seconden op, of totdat u de gewenste dikte hebt bereikt (voor een cappuccino wilt u meer schuim dan voor bijvoorbeeld een latte). Zorg ervoor dat u de opschuimer op en neer beweegt terwijl u opschuimt.
Om een latte met schuim te maken
De melksoorten die je goed kunt stomen voor je latte zijn onder andere magere melk, halfvolle melk, volle melk, biologische melk en lactosevrije melk. Voor een heerlijke latte kun je echter ook goed plantaardige melkvervangers gebruiken, zoals soja-, amandel-, rijst- of kokosdrink.
Een moka pot (ook wel bekend als een espressomaker voor op het fornuis) is ook ideaal voor een espresso . In deze pot met drie kamers verandert kokend water in stoom in het onderste gedeelte en filtert het door gemalen koffie in het middelste gedeelte. Dit produceert een sterke koffie die door een tuit in het bovenste compartiment stroomt, waar het kan worden uitgeschonken.
Als je melk te bubbelend of schuimig is, steek je het stoompijpje te ver uit de melk . Als je een cappuccino probeert te maken, maar meer een flat white krijgt, doe je het niet lang genoeg.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Het voornaamste verschil is de suiker die aan de opschuimmelk wordt toegevoegd. Verder zit het verschil hem in de prijs: voor een pak verse volle melk betaalt u ongeveer 95 eurocent en de gemiddelde prijs van een pak opschuimmelk is 1,75 euro. De voordeligste keuze is dus de gewone volle melk.